Όλο και πιο ακροδεξιά το... τιμόνι

Παραπολιτικά
Όλο και πιο ακροδεξιά το... τιμόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό που ονειρευόταν η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν και ελπίζει η ομοϊδεάτισσα Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι για τις εκλογές της Κυριακής πραγματώθηκε ως άπιαστο όνειρο και για τη σουηδική ακροδεξιά. Καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες, το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα με πρόσφατη ιστορία απροκάλυπτης ναζιστικής ιδεολογίας, κέρδισε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του, η ανησυχία γίνεται ολοένα και πιο έντονη στην Ευρώπη για το πολιτικό αύριο. Μετά το 20% των ψήφων που απέσπασαν οι Σουηδοί Δημοκράτες, ποσοστό που τους έφερε στη δεύτερη θέση στο πολυκομματικό σύστημα της χώρας, ξεπερνώντας όλα τα πιο κυρίαρχα δεξιά κόμματα, πλέον σειρά παίρνει η Μελόνι στις προσεχείς ιταλικές κάλπες, με όλες τις δημοσκοπήσεις να τη φέρνουν κυρίαρχη, ενώ ανοίγει η όρεξη και άλλων ακροδεξιών παρατάξεων στην Ευρώπη.

Και ο σκιτσογράφος Tjeerd από το “Cartoon movement” του Άμστερνταμ σκιτσάρει αυτή τη νέα πραγματικότητα για τα πολιτικά πράγματα της Σουηδίας με αυτόν τον εύστοχο τρόπο. Το σκίτσο δημοσιεύτηκε από την ευρωπαϊκή δημοσιογραφική ιστοσελίδα VOXEurop.

Η... αυτοσχέδια χωματερή των Καμινίων

Ναι, εδώ βρίσκεται η... χωματερή των Καμινίων. Εικόνα ντροπής σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου με την ανοχή πολιτών και δημοτικής Αρχής. Δυστυχώς, η κατάσταση στην οδό Εργάνης έχει ξεφύγει, με στρώματα, ποδήλατα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές να είναι παρατημένες μια ανάσα από τους κάδους. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα σε πολλές περιοχές της πόλης. Παρά το γεγονός ότι στη Λότζια κάνουν λόγο για ικανοποιητική εικόνα όσον αφορά στην καθαριότητα, μάλλον οι προϊστάμενοι δεν έχουν περάσει από τις γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Ναι, υπάρχει μερίδιο ευθύνης από τους πολίτες και αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, όμως όλα γίνονται με την ανοχή της ίδιας της δημοτικής Αρχής. Τα στρώματα στην οδό Εργάνης είναι παρατημένα εδώ και μέρες στο σημείο και δε γίνεται το παραμικρό. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια εστία μόλυνσης και την ίδια ώρα οι κάδοι έχουν να πλυθούν εδώ και μήνες, ενώ όσον αφορά στη δυσοσμία, οι κάτοικοι δεν τολμούν τις ζεστές μέρες να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα. Ο φωτογραφικός φακός δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού σε μια συνοικία που μοιάζει να έχει αφεθεί στην τύχη της.

Όταν, κυρίες και κύριοι, μιλάμε για καθημερινότητα και η καθαριότητα είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής, και εδώ μάλλον η βαθμολογία είναι πολύ κάτω από τη βάση. Άραγε θα ληφθούν τώρα πρωτοβουλίες καθαρισμού του δρόμου ή απλά και εδώ επικρατεί η λογική τού «όσα βλέπει η πεθερά»;

Στην ολομέλεια της Ν.Ε. Ηρακλείου ο Α. Σπυρόπουλος

Κινητικότητα καταγράφεται τις μέρες αυτές στο τοπικό «στρατόπεδο» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο. Μάλιστα, αναμένουν και τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος αναμένεται να δώσει το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του κόμματος.

Όπως ανακοίνωσε η Ν.Ε. Ηρακλείου, η ολομέλεια, παρουσία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, θα διεξαχθεί στις 7 σήμερα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο “Ibis” στο κέντρο του Ηρακλείου...

Καλές κι οι βροχές

Έρχονται σιγά-σιγά και οι πρώτες φθινοπωρινές βροχούλες στο νησί μας. Κακά τα ψέματα, αυτές οι βροχές είναι καλοδεχούμενες και θα είναι ευεργετικές. Γιατί τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Κρήτης μόνο προβλήματα δημιούργησαν. Καλό είναι λοιπόν να έρθουν οι βροχούλες, αλλά να είναι ήπιες και να ποτίσουν τις ελαιοκαλλιέργειές μας, σε ένα στάδιο που το νερό το έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Τώρα βέβαια θα πει κανείς... «και με τον δάκο τι θα γίνει;». Η αλήθεια είναι ότι ο δάκος θα «λυσσάξει» ακόμα περισσότερο στις περιοχές εκείνες όπου έχει ήδη έξαρση. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν περιοχές που η μάχη έχει ήδη κριθεί... υπέρ του εντόμου...

Θα τους στηρίξει;

Επιτέλους, θα κάνει η κυβέρνηση αυτό που πρέπει για να στηρίξει πραγματικά τους σταφιδοπαραγωγούς μας; Χθες, το υπόμνημα, που υπογράφουν 6 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων αμπελουργικών περιοχών (Προφήτη Ηλία, Δαφνών, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής και Κερασίων) και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρουσώνα, το έφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και Χανίων Παύλου Πολάκη.

Η ποσότητα της σταφίδας που καταστράφηκε από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις ανέρχεται περίπου στους 200 τόνους και αφορά 90 παραγωγούς, σύμφωνα με το υπόμνημα.

Μια γενναία αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών θα δώσει σημαντική βοήθεια και ανάσα στους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα αμπέλια τους και τη νέα καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με τους βουλευτές.

Αντάρτικο στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει η σύγκρουση Εύας Καϊλή με την κεντρική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά γύρω από τη σύγκρουση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη πως τόσο ο αρχηγός του κόμματος όσο και η Εύα Καϊλή είναι δύο ευρωβουλευτές που έχουν συνεργαστεί άριστα αυτές τις δύο θητείες. Την ίδια στιγμή, όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα όπου ο κ. Λοβέρδος κρατάει αποστάσεις από την επίσημη ηγεσία του κόμματος. Μήπως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για απλή σύγκρουση απόψεων και πρέπει να μιλήσουμε για σχίσμα; Μήπως έχουν συνειδητοποιήσει τα δύο αυτά στελέχη πως το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πάει σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και δε θέλουν να έχουν καμία σχέση στη συνεργασία αυτή;

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή, όπως και ο Σπύρος Καρανικόλας, στήριξε την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, ο Σπύρος Καρανικόλας κοινοποιεί συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πολιτικές του απόψεις, οι οποίες ταυτίζονται περισσότερο πλέον με τη στάση που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Όπως και να έχει, το μέλλον θα δείξει. Αλλά, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πως δε θα κάτσουν πολύ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε ο Λοβέρδος ούτε η Καϊλή. Βέβαια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει δείξει την πόρτα της εξόδου στον Λοβέρδο έστω και εμμέσως. Η Καϊλή όμως;

Νέα Δημοκρατία

Όλο και πιο μεγάλο γίνεται το χάσμα στη Νέα Δημοκρατία μεταξύ της συντηρητικής και φιλελεύθερης πτέρυγας. Η Ν.Δ. ξεκίνησε ως ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποστηριχθεί πως είναι σήμερα συντηρητικό κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μετέτρεψε σε φιλελεύθερο και, όπως έχει διακηρύξει, στοχεύει στο Κέντρο. Στοχεύει να συγκεντρώσει όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο κέντρο, καθόσον η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων δε στηρίζεται σε απόψεις και αντιλήψεις ιδεολογικού περιβλήματος. Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που προσπαθεί να μαζέψει άτομα που ανήκαν στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν έναν προοδευτικό ή τέλος πάντων μετριοπαθή χαρακτήρα. Το ζήτημα είναι ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί.

Η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται ακόμη και στους τίτλους των εφημερίδων που είναι φιλικά προσκείμενες στη Ν.Δ. Άλλες εφημερίδες καταδικάζουν τον Κ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα, ενώ άλλες τον επιβραβεύουν. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συνέχεια, καθώς τα ψηφοδέλτια είναι υπό διαμόρφωση και θα ζήσουμε μια πολιτική ένταση άνευ όρων. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μαχαίρια θα βγουν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News