Θα λάβει το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου

Παραπολιτικά
Θα λάβει το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Γιώργο Γραμματικάκη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και καταξιωμένο συγγραφέα, θα απονεμηθεί το “Βραβείο Ηθικής Τάξεως” του Δήμου Ηρακλείου. Τη σχετική πρόταση έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Βραβείου την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση του δημάρχου έγινε ομοφώνως και ενθέρμως δεκτή από τα μέλη της Επιτροπής.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1939. Ξεκίνησε τη διδασκαλία το 1978, συμμετέχοντας συνάμα στην οργάνωση του νέου, τότε, Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1982 εξελέγη καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Μάιο του 1990. Και ξανά από το 1993, επί μία ακόμα θητεία.

Το 2000 ανέλαβε την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχοντας πάντα εγρήγορση και έννοια για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, τον Μάιο του 2014 πολιτεύτηκε, και μας εκπροσώπησε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη Βουλή το αίτημα

Στη Βουλή θα μεταφερθεί εκ νέου προσεχώς η γενικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα γύρω από την προοπτική ενός μέσου σταθερής τροχιάς (είτε τρένου ή τραμ) στο Ηράκλειο, που θα συνδέει την πόλη με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, καθώς είχαμε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση από τον Χάρη Μαμουλάκη.

Ο βουλευτής και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, με τη συνυπογραφή των δύο άλλων βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, κατέθεσε ως κοινοβουλευτική αναφορά προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών την επιστολή του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Μανόλη Φραγκάκη, με την οποία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης.

Στην επιστολή του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, όπως τα γράψαμε αναλυτικά χθες, παρατίθενται στατιστικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης των αεροδρομίων, αναμενόμενα αποτελέσματα του νέου αεροδρομίου και τονίζεται ότι θα ενισχυθεί η ενδοπεριφερειακή κινητικότητα μέσα από τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου με ένα ηλεκτροκινούμενο μέσο σταθερής τροχιάς, που θα συνδέει το διεθνές αεροδρόμιο με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και υποδομές όπως το λιμάνι Ηρακλείου.

Κακός ο χειμώνας που μας έρχεται

Είναι ήδη εκατοντάδες οι περιπτώσεις που, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους παρόχους, γίνεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Έρχεται πραγματικά ένας πολύ κακός... πολύ δύσκολος χειμώνας. Δε φτάνει η γενικότερη ακρίβεια που αγωνίζονται τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν, έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και με αυτό το σοβαρό ζήτημα, τους απλήρωτους λογαριασμούς, τους κινδύνους να τους κατεβάσουν τους διακόπτες. Να προσπαθούν με έναντι να αποφύγουν το σκοτάδι. Να προσπαθούν και να μη βρίσκουν λύση. Δηλαδή, από πού θα πρωτοκόψεις για να πληρώσεις το ρεύμα; Από το φαγητό σου; Αυτό το έχουμε ήδη μειώσει θέλοντας και μη. Υπάρχουν έρευνες που το αποδεικνύουν. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Και οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές παρεμβάσεις δε φτάνουν για να σταματήσει αυτό το δράμα των νοικοκυριών. Θα γίνει μεγάλος ξεσηκωμός μέσα στον χειμώνα και να μου το θυμάστε. Δε γίνεται να αφήνονται τόσες οικογένειες στο έλεος τέτοιων καταστάσεων. Έλεος δηλαδή...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News