Φοβούνται ότι θα ξεμείνουν από λαχανικά και φρούτα

Παραπολιτικά
Φοβούνται ότι θα ξεμείνουν από λαχανικά και φρούτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσέξτε την είδηση που μας έρχεται από τη Γαλλία και αποτελεί μία από τις πολλές που συνδέονται με την ενεργειακή (και επισιτιστική) κρίση. Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι καλλιεργητές λαχανικών κατά μήκος της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των λιπασμάτων, σκέφτονται να «παγώσουν» τις δραστηριότητές τους... Κάτι που, αν επαληθευτεί, θα πλήξει τις προμήθειες τροφίμων στην Ευρώπη. Με δεδομένο το πόσο σκληρός είναι ο χειμώνας στον Βορρά αλλά και το κέντρο της Γηραιάς, το κόστος καλλιέργειας σε θερμοκηπιακά είδη αλλά και της αποθήκευσης των προϊόντων που απαιτούν ψύχος, όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια, κρίνεται απαγορευτικό. Κάποιοι σκέφτονται να αφήσουν άδεια τα θερμοκήπιά τους για να διατηρήσουν όσο χαμηλότερο γίνεται το κόστος, ενώ μεγάλες εταιρείες φρούτων και λαχανικών θεωρούν πλέον ότι είναι αναπόφευκτο να στραφούν σε θερμότερα κλίματα στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και τη Βόρεια Αφρική. Αναλογίζεστε τις συνέπειες τέτοιων ελλείψεων στις ευρωπαϊκές αγορές και πόσο μεγάλη θα είναι η ανάγκη για εισαγωγές αυτών των προϊόντων από πιο θερμές περιοχές της Γηραιάς όπως το νησί μας; Όσο και αν αυτονόητα υπάρχουν πολλοί άγνωστοι “X” στην εξίσωση, όπως το μεταφορικό κόστος, αλλά και το εγχώριο, αυτό της συντήρησης ενός θερμοκηπίου, έστω και στη ζεστή (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) χειμωνιάτικη Κρήτη.

Οι μπανάνες έκρυβαν... κοκαΐνη

Οι... «μπανάνες» ήταν... κοκαΐνη!.. Ναι, το είδαμε κι αυτό... Οι ελεγκτές του Γ' Τελωνείου Πειραιά, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έκαναν έλεγχο στα ψυκτικά μηχανήματα φορτηγού, που εμπεριείχε συσκευασίες με μπανάνες... Το φορτηγό-ψυγείο είχε ξεκινήσει από το λιμάνι του Γκουαγιακίλ, στο Εκουαδόρ, και είχε ως τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Οι ελεγκτές λοιπόν χρησιμοποίησαν - όπως ανακοινώθηκε - το ειδικό λογισμικό ανάλυσης κινδύνου και εντοπισμού ύποπτων φορτίων. Εντόπισαν λοιπόν κοντέινερ, που προερχόταν από το Εκουαδόρ, με δηλωμένο φορτίο «μπανάνες». Εκεί, στα ψυκτικά μηχανήματα, το αυτοκινούμενο όχημα x-ray βρήκε ύποπτη οργανική ουσία.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 40 συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη, συνολικού βάρους 46 κιλών! Η αξία της ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται στα 1,92 εκατομμύρια ευρώ. Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο διεξάγει την προανάκριση.

Είδες τι σκαρφίζονται οι έμποροι του θανάτου; Μπράβο, πάντως, στην ΑΑΔΕ και στους εν λόγω ελεγκτές του Πειραιά... Μεγάλη επιτυχία χωρίς αμφιβολία...

Άφησε το «στίγμα» του στο ρεμπέτικο

Τέλος εποχής για μια σημαντική προσωπικότητα του Ηρακλείου, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια ζούσε μακριά από την Κρήτη. Ο Κώστας Τζίκας, διακεκριμένος αρχιτέκτονας κι ένας από τους κύριους - μεταπολεμικούς - εκφραστές του ρεμπέτικου τραγουδιού στο Μεγάλο Κάστρο, “έφυγε” προχθές από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών. Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από το προσωπικό προφίλ στο Facebook τού φίλου του (και γνωστού δικηγόρου) Γιάννη Λεβέντη.

Όπως αναφέρει στην εν λόγω ανάρτηση ο κ. Λεβέντης, ο εκλιπών - ο οποίος ζούσε εδώ και περίπου 20 χρόνια μόνιμα στην Αθήνα μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Ντίνα - ήταν μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι παρουσίασαν ξανά τον θρυλικό Μάρκο Βαμβακάρη στο κοινό, στην ιστορική συναυλία που έγινε στο “Κεντρικόν”, το 1966. Μάλιστα, ο Κώστας Τζίκας έπαιζε ντραμς στην ορχήστρα.

Ο εκλιπών ήταν αριστερών πεποιθήσεων, καθότι υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Ήταν ακόμη συλλέκτης δίσκων 78 στροφών του ρεμπέτικου τραγουδιού, ενώ επί σειρά ετών ήταν από τους κύριους ερμηνευτές του ρεμπέτικου στο Ηράκλειο. Στα έργα του περιλαμβάνεται το τραγούδι “Τρελή ξανθιά”.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Λεβέντης, ο Κώστας Τζίκας, ο οποίος αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, έφυγε προχθές Σάββατο από τη ζωή. Ο εκλιπών είχε δύο γιους, τον Πολύκαρπο και τον Γιώργο. Η κηδεία του Κώστα Τζίκα θα λάβει χώρα σήμερα, στις 10 το πρωί, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η πείνα στον πλανήτη

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα στον κόσμο από την πείνα... Ναι, αυτό κατήγγειλαν περισσότερες από διακόσιες Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες της υφηλίου «να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας».

«Οι οργανώσεις από 75 χώρες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την έκρηξη του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και για να κάνουν συστάσεις, την ώρα που 345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019», υπογραμμίζουν οι 238 οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Η ανοιχτή αυτή επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα προ ημερών, με αφορμή την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου μεγάλος αριθμός πολιτικών ηγετών, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών συναντάται για μια εβδομάδα κατά την - όπως θεωρείται - πιο σημαντική διπλωματική σύνοδο στον κόσμο.

Οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Την ίδια ώρα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Κατά τη “λίστα Forbes”, το 2008, προ κρίσης δηλαδή, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αριθμούσαν τους 793 και η συνολική περιουσία τους ανερχόταν στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 οι δισεκατομμυριούχοι ανήλθαν στους 1.216 και η περιουσία τους ανήλθε στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2013 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέβηκε στους 1.645 και η περιουσία τους ανήλθε στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2015 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέβηκε στους 1.826 και η περιουσία τους στα 7,05 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέβηκε στους 2.043 και η περιουσία τους ανήλθε στα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2019 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέβηκε στους 2.153 και η περιουσία τους ανήλθε στα 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2022 στην ετήσια δημοσίευσή του για τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο το Forbes εντόπισε 2.668 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο με συνολική περιουσία 12,7 τρισ. δολάρια...

Απειλούμαστε με ακραία φτώχια

Σήμερα όλος ο πλανήτης απειλείται με ακραία φτώχια. Από τον Απρίλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν τονίσει πως οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ εξαιτίας του πολέμου στην Ευρώπη. Και είχαν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή ετήσιου φόρου στον μεγάλο πλούτο, που θα μπορούσε να αποφέρει στα ταμεία των κυβερνήσεων έσοδα ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων ετησίως. «Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν για να βγουν από την ακραία φτώχια 2,3 δισ. άνθρωποι», όπως κατηγορηματικά είχαν τονίσει.

Στην Ελλάδα ήδη ο κόσμος υποφέρει. Και έρχεται κι ένας χειμώνας, που, όπως όλα δείχνουν, θα τον θυμόμαστε για τα καλά... Και όχι από νοσταλγία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News