Θα μας αλλάξουν τα φώτα

Παραπολιτικά
Θα μας αλλάξουν τα φώτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόπος είναι να γίνει η αρχή... Η συνέχεια είναι εύκολη. Αναφερόμαστε φυσικά στο κατέβασμα των διακοπτών που αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ως μια πρώτη άμεση λύση στο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Την ηχηρή αρχή έβαλε το Παρίσι, που αποφάσισε να κλείνει τα φώτα του ανακτόρου των Βερσαλλιών, του Πύργου του Άιφελ και του Λούβρου πιο νωρίς, για να ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις και σκέψεις από άλλες δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις.

Χθες, στον «χορό» μπήκε και το Βέλγιο, που αποφάσισε ότι από την 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν. Επίσης, αποφασίστηκε να μένουν κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων κατά τις εργάσιμες ώρες - όπου είναι δυνατόν - όταν αυτές είναι χειροκίνητες. Τέλος, η θερμοκρασία στο εσωτερικό των καταστημάτων θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου. Μουσεία και δημόσιοι χώροι αλλάζουν τα φώτα βάζοντας λιγότερο ενεργοβόρα LED, ενώ ακόμα και η Σουηδία με το πάλαι ποτέ ισχυρό προφίλ προϊδεάζει τους πολίτες της για διακοπές ρεύματος μέσα στον χειμώνα. Και έχει πολύ δρόμο μπροστά, καθότι επί της ουσίας ακόμα δεν άρχισαν τα... όργανα.

Με αυτά και με αυτά, ξεχάστηκε το επίμαχο θέμα της κατάργησης της αλλαγής της ώρας στην Ευρώπη, που είχε προκαλέσει τόσες συζητήσεις, μέτρο το οποίο σημειωτέον υιοθετήθηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Έχει ενδιαφέρον ένα ακόμα στοιχείο: Με λιγότερα φώτα θα υπάρχει πολύ λιγότερη φωτορύπανση... Κάτι που σημαίνει ότι πολλά παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις πόλεις και δε γνωρίζουν στην πραγματικότητα τι σημαίνει έναστρος νυχτερινός ουρανός, αφού λόγω της φωτεινότητας των αστικών κέντρων το φως των άστρων ήταν αδύνατον να φανεί, θα κοιτούν έκπληκτα ψηλά βλέποντας πόσα λαμπερά κοσμήματα υπάρχουν στον ουρανό... Λέτε με αυτή την ιστορία να ξαναβρούμε τον χαμένο μας ρομαντισμό; Με τα ζευγαράκια αγκαλιά σε μια κουβέρτα για να ζεσταθούν, τα παιδιά να κοιτούν τα «χαμένα αστέρια» και τις σχέσεις μεταξύ οικογενειών να αναθερμαίνονται; Ή μοιάζει πολύ ονειροπόλο, μια που με τόσο κρύο που θα τραβήξουμε δε θα έχουμε καιρό και διάθεση για ρομαντισμούς;

Σίγουρα, πάντως, οι γονείς θα ανακαλύψουν ένα νέο... άθλημα. Το... κυνηγητό μέσα στο σπίτι για όποιον ξεχνάει κάποιο φως ανοικτό!

Προσωπικός γιατρός και γυναίκες

Μπορεί πράγματι ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους; Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος απαντά: «Μόνο όταν αποτελεί βασικό πυρήνα ενός αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου, αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών στην υγεία».

Αντί γι’ αυτό όμως, όπως τονίζει η ΟΓΕ, τι γίνεται σήμερα; «Αντί γι’ αυτό η εφαρμογή του σήμερα στη χώρα μας θα λειτουργήσει ως εργαλείο- «κόφτης» των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η εμπειρία από άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται ο θεσμός του ιατρού-πορτιέρη (gate-keeper), π.χ. στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει ότι πολλοί ασθενείς δε λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται στον κατάλληλο χρόνο, αφού ο ίδιος ο ιατρός ελέγχεται και πριμοδοτείται με κριτήριο τα νούμερα, π.χ. πόσο λιγότερους θα παραπέμψει για εξετάσεις.

Αντί γι’ αυτό φορτώνουν ένα κάρο αρμοδιότητες στους προσωπικούς γιατρούς, τις οποίες είναι αδύνατο να φέρουν εις πέρας, σε βάρος της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας»...

Η ΟΓΕ διεκδικεί, όπως αναφέρει, κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με 24ωρη λειτουργία, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις...

Ο Πρόντι μίλησε

Σπάνια μιλάει τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, όταν όμως το κάνει οι δηλώσεις του έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος. Και τώρα ο Ρομάνο μίλησε με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής στη χώρα του, από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων χρόνων.

Ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο αυτή τη φορά: Τζόρτζια Μελόνι... Και οι φόβοι που εξέφρασε ο Πρόντι είναι βάσιμοι: «Αν κερδίσουν η Μελόνι και οι σύμμαχοί της, φοβάμαι ότι, ως χώρα, μπορεί να απομονωθούμε». Το ενδεχόμενο να κερδίσει η συντηρητική συμμαχία υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι στις μεθαυριανές πρόωρες κάλπες προκαλεί ρίγη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά στην ίδια την Ιταλία, και πλέον με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρώμη.

Ψιλόβρεξε και μπλοκάραμε

 

Το πρώτο ψιλόβροχο για μια ακόμα φορά μπλόκαρε την κυκλοφορία σε όλο το Ηράκλειο, με την κατάσταση να είναι μόνο για γερά νεύρα. Η φωτογραφία αποτυπώνει την κυκλοφοριακή δυσκολία στις 11 το πρωί στη λεωφόρο Κνωσού, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου. Για πάνω από είκοσι λεπτά οι οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε μια απόσταση λίγων μέτρων, με τα φανάρια και τα ολιγόλεπτα παρκαρίσματα με αλάρμ να «βάζουν φωτιά» στην καθημερινότητα οδηγών και πεζών. Την ίδια ώρα, τραγική ήταν η κατάσταση στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων αλλά και στην παραλιακή.

Όσον αφορά τη λεωφόρο Κνωσού, εκεί πολλοί συμπολίτες μας «βάζουν το χεράκι τους» για να καταρρεύσει εντελώς η κυκλοφοριακή καθημερινότητα. Άλλωστε, το σημείο κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο και τη μέρα αλλά και τη νύχτα μετατρέπεται σε μια περιοχή παράνομης στάθμευσης, με τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα να εμποδίζουν την κίνηση, κλείνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος του δρόμου. Μάλιστα, τις μέρες που βρίσκονται κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη με τα τουριστικά πούλμαν που κατευθύνονται προς το μινωικό ανάκτορο. Θα μου πεις, σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο αυτές οι εικόνες είναι αναμενόμενες... Όμως πόσες φορές έχουν γίνει παρεμβάσεις στο σημείο αυτό, που η παράνομη στάθμευση βασίζεται στην τεράστια ανοχή που υπάρχει;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News