Από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο κι από φθινόπωρο, καλοκαίρι!

Παραπολιτικά
Από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο κι από φθινόπωρο, καλοκαίρι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φθινόπωρο είναι εδώ... η χθεσινή μέρα ήταν η πρώτη τέτοια! Οι μέρες περνούν και οι εποχές εναλλάσσονται, όμως η καρδιά και το μυαλό παραμένει σε εκείνες τις καλοκαιρινές μέρες... Κάποιοι θα αρνηθούν ότι το καλοκαίρι πέρασε, άλλοι θα δουν τις επόμενες ημέρες τον ήλιο και τη ζέστη και θα νομίσουν ότι δεν έχει ακόμη φύγει. Η φωτογραφία της εικαστικού Άννας Φραγκάκη με το κουβαδάκι στην ακροθαλασσιά μάς κάνει να σκεφτούμε πως... πάει τέλειωσε το καλοκαίρι, και από την άλλη πως έμεινε εκεί για να πάμε την άλλη μέρα.

Αν το όχημα δημάρχου δε δίνει το παράδειγμα, τότε ποιος;

Αν το όχημα του δημάρχου της πόλης - ας υποθέσουμε ότι το οδηγεί σοφέρ - δε δίνει το παράδειγμα και δε σταματάει να περάσουν οικογένειες που βρέχονται στον δρόμο και περιμένουν να βρουν μια ευκαιρία να διασχίσουν τον δρόμο, τότε ποιος περιμένετε να το δώσει; Εξηγούμαι αμέσως. Ήταν περίπου 8 το βράδυ επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων, όπως μας είπε φίλη της στήλης που προσπαθούσε να διασχίσει με όλη την οικογένειά της κάθετα τη λεωφόρο και να περάσει απέναντι. Η βροχή είχε προκαλέσει κομφούζιο, αλλά η 62 Μαρτύρων δε θέλει και πολύ. Ο δρόμος αυτός, ούτως ή άλλως, έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η αναγνώστρια λοιπόν της στήλης προσπαθεί με παιδιά και σύζυγο να περάσει τον δρόμο απέναντι. Κανένας δε σταματάει. Προσπαθεί να διεκδικήσει την προτεραιότητά της, ούσα πεζή. Όπως κάνει για να περάσει απέναντι, ένα όχημα με πινακίδες φορέα δημόσιου αξιώματος περνάει μπροστά. Δεν κόβει και δε σταματάει για να περάσει. Κοιτάζει καλύτερα και, δυστυχώς, διαπιστώνει ότι είναι το όχημα του δημάρχου Ηρακλείου. Αδιάφορο αν ο δήμαρχος ήταν μέσα ή όχι. Ενδιαφέρον ότι όποιος κι αν οδηγούσε δεν έδωσε το καλό παράδειγμα στους πολίτες! Για την ιστορία, ο δήμαρχος ήταν συνοδηγός. Αυτά!

Για το κτήριο με το ενοίκιο των 1.700 ευρώ

Μια απάντηση για το σχόλιό μας στις 22 Σεπτεμβρίου αναφορικά με την ενοικίαση νέου χώρου έναντι 1.700 ευρώ από την 7η Υ.ΠΕ. λάβαμε και δημοσιεύουμε από τον διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης. Βεβαίως η απάντησή του, ως οφείλουμε, δημοσιεύεται αυτούσια. Όμως να πούμε εξαρχής κάτι. Δεν επιχειρείται να δημιουργηθεί καμία εικόνα για τις ενέργειες της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, όπως λέει ο διοικητής. Η εικόνα της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης απλώς δημιουργείται από τις ενέργειες του διοικητή.

Ακολουθεί η απάντηση του διοικητή: «Σε απάντηση του κειμένου με υπογραφή “Δ.Κ.”, που δημοσιεύτηκε στη στήλη “Παραπολιτικά” στο έντυπο τεύχος της 22ας/9/2022 της εφημερίδας σας, σας παραθέτουμε τα κάτωθι προς αποκατάσταση της εικόνας που επιχειρείται να δημιουργηθεί για τις ενέργειες της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης περί μη ορθής χρήσης των πόρων που διατίθενται για την Υγεία.

Το 2016, η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης μεταφέρθηκε από το κέντρο του Ηρακλείου στο ακίνητο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο (πρώην ιατρεία της Μονάδας Υγείας Ηρακλείου), σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων. Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της υπηρεσίας διατέθηκε ο τρίτος όροφος του κτηρίου. Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, η σύσταση νέων οργανικών μονάδων στις Διοικήσεις αυτών και η ανάθεση της άμεσης εποπτείας όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης επέβαλλαν την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Η ενίσχυση σε προσωπικό επιβλήθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου η Υγειονομική Περιφέρεια διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διαχείρισή της. Ταυτόχρονα, το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου ενισχύθηκε με ικανό αριθμό επαγγελματιών υγείας, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υγείας, ενώ διαμορφώθηκαν χώροι για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19. Όλες οι παραπάνω προσλήψεις έγιναν απόλυτα σύννομα, κατ' επιταγή των πιεστικών αναγκών, και δεν αφορούν βόλεμα “ημετέρων”, όπως προσβλητικά και εσφαλμένα αναγράφεται στο ανυπόγραφο δημοσίευμα.

Τα παραπάνω γεγονότα δημιούργησαν πιεστικές ανάγκες για εύρεση χώρων που θα στεγάσουν βασικές υπηρεσίες της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης (Ενιαία Τεχνική Υπηρεσία, Δ/νση Δημόσιας Υγείας), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου πολύτιμο ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε το 2021 με την υπ' αρ. 53328/10-12-2021 απόφαση της πρώην Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και τελεσφόρησαν με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις 20/9/2022, συνεπεία της με αρ. 53766/13-12-2021 Διακήρυξης και της με αρ. 5985/10-2-2022 απόφασης περί έγκρισης πρακτικού αποδοχής πρότασης διαμόρφωσης χώρου του προσφερόμενου ακινήτου. Το συμβατικό τίμημα μίσθωσης ανέρχεται σε 1.700 τον μήνα, το οποίο προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια και συνέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας και της κεντρικής υπηρεσίας της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και δεν προσφέρονται για μικροπολιτική και για ερωτήματα και συσχετίσεις που μόνο εντυπώσεις δημιουργούν».

Ερώτημα

Το δικό μας ερώτημα λοιπόν μετά την απάντησή σας ως προς το σχόλιο της εφημερίδας μας είναι το ακόλουθο: Πού ακριβώς διαφωνείτε; Μήπως προτεραιότητα έχει να λειτουργήσει καλά το Κ.Υ.; Μήπως εσείς έπρεπε σε αυτή τη φάση να το παγώσετε; Ή δεν ξέρατε τι να κάνετε τα γραφεία Τεχνικής Υπηρεσίας; Για προτεραιότητες μιλάμε... Κι αν το θέμα είναι παλιό, η νέα Διοίκηση ας μην το προχωρούσε αν αναγνώριζε ότι δεν είναι προτεραιότητα.

Η «καούρα» για τις εκλογές

Αντιλαμβανόμαστε από πρώτο χέρι την “καούρα” ορισμένων να χωθούν σε αυτοδιοικητικό σχηματάκι, μιας και μπορεί να έχουμε ένα χρόνο ακόμα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο οι διεργασίες χτυπούν “κόκκινο”. Μάλιστα, στη Λότζια οι νυχτερινές συναντήσεις σε συνοικιακά καφέ έχουν πάρει... “φωτιά”, μιας και οι μετακινήσεις μάλλον θα είναι δεδομένες από τη μια παράταξη στην άλλη, ακόμα κι αν σήμερα είναι αντίπαλες. Αυτό βέβαια που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πού θα “κάτσει η μπίλια” ως προς τον αριθμό των υποψήφιων δημάρχων, μιας και ένα “πουλάκι”... τιτιβίζει πως πάμε για ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Βέβαια, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας πιθανών προσώπων που μπορεί να αποτελέσουν έκπληξη, ανακατεύοντας εκ νέου την τράπουλα των ισορροπιών στον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την άνοιξη μάλλον τα μυστικά δείπνα θα πολλαπλασιαστούν κατά προτίμηση στις μεγάλες λαϊκές συνοικίες, που έχουν και τη μεγάλη δυναμική των ψήφων. Πάντως, μέχρι στιγμής τα Καμίνια έχουν την τιμητική τους, μιας και τις νυχτερινές ώρες εκεί τα ραντεβού είναι κλειδωμένα, με τη συμμετοχή νυν και μελλοντικών υποψηφίων. Έχει “ψωμάκι” το ρεπορτάζ, μόνο που αλλοιώνεται από τους παρατρεχάμενους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στα παρεάκια έτσι για το καλό...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News