default-image

Ένα από τα «σίγουρα χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ

Παραπολιτικά
Ένα από τα «σίγουρα χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ελένη Βατσινά είναι ένα από τα “σίγουρα χαρτιά” για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Έχοντας μια σταθερή παρουσία και παρεμβαίνοντας στα πολιτικά πράγματα, δίνει το δικό της στίγμα μέσα σε ένα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που τοπικά... ανδροκρατείται υπερβολικά.

Η νεαρή πολιτεύτρια έθιξε το θέμα της ανεργίας και της κακοπληρωμένης εργασίας, ειδικά για τους νέους, το οποίο είναι ένα ζήτημα που αφορά (και ακουμπά) πάρα πολύ κόσμο: «Θα ήθελα να σταθώ σε ένα θέμα που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για όλη την Ελλάδα, το οποίο φαίνεται πως και στην Κρήτη παίρνει διαστάσεις. Αναφέρομαι στο οξύ θέμα της ανεργίας που είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό, καθηλώνει τους νέους ανθρώπους που καταδικάζονται σε υπερεργασία έναντι εξαιρετικά χαμηλών μισθών, επηρεάζει και το γυναικείο πληθυσμό, που σε μεγαλύτερο ποσοστό πλήττεται από την ανεργία, ενώ, κι όταν εργάζεται, οι μισθολογικές ανισότητες λόγω φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν.

Μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν κατά περιόδους μείωση της ανεργίας, αυτά τα ίδια στοιχεία εξηγούν, σε μια ποιοτική ανάλυση, ότι η μερική απασχόληση ανθεί, όπως και η κακοπληρωμένη εργασία. Ως εκ τούτου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας στην ουσία τους δε μεταβάλλονται.

Κάθε φορά που συναντώ κόσμο, η αγωνία των νέων είναι η επαγγελματική τους εξασφάλιση και αξιοπρέπεια και η αγωνία των μεγαλύτερων τι θα γίνει με τα παιδιά τους που σπούδασαν, επενδύοντας χρόνο και κόπο, και καταλήγουν είτε να είναι άνεργοι είτε να απασχολούνται σε εφήμερες εργασίες, με μεγάλη ανασφάλεια για το αύριο.

Θέλω να σταθώ στην αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους, που είναι εκείνοι που θα εργαστούν, ανατροφοδοτώντας και τους άλλους παραγωγικούς κλάδους. Και οφείλουμε να τους στηρίξουμε με συγκεκριμένες προτάσεις που θα πριμοδοτούν την επιχειρηματική δράση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη διά βίου μάθηση για την περαιτέρω κατάρτιση. Πέραν των στοχευμένων παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, εκτιμώ πως θα πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους και επιλέγουν να το κάνουν μένοντας στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις».

Ένα σημαντικό έργο… αποκτά «δυσάρεστη οσμή»

Πώς ένα σημαντικό έργο, που θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον αθλητισμό της Κρήτης, αποκτά... “δυσάρεστη οσμή” και γίνεται θέμα συζήτησης (διόλου καλοπροαίρετης, θα πω) στα γραφεία μηχανικών, εργοληπτών και φυσικά στα δημοσιογραφικά γραφεία;

Έβγαλε, που λέτε, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μια διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας (μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ενός κλειστού προπονητηρίου και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Εθνική Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου. Ο προϋπολογισμός του έργου, μαζί με τον ΦΠΑ, είναι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι εδώ ωραιότατα: οι διαδικασίες μέσω του Συστήματος είναι σε γενικές γραμμές μη χειραγωγήσιμες και το έργο είναι εξόχως χρήσιμο. Μάλιστα, μεταξύ των προδιαγραφών ειδικά για το κλειστό προπονητήριο που περιλαμβάνεται, προβλέπεται η κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αλλά πας παρακάτω στη διακήρυξη και... αρχίζουν και σε “ζώνουν τα φίδια”. Ο πρώτος όρος που τίθεται με ποινή αποκλεισμού είναι η δεκαετής εμπειρία σε εκτέλεση έργων. Όρος με ποινή αποκλεισμού είναι ένας όρος της διακήρυξης τον οποίο, εάν δεν πληροί ο υποψήφιος ανάδοχος, αποκλείεται αυτόματα από τη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής.  Βεβαίως λες εντάξει, η δεκαετία είναι εύλογη, οπότε ΟΚ.

Τα... “περίεργα” όμως αρχίζουν εκεί που λέει ότι ο συνεργαζόμενος κατασκευαστής έργων γεωθερμίας θα πρέπει να έχει πολύ, μα πάρα πολύ, μα εξαιρετικά ύποπτα πολύ, συγκεκριμένο κατασκευαστικό “προφίλ”.  Είναι πέντε οι όροι που πρέπει να πληρούνται και οι πέντε επί ποινή αποκλεισμού.

Μηχανικοί που σχολίαζαν το εν λόγω, το βρήκαν εξαιρετικά περιοριστικό και αναρωτιόντουσαν ποιον “φωτογραφίζουν” οι όροι (δεν είναι πάνω από δυο-τρεις, άντε τέσσερις εκείνοι που πληρούν σωρευτικά και τους πέντε όρους).

Μάλιστα, όλως τυχαίως, για ένα παρόμοιο έργο που αφορά σε κτήρια με παρόμοιες προδιαγραφές ενεργειακές, που έχει και σχεδόν τον ίδιο προϋπολογισμό (4,6 εκατ.) και προκηρύσσεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεν υπάρχει ούτε ένας περιοριστικός (με ποινή αποκλεισμού) όρος από εκείνους που αφθονούν στη διακήρυξη της Γ.Γ. Αθλητισμού!

Ανοικτός διαγωνισμός, λοιπόν, με όρους που εξασφαλίζουν ότι δε θα πάει σε κάνα... άσχετο το έργο. Αυτές είναι παστρικές και τακτοποιημένες δουλειές, ε;

Συνάντηση για τα ζητήματα επόπτευσης του ΒΟΑΚ

Τη διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ΒΟΑΚ, αστυνόμο Α’, κ. Ελένη Παπαθανασίου, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του, στην πρώην ΚΕΔΗΡ, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης.

Η επίσκεψη της κ. Παπαθανασίου είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ωστόσο στη διάρκειά της δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν με τον δήμαρχο θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στον ΒΟΑΚ και στη συνεργασία του Δήμου με τη Διοίκηση της Τροχαίας ΒΟΑΚ για τη διαχείρισή τους.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε ο Δήμος Ρεθύμνου παραχωρώντας το κτήριο του πρώην Δημαρχείου Επισκοπής για τη στέγαση και λειτουργία της.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ζήτησε από τη διοικήτρια να συντρέξει την προσπάθεια του Δήμου Ρεθύμνου στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία, ομιλίες και διαλέξεις για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει η χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης και ο περιορισμός του αυτοκινήτου στην ανθρώπινη υγεία, το φυσικό και αστικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την οικονομία κ.λπ. Πρόταση που δέχτηκε ευχαρίστως η κ. Παπαθανασίου.

Επιπλέον, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε τη διοικήτρια ότι ο Δήμος θα συνδράμει το έργο της υπηρεσίας της με κάθε μέσο και τρόπο, αρκεί να προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία των Δήμων.

Ως ανάμνηση της επίσκεψής της, ο κ. Μαρινάκης πρόσφερε στη διοικήτρια το λεύκωμα με τις γκραβούρες του Ρεθύμνου και το βιβλίο “Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο”, μια και είναι συναφές με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της.

Με άλλα λόγια... «εντέλλεσθε» να αγαπιόμαστε

Το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών-τριών ΔΕ προκαλεί “καραμπόλες”, ασάφειες, παρανοήσεις, πολλαπλές μεταφράσεις και διάφορα άλλα...

Τα “εντέλλεσθε” πάνε κι έρχονται, νομικοί και εργατολόγοι επιστρατεύονται και στη μέση οι νοσηλευτές αναμένουν οδηγίες από την υφυπουργό Υγείας, που γιατρός είναι, ξέρει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, κι ως πολιτικός προϊστάμενος σήμερα όφειλε να διευκρινίζει τι ακριβώς ζητά.

Εκεί, ανάμεσα στο “ζητώ”, “ζητά”, “ζητάμε”, “αποφασίζουμε αλλά δεν μπορούμε να εκτελέσουμε” γιατί τα κουκκιά δε βγαίνουν στο μέτρημα του προσωπικού, είναι και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Γιατί η Μίνα Γκάγκα απαγορεύει στους ΔΕ νοσηλευτές-τριες τη χορήγηση φαρμάκων, τη φλεβοκέντηση, την αιμοληψία, την εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο, τη συμμετοχή στη διαδικασία αιμοκάθαρσης και άλλα, αλλά το νέο “εντέλλεσθε” του διοικητή τούς λέει “εκτελείτε τις παραπάνω πράξεις όταν στριμωχνόμαστε”, παρά το ότι η εντολή είναι παράνομη.

“Μπλέξανε” στον Σύλλογο, ζήτησαν νομική βοήθεια, έβαλαν κάτω τον εργατοϋπαλληλικό κώδικα ξανά και ξανά, προσπαθώντας να “μεταφράσουν” τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, γιατί στο τέλος ξέρουν ότι είναι εκείνοι που θα “πληρώσουν τη νύφη”...

Πήραν λοιπόν τη σωστή απόφαση. Ζητούν γραπτώς από την υφυπουργό το “εντέλλεσθε” για το τι πρέπει να κάνουν οι νοσηλευτές-τριες ΔΕ, ενώ οι της ΤΕ και ΠΕ αποστέλλουν χωριστή αναφορά στην οποία αναγράφουν πως αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη των νοσηλευτικών πράξεων (που εκτελούνται από τους ΔΕ κατόπιν της εντολής του διοικητή), των οποίων δε γνωρίζουν ούτε την τέλεση ούτε το ποιος κάθε φορά θα τελεί κάθε πράξη.

Φαντάσου τώρα το υπουργείο να ζητά καθημερινά αναφορές για προσωπικό, εφημερίες, αναλογίες προσωπικού/ασθενών, τίτλους σπουδών... για να εκδίδει τα “εντέλλεσθε”, γιατί τους ήρθε μάλλον κατευθυνόμενα η πρόταση για να πάρουν την εν λόγω απόφαση, προκαλώντας χάος.

Τουλάχιστον τραγική η εικόνα σε βάρος εργαζόμενων και ασθενών κι εκείνοι στον χαβά τους... Ή, με άλλα λόγια, “εντέλλεσθε” να αγαπιόμαστε...

Σχετικά με τη βροχή

Καθάρισε η ατμόσφαιρα από τη βροχή στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Μπορεί κανείς να πει πως δεν ήταν σε ποσότητα τέτοια που να ξεδίψασε η γη, όμως αναμφίβολα μόνο θετικά επιδρούν τέτοιες βροχές στη φύση και το περιβάλλον, ανάλογα βέβαια πάντοτε με την εποχή και την περιοχή που θα πέσουν.

Σίγουρα πάντως τόσο η εποχή όσο και η περιοχή που έπεσαν οι βροχές ήταν οι πιο κατάλληλες, για να μπορούμε να χαμογελάμε. Βέβαια, τα σταφύλια που δεν είχαν κόψει μέχρι χθες οι αμπελουργοί μας τώρα θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά έτσι κι αλλιώς η χρονιά θεωρείται πια χαμένη. Σίγουρα, όμως, μπρος στο όποιο κακό έκαναν οι βροχές, είναι τόσο μεγάλο το καλό τους που μακάρι να τις δούμε να επαναλαμβάνονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News