Στη Χερσόνησο η Σύνοδος του ΕΛΚ

Παραπολιτικά
Στη Χερσόνησο η Σύνοδος του ΕΛΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία κυριαρχούν το ενεργειακό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό, αναμένεται να συζητηθούν στην ετήσια συνάντηση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Κρήτη την άλλη εβδομάδα. Η Σύνοδος επρόκειτο να γίνει πέρυσι στην Κρήτη, όμως είχε αναβληθεί λόγω των σεισμών.

Η Σύνοδος (ΕΡΡ Study Days) θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 27 έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χερσονήσου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ουσιαστικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βαγγέλη Μειμαράκη και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.

Λεπτομέρειες για τις εργασίες της Συνόδου αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από 176 ευρωβουλευτές.

Επιπλέον το ΕΛΚ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 10 επιτρόπους, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, ενώ εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από έξι αρχηγούς κυβερνήσεων από Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία και Ρουμανία.

Καλεί την Ε.Ε. κατά Ερντογάν

Ο ευρωβουλευτής Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την «προκλητική και επικίνδυνη για την ειρήνη» ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας της να πάρει θέση για τα όσα «ψευδή και συκοφαντικά» ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, «ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δε δίστασε, παρουσιάζοντας την Τουρκία υπέρμαχο της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της σταθερότητας, να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και δεν επιθυμεί την ειρήνη κα τη σταθερότητα, ενώ δε σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα έχοντας εν ισχύι από το 1995 “casus belli” κατά της χώρας μας, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά, παραβιάζει διαρκώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ασφαλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ από την ομιλία του κ. Ερντογάν δεν έλειψαν και οι αναφορές στο Κυπριακό, όπου ζήτησε όλοι να αποδεχτούν την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο, το βόρειο τμήμα της οποίας παραμένει υπό τουρκική κατοχή σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό δίκαιο.

Παράλληλα, στην ίδια προκλητική και επικίνδυνη για την ειρήνη ομιλία του, δε δίστασε ψευδώς να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι διαπράττει “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” λόγω - δήθεν - των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό Λιμενικό των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη και προκάλεσαν πνιγμούς μικρών παιδιών στο Αιγαίο, ενισχύοντας μάλιστα τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του με φωτογραφίες.

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αντίθεση με την Τουρκία που επιχειρεί εδώ και καιρό να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, με πρόσφατο πιο σημαντικό παράδειγμα την εισβολή μεταναστευτικών ροών στον Έβρο με την υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας».

Τι θα γίνει με τις απαλλοτριώσεις στο Καστέλι;

Ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή απαλλοτριώσεων στο Καστέλι στους δικαιούχους και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τρία χρόνια τώρα κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέροντας: «Το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια και, για να γίνει αυτό, απαιτήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης, που αποτελούσαν και τη μόνη πρόσοδο και κύρια επαγγελματική δραστηριότητα για αρκετές εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες.

Σήμερα, έχουν χαθεί τρεις παραγωγικές χρονιές για αυτές τις οικογένειες και, όπως είχαμε επισημάνει τότε με ερώτησή μας, η δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών που αποξενώνονται από την παραγωγή έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

Τα ποσά των απαλλοτριώσεων έχουν μεν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν και οι αγρότες ιδιοκτήτες να έχουν μείνει χωρίς παραγωγικά εργαλεία και χωρίς εισόδημα 3 τουλάχιστον χρόνια τώρα.

Η Πολιτεία με αίσθημα δικαίου πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε και να καταβάλει τουλάχιστον αποζημίωση στους ιδιοκτήτες μέχρι την οριστική καταβολή των απαλλοτριώσεων.

Σε προηγούμενες απαλλοτριώσεις, όπως σε αυτές για τις ανάγκες του στρατιωτικού αεροδρομίου Καστελίου, είχε προβλεφθεί πενταετής καταβολή αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος, ανεξάρτητα από τον χρόνο καταβολής των απαλλοτριώσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News