Παραπολιτικά

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εναντίον της κυβέρνησης

Πέρυσι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το μέτρο του Webex σε περίπτωση που οι μαθητές κάνουν κατάληψη. Δηλαδή, σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη από συγκεκριμένους μαθητές, οι καθηγητές πλέον είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μάθημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές δε θα χάνουν το μάθημά του, ενώ στους καταληψίες θα μπαίνουν κανονικά απουσίες. Έμμεσα, η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας καταρρίπτεται.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως δεν είναι υποχρεωτικό οι καθηγητές να κάνουν μάθημα μέσω Webex και έχουν κάθε νομικό, ηθικό και παιδαγωγικό έρεισμα για να μην κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως.

«Οι καθηγητές έχουμε χρέος να είμαστε κοντά στους μαθητές μας, να συζητάμε με σεβασμό για τα αιτήματά τους, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε μαζί τους ή να τους ποδηγετούμε. Έχουμε επίσης χρέος να αγωνιζόμαστε, και μέσω του σωματείου μας, για τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και συνολικά των όρων διεξαγωγής του μαθήματος (αλήθεια, πόσες υποσχέσεις έχουν ακούσει μαθητές και γονείς και τι τελικά υλοποιήθηκε; Σε ποια κατάσταση άραγε είναι τα σχολεία στα Ανώγεια, στο Πάνορμο ή στην Ειδική Αγωγή;).

Ως ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καθιστούμε επομένως σαφές πως οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε νομικό, ηθικό και παιδαγωγικό έρεισμα να μην κάνουν Webex στη διάρκεια των καταλήψεων. Όταν αυτές σταματήσουν, οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν και πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικούς τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών», σημειώνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή της.

Αλτσχάιμερ

Σαράντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια δεν έχουν καμία ιατρική βοήθεια, ενώ τα 3/4 δεν έχουν καν λάβει διάγνωση των αιτιών της, όπως εκτιμά έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Alzheimer’s Disease International (που, παρά το όνομά της, μελετά και την άνοια που προέρχεται από άλλες αιτίες). Ο αριθμός δεν αφορά μόνο ασθενείς σε φτωχές χώρες, αλλά και το 37% των πασχόντων σε πλούσια και ανεπτυγμένα κράτη. Είναι άξιο αναφοράς πως και στην Ελλάδα παρατηρείται συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει η Πολιτεία να προβληματιστεί και σίγουρα να θέσει σε προτεραιότητα την πρόληψη και κυρίως τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Σιγή

Ο Ερντογάν παίζει απειλητικά. Το έδειξε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έδειξε φωτογραφίες παιδιών που πνίγηκαν στο Αιγαίο πέλαγος. Οι γονείς τους ήταν και αυτοί πιθανότατα μετανάστες, οι οποίοι είδαν την Ελλάδα ως χώρα-διέξοδο. Ο Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, ήταν σαφέστατα πιο μετριοπαθής. Καυτηρίασε τη στάση της Άγκυρας, αλλά υπενθύμισε προς όλους πως υπάρχουν δεσμοί καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το ζήτημα είναι πως ό,τι και να ειπώθηκε θα μείνει στη σιωπή. Δε θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ο ΟΗΕ. Αυτό που αναμένεται να δούμε μέχρι τις προσεχείς εκλογές της Τουρκίας το 2023 είναι αυξανόμενη ένταση. Ο Ερντογάν θα συνεχίζει να επενδύει κι εμείς θα συνεχίζουμε να στέλνουμε αυστηρά μηνύματα. Τίποτα δε θα αλλάξει και ο λόγος είναι προφανής. Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Το κάθε κράτος κοιτάζει το δικό του συμφέρον. Ζούμε σε μια εποχή ακραίου ρεαλισμού, όπως τονίζεται στις Διεθνείς Σχέσεις. Ακόμη και ο ίδιος ο Μακρόν δε θα στήριζε την Ελλάδα, εάν δεν είχε τη φιλοδοξία να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης. Δύσκολα τα πράγματα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο σαφής στις κατευθύνσεις της και κυρίως να επεκτείνει την κούρσα εξοπλισμών της.

Εκεί υστερούμε. Απουσιάζει η πρωτοβουλία και κυρίως η γρήγορη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα στρατηγικής φύσεως. Αυτή τη στιγμή, ο πολεμικός μας εξοπλισμός είναι παλιός και χρειάζεται ριζική ανανέωση. Η Άγκυρα πρέπει να πάρει κάποια στιγμή το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι το “ταπεινό χαμομηλάκι της Ανατολικής Μεσογείου”, αλλά μια χώρα που είναι αξιόμαχη.

Γυναικοκτονίες

Το φαινόμενο των γυναικοκτονιών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, καθώς οι δολοφονίες των γυναικών λόγω του φύλου τους δεν καταγράφονται ως τέτοιες, επίσημος φορέας υπεύθυνος για τη συλλογή στοιχείων, την καταγραφή και ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών των γυναικοκτονιών δεν υπάρχει και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν και καταγεγραμμένα συγκρίσιμα στοιχεία.

Με βάση τις περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όλες, καθώς συνήθως καταγράφονται οι πιο “θεαματικές”, όπως ήταν οι περιπτώσεις των Γλυκών Νερών ή της δολοφονίας της Σούζαν Ίτον στην Κρήτη), το Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (Europian Observatory on Femicide, EOF) “μέτρησε” και κατέγραψε 17 γυναικοκτονίες το 2019, 19 το 2020 και 30 το 2021. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών συνεχώς μεγαλώνει, πράγμα που δημιουργεί ιδιαίτερα ερωτηματικά τόσο σε ειδικούς που ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά (κοινωνιολόγους, ψυχίατρους), όσο και στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

Κικίλιας

«Όλοι μαζί, ξενοδόχοι, εστιάτορες, έμποροι, άνθρωποι του τουρισμού, κάνουμε μία συντονισμένη προσπάθεια να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, φέρνοντας επιπλέον έσοδα στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Κικίλιας σε πρόσφατη συνέντευξή του, τονίζοντας ότι και «μία ακόμα πτήση, μία ακόμα εβδομάδα, ένας ακόμα προορισμός αποτελεί κέρδος για τη χώρα». Ναι, δεν αντιλέγω πως η χώρα μας φέτος έκανε πολλά βήματα εμπρός προς την τουριστική κανονικότητα. Η Ελλάδα άνοιξε τα “φτερά” της, αλλά απέχουμε χιλιόμετρα μακριά μέχρι να φτάσουμε στον μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει έναν πολυθεματικό τουρισμό. Μπορεί να αναπτύξει θρησκευτικό και φυσιολατρικό τουρισμό, ενώ και ο αγροτουρισμός θα αποτελούσε πηγή έλξης για πολλούς Ευρωπαίους. Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στη θεωρητική σφαίρα. Ευτυχώς οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και φέρνουν κόσμο. Εκεί όμως που η Πολιτεία θα μπορούσε να συνεισφέρει στον τουρισμό, εκεί απουσιάζει. Η Πολιτεία οφείλει μαζί με εκάστοτε Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανά Δήμο ή Περιφέρεια να συγκροτήσει ένα σχέδιο βιώσιμου εναλλακτικού θεματικού τουρισμού. Ο κ. Κικίλιας πρέπει να σταματήσει να δίνει συγχαρητήρια και να στηρίξει πρωτοβουλίες και ενέργειες.

Λίγα λουλούδια και ένας καφές για τον αποχαιρετισμό...

Θλιβερός ο αποχωρισμός τού αγαπημένου στην κοινωνία της Μεσαράς Γιώργου Παπαδάκη, ένας ξαφνικός αποχωρισμός αφού το νήμα της ζωής του κόπηκε άδοξα, μόλις στα 27 του χρόνια, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Στο σημείο όπου συνέβη η τραγωδία, στον δρόμο από Πιτσίδια προς Μάταλα, κάποιοι φίλοι και συγγενείς του αδικοχαμένου παιδιού απόθεσαν ένα μπουκέτο λουλούδια και έναν καφέ, χθες Κυριακή το πρωί. Λίγο πριν τον οριστικό αποχαιρετισμό, αφού λίγες ώρες αργότερα έγινε η κηδεία του νέου αυτού παιδιού, του τελευταίο (μέχρι το επόμενο) θύματος της ασφάλτου στην Κρήτη.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια