Σύσκεψη- «φιέστα» και οι σεισμόπληκτοι υποφέρουν

Παραπολιτικά
Σύσκεψη- «φιέστα» και οι σεισμόπληκτοι υποφέρουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τον σεισμό που έπληξε βάναυσα το Αρκαλοχώρι. Επί της ουσίας ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έχει γίνει τίποτε. Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν έχει μπει, και απορούμε με την ανακοίνωση του υφυπουργού Αθλητισμού, ο οποίος στη “μαύρη” επέτειο αποφασίζει να κάνει μια σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, σύροντας και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για να του πουν τι; Να του δείξουν τι άραγε; Τα μόνα εγκαίνια που γίνονται στην περιοχή είναι αυτά της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα τον πάτε τον υφυπουργό;

Για πηγαίνετε να περπατήσετε στα χωριά και στο Αρκαλοχώρι και νιώστε την ερήμωση που “τρώει” την περιοχή. Τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους και κοιμούνται σε οικίσκους και τη ΔΕΗ να απειλεί να διακόψει την ηλεκτροδότησή τους γιατί ο Δήμος δεν έχει να πληρώσει, αν και υπήρχε δέσμευση από τα υπουργεία... Και επαίρεται ο υφυπουργός στην ανακοίνωσή του ότι με δική του πρωτοβουλία θα γίνει σήμερα η σύσκεψη και ότι φέρνει τον υφυπουργό. Συν τοις άλλοις, είναι θεσμική απρέπεια ανήμερα κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Χερσόνησο, ο υφυπουργός να οργανώνει τέτοια δράση. Είθισται όταν μιλάει ο πρωθυπουργός να μη επισκιάζεται από τέτοια.

Όμως, αλήθεια, στην επέτειο πάνω που έπεσαν σπίτια και σκοτώθηκε άνθρωπος... μια τέτοια σύσκεψη. Γιατί άραγε; Για να καλυφθεί το τίποτα που έγινε στον τόπο ένα χρόνο τώρα; Και δεν το κατάλαβα, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ)... αλήθεια, να με συμπαθάτε, πρόεδρε, αλλά τι δουλειά έχει εκεί; Για υποστήριξη και μόνο; Αυτές οι συσκέψεις δε θα έπρεπε να χρωματίζονται έτσι. Και τι αλήθεια συμβολίζει τώρα; Ότι η ΝΟΔΕ θα αναλάβει ρόλο να “τρέξει” τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων; Δυστυχώς η περιοχή ερημώνει, ένα χρόνο μόνο μια εκκλησία για συμβολικούς λόγους χτίστηκε, οι φάκελοι δεν “τρέχουν” και ο κόσμος για δεύτερο χειμώνα θα κρυώνει. Φτάνει η σύσκεψη στην ανακοίνωσή της η οποία λέγεται ότι γίνεται ενόψει του τρίτου νέου σχήματος στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση; Ποιο τρίτο σχήμα στήριξης; Εδώ ούτε πρώτο δεν υπήρξε... Και φυσικά, για να πλαισιωθεί η φιέστα έχουν κληθεί ο δήμαρχος της περιοχής Μανόλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ Μ. Οικονομάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου Γ. Μπορμαπντωνάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Δ. Χριστοφοράκης και ο πρόεδρος ΔΕΕΠ Βαγγέλης Καρκανάκης. Καλά αποτελέσματα!

Τα πάντα ιδιωτικά και το Δημόσιο «διαιτητής» ιδιωτών

Προχθές ένας 38χρονος Άγγλος τουρίστας φτάνει με υποψία εμφράγματος στο Βενιζέλειο, έχοντας ιδιωτική ασφάλιση... Από το Βενιζέλειο παραπέμπεται στο ΠΑΓΝΗ με εκτίμηση εμφράγματος και πιθανή επεμβατική πράξη όπως η στεφανιογραφία. Αλλά στο ΠΑΓΝΗ πήγε μόνο με καρδιογράφημα, γιατί η ιδιωτική ασφάλιση δεν κάλυπτε τις εξετάσεις αίματος; Και το δημόσιο νοσοκομείο τι έκανε ακριβώς, τον “διαιτητή”, όπου αν το ιδιωτικό πακέτο ασφάλισης δεν καλύπτει τις εξετάσεις μπορεί να σε φάει η μαρμάγκα;;; Είτε με ασφάλιση, είτε χωρίς ΑΜΚΑ, το θέμα είναι: τι καλύπτει το ασφαλιστικό πακέτο; Και ποιος ο ρόλος των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτές τις περιπτώσεις, να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με πελάτες κι όχι ασθενείς;

Την ίδια στιγμή, σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αντί να καλυφθούν με προσωπικό και προσλήψεις τα κενά, πολύ απλά έχουμε έναρξη εφημεριών ιδιωτών γιατρών με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών, όπως λέει και η σχετική απόφαση που σας παραθέτουμε, για ειδικότητες αναισθησιολόγου στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, Γενικής Ιατρικής στο ΤΕΠ του νοσοκομείου και Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο αντίστοιχο τμήμα. Δημόσια υγεία με εφημερίες ιδιωτών γιατρών και πάλι καλά να λέμε;

Τροχαίο με ανασφάλιστο Ι.Χ. νυν αιρετού

Μια απίστευτη ιστορία για ένα τροχαίο ατύχημα εντός πόλης, με την εμπλοκή οχήματος που φέρεται να ανήκει σε δημοτικό παράγοντα, κυκλοφορεί τελευταία στην πόλη. Το σούσουρο είναι πολύ μεγάλο και πριν από λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι δεν είναι απλώς φήμη, αλλά πραγματικό περιστατικό. Συνέβη, λέει, πριν από περίπου 15 ημέρες στην οδό Αθηνάς, που είναι κάθετη στη Χαριλάου Τρικούπη: Όχημα παραβιάζει απαγορευτικό, εισέρχεται στην Αθηνάς και συγκρούεται με όχημα το οποίο κινείται νόμιμα, κατά τις ίδιες πηγές βεβαίως. Ο οδηγός του οχήματος που κινείται νόμιμα τραυματίζεται και εγκαταλείπεται. Το όχημα που έχει εισέλθει παρανόμως κάνει όπισθεν και φεύγει. Ο ίδιος που εμβολίστηκε και προφανώς μάρτυρες κράτησαν τον αριθμό κυκλοφορίας και κάλεσαν την Τροχαία. Από την έρευνα αναφέρουν οι πληροφορίες ότι βρέθηκε ο κάτοχος τού παρανόμως κινούμενου οχήματος. Το όχημα αυτό φέρεται να ανήκει σε αιρετό δημοτικό παράγοντα, προβεβλημένο και στο άμεσο περιβάλλον του δημάρχου Ηρακλείου. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το όχημα ήταν και ανασφάλιστο επί τετραμήνου, ενώ το οδηγούσε τρίτο πρόσωπο με συνεπιβάτη συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη του οχήματος, δηλαδή του αιρετού παράγοντα του Δήμου Ηρακλείου. Τι έχουμε εδώ; Παραβίαση σημάτων κυκλοφορίας, πρόκληση τροχαίου και εγκατάλειψη από ανασφάλιστο όχημα! Ο δημοτικός παράγοντας που φέρεται να έχει στην κατοχή του το όχημα βρίσκεται και στο σχήμα της εκτελεστικής εξουσίας. Μάλιστα, μαθαίνω, αλλά αυτό θέλει περαιτέρω επιβεβαίωση, ότι απέστειλε και συμφωνητικό προς τον οδηγό να του αποκαταστήσει το όχημα, αρκεί να μην κινηθεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του οχήματος. Αν ο τραυματισμένος οδηγός δεχτεί τη συμφωνία, τότε χάνει κάθε δικαίωμα αγώγιμης αξίωσης. Λοιπόν η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι τίμια! Αυτά προς το παρόν...

Παρέμβαση Κουράκη στην ημερίδα του ΟΑΚ

Χαιρετισμό στην 1η ημερίδα του ΟΑΚ Α.Ε. για το “Ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Βιώσιμης Καινοτομίας και Διακυβέρνησης στην περιοχή της Μεσογείου για το πλέγμα σχέσεων υδάτων, οικοσυστημάτων, τροφίμων και ενέργειας” απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.

Ο κ. Κουράκης στην ομιλία του ανέφερε: «Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και των ενεργειακών πηγών, καθώς και των υγρών και στερεών αποβλήτων που παράγονται αποτελούν βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε στρατηγική ανάπτυξης μιας περιοχής.

Ως ελάχιστο λοιπόν προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε ανάπτυξη παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα οικιστική επέκταση, τουριστικές επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή άλλες υποδομές, προϋποθέτει την ύπαρξη αξιόπιστων υποδομών παροχής της αναγκαίας ποσότητας και καλής ποιότητας νερού.

Παράλληλα απαιτείται εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας και αξιοποίησης των υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς και την κατασκευή δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το δυνατόν “πράσινης”.

Οι προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων επιμερίζονται μεταξύ της κρατικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Η κρατική διοίκηση επιφορτίζεται με την ευθύνη χάραξης της στρατηγικής προστασίας και διαχείρισης και η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού κυρίως με την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λάβει σειρά μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθολογικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Οι ΟΤΑ έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν καλύτερα από κάθε άλλον να υλοποιήσουν σχετικές πολιτικές. Γιατί, ως η πλησιέστερη Αρχή στον πολίτη, μπορούν να τον κινητοποιήσουν καλύτερα, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιομορφίες, κάτι που θα αποδειχτεί πολλές φορές χρήσιμο, καθώς η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Άλλα είναι τα προβλήματα σε μια ορεινή περιοχή, άλλα σε μια πεδινή, άλλα στη νησιώτικη ή στην ηπειρωτική, διαφορετικά στην αγροτική και διαφορετικά σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέχει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση επαρκούς παροχής πόσιμου και ποιοτικού νερού. Ως ο κύριος φορέας για τον σχεδιασμό των οικισμών και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων μέσα σε αυτούς, μπορεί να ρυθμίζει θέματα που αφορούν τόσο τη διαθεσιμότητα, όσο και την ποιότητα του νερού.

Όμως η διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων επιβάλλει πολιτικές που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των ΟΤΑ. Είναι επομένως αναγκαία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών και δράσεων με στόχο την αποτελεσματική τους διαχείριση.

Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, τα νερά και η ενέργεια θα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για τη βιωσιμότητα των πόλεων και την αγροτικής οικονομίας.

Είναι πλέον αναγκαίο να συνεργαστούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού αυτού του πολύτιμου πόρου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η ΠΕΔ Κρήτης θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός συστήματος αποτελεσματικής διακυβέρνησης του κύκλου του νερού, γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των υδάτων στην Κρήτης».

Η Ελλάδα στα... βιολογικά προϊόντα

Μπορεί να απειλούμαστε με έλλειψη τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Μπορεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πλέον να αδυνατούν να παράγουν και να έρχεται ένας χειμώνας δύσκολος, όχι μόνο για τα αγροτικά νοικοκυριά, αλλά και για τους καταναλωτές... Μπορεί το ένα, μπορεί το άλλο... Όμως, ο Γεώργιος Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει αισιόδοξος για τον ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή των... βιολογικών προϊόντων...

Σε ομιλία του στην ημερίδα για τα βιολογικά προϊόντα που διοργάνωσε η Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει το στοίχημα της προσαρμογής της παραγωγής της στον στόχο της Ε.Ε. για βιολογική παραγωγή, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δημιουργεί τις προϋποθέσεις γι’ αυτό...

Μάλιστα, την ίδια ώρα ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι στόχος της Ε.Ε. είναι το 2030 το 25% των εκτάσεων που καλλιεργούνται να είναι βιολογικές.

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο έχει αναπτύξει, όπως ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεωργαντάς, εθνικό σχέδιο με αιχμή του δόρατος το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, ύψους 705 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γεωργαντάς στη βιολογική κτηνοτροφία, στην οποία θα προωθηθούν τα περίπου 305 από τα 705 εκατ. του προγράμματος.

Τα βιολογικά και οι καλοί πελάτες

Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να μειώσω τη σημασία των δηλώσεων Γεωργαντά, ήθελα μόνο να υπενθυμίσω ότι, από παλιά, το θέμα με τα βιολογικά προϊόντα είναι οι τιμές τους, που τα έκανε πάντοτε “είδη πολυτελείας” για τον περισσότερο κόσμο... Εντάξει... Αν ίσχυε η αδυναμία αγοράς των βιολογικών σε προηγούμενες δεκαετίες, φανταστείτε πόσο περισσότερο ισχύει αυτή η αδυναμία στις μέρες μας... Εννοείται ότι τα βιολογικά κατά κανόνα είναι “χρυσάφι” για τον ανθρώπινο οργανισμό... Αλλά από την άλλη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι παράγονται σε τέτοια αφθονία, που οι τιμές τους έχουν πέσει και έχουν γίνει προσιτές στους πολλούς και όχι στους λίγους και εκλεκτούς...

Νομίζω, δε, πως όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει το στάδιο να παίρνουμε μόνο βιολογικά για τα παιδιά μας όταν είναι μωρά και να τα εγκαταλείπουμε στη συνέχεια, αδυνατώντας να σηκώσουμε το κόστος αγοράς τους...

Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος

Ας μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στις σημερινές συγκυρίες. Ας κάνουμε πως δεν υπάρχουν. Και ας υπενθυμίσουμε μόνο ετούτο... Μέχρι ο κόσμος να μπορεί να στηρίξει τη διατροφή του στα βιολογικά αγαθά, ας δώσουμε βάρος στα προϊόντα που παράγονται μέσα από την ολοκληρωμένη καταπολέμηση... Δηλαδή, έναν συνδυασμό ανάμεσα στα χημικά και τα φυσικά φυτοπροστατευτικά μέσα και σε λιπάσματα, τόσο οργανικά όσο και χημικά...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News