Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής

Παραπολιτικά
Το τέλος μιας ολόκληρης εποχής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κηδεία της Ελισάβετ, με την οποία έκλεισε ένας μεγάλος πολυήμερος κύκλος όχι μόνο στη Βρετανία αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, της «Ελισαβετιανής», όπως την περιγράφει μεγάλο μέρος του Τύπου της Αλβιόνας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, ειδικά αφιερώματα, άρθρα και ρεπορτάζ εστιάζουν στο γεγονός ότι η βρετανική μοναρχία περνάει με τον Κάρολο σε μια άλλη εποχή, χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία για τα μελλούμενα. Όπως και αν έχει, η “αυλαία” ολόκληρων 70 χρόνων με κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέρασαν από το βιογραφικό της αποβιώσασας μονάρχη, είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο δε θα άφηναν ασχολίαστο και οι σκιτσογράφοι στα έντυπα ολόκληρου του κόσμου.

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα που συναντήσαμε «ξεφυλλίζοντας» τις σελίδες του διεθνούς Τύπου είναι το εικονιζόμενο της Στερλίνα Τσεν από το “Cartoon movement” του Άμστερνταμ, που αναδημοσιεύει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα VoxEurop. Είναι τόσο εύγλωττο με τόσα λίγα εικονιζόμενα στοιχεία, που αξίζει την προσοχή μας. Όπως άλλωστε κάθε εμπνευσμένο σκίτσο.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Έχουν... χάσει την μπάλα και τα παράπονα πέφτουν «βροχή» στα social media από γονείς και φοιτητές που καλούνται να ξοδέψουν μια ολόκληρη περιουσία για σπίτια-τρώγλες σε πολλές πόλεις της Κρήτης. Η κατάσταση φέτος ξέφυγε εντελώς, με μια μερίδα ιδιοκτητών να εκμεταλλεύεται το πρόβλημα έλλειψης φοιτητικής στέγης. Είναι τουλάχιστον τραγικό να ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για τρύπες σε υπόγεια και ισόγεια, με τις οικογένειες να αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα χώρο για το παιδί τους. Άραγε, μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ελέγχει αυτή τη διαδικασία, μιας και η έλλειψη θωράκισης της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι είδος προς εξαφάνιση;

Δυστυχώς στην Κρήτη, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο κρατούν τα σκήπτρα, και μάλιστα ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν κάνει ήδη συμφωνίες με τους φοιτητές να αδειάζουν τα σπίτια το καλοκαίρι, για να μπορούν να είναι διαθέσιμα ως arbnb. Όλα για το χρήμα σε μια περίοδο που ο οικογενειακός προϋπολογισμός «γονατίζει» από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Αλήθεια, για καταγγελίες αυτές οι οικογένειες πού μπορούν να απευθυνθούν; Γιατί μάλλον η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Κοίτα που συγκεντρώνει «ψήφους»

Στο «μέσο σταθερής τροχιάς» (υπεραστικού/προαστιακού σιδηροδρόμου με ηλεκτροκίνηση- μηδενικών εκπομπών) αναφέρομαι που ζητά και η δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας από τα αρμόδια υπουργεία, για να συνδέει το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κοίτα που συγκεντρώνει λοιπόν όλο και περισσότερες ψήφους, αν κι όλοι όσοι πριν από λίγα χρόνια μιλούσαν για το θέμα δημόσια ως εναλλακτική πρόταση, ακόμα και στο κομμάτι αντιμετώπισης των τροχαίων, τους έβλεπαν «λοξά» και χαμογελούσαν ειρωνικά.

«Ανθεκτικό μέσο σταθερής τροχιάς στην κλιματική αλλαγή, έξυπνο, ασφαλές, περιβαλλοντικά φιλικό και βιώσιμο μέσο, που θα ενισχύσει την ενδοπεριφερειακή κινητικότητα και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις τουριστικές και βιομηχανικές υποδομές της Κρήτης, από και προς το νέο αεροδρόμιο Καστελίου» στα επιχειρήματα Μανόλη Φραγκάκη.

Λες να γίνει;

«Χρυσή» κηδεία

Έξι δισεκατομμύρια λίρες κόστισε η νεκρώσιμος ακολουθία της βασίλισσας Ελισάβετ. Ζούμε σ’ έναν κόσμο που πεθαίνουν άνθρωποι από την έλλειψη φαγητού και πόσιμου νερού. Ζούμε σ’ έναν κόσμο που πεθαίνουν άνθρωποι από ασθένειες που για τη Δύση έχουν αφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Και όμως ο θάνατος μιας βασίλισσας κοστίζει πολύ παραπάνω σε ευρώ. Και όμως η Δύση ήταν εκείνη που ανακάλυψε τον όρο αξιοπρέπεια. Και η Δύση είναι εκείνη που τον υποσκάπτει.

Είναι τραγελαφικό εν έτει 2022 ένας θάνατος να αποκτάει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Ίσως για τη Βρετανία να υπήρξε σπουδαίο πρόσωπο, αλλά θεωρώ πως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάποια πράγματα. Η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε την ιστορία της. Το θέμα είναι τι διαφυλάττουμε ως ανθρωπότητα και κυρίως τι θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη. Το υπέρογκο χρηματικό ποσό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.

Τώρα απαντάς

Στον τοίχο στήνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στύλιος τις οργανώσεις παραγωγών και τους τοπικούς φορείς της Κρήτης για τη σουλτανίνα.

«Δε μου υποβάλατε αίτημα ένταξης της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ», τους λέει, μέσω της ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου, «ούτε και την προβλεπόμενη μελέτη. Τώρα έχει ξεπεραστεί και το χρονικό όριο για την κατάθεσή της».

Το αίτημα της ένταξης, όπως δήλωσε ο ίδιος, υπεβλήθη από τον βουλευτή, αλλά και πάλι δεν υπάρχει μελέτη (τεχνική-οικονομική), ούτε τα απαραίτητα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν για ποιον λόγο πρέπει ένα προϊόν, και συγκεκριμένα της κρητικής σταφίδας, να ενταχθεί στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Ε, είναι ώρα της απάντησης και δημόσια, γιατί είναι τρελό να διεκδικείς, να φωνάζεις, να καταγγέλλεις, να ανεβοκατεβαίνεις στο υπουργείο, να προχωράς σε δημόσιες δηλώσεις, να καταγγέλλεις κι ο άλλος να σου απαντά ότι δεν υπάρχει λόγος να τα κάνεις αυτά, καθώς επίσημο αίτημα δεν υπάρχει.

Είναι ώρα και το ΥΠΑΑΤ να ανοίξει τα χαρτιά του, να ελέγξει τους υπαλλήλους του και τα συρτάρια τους για το τι έγγραφα φυλάσσονται σε αυτά, γιατί ο βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής επίσης το πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όσο και τις επιστολές των Τοπικών Κοινοτήτων Προφήτη Ηλία, Δαφνών, Κυπαρισσίου, Βενεράτου, Αυγενικής, Κερασίων και του Συνεταιρισμού Κρουσώνα.

Κύριοι, σήμερα απαντάτε!

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δεύτερα

Ακόμα πιο τραγικό: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα στον κόσμο από την πείνα, όπως καταγγέλλουν περισσότερες από διακόσιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, απευθύνοντας έκκληση στους ηγέτες της υφηλίου, που συναντώνται από σήμερα στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, «να ενεργήσουν για να σταματήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας».

«345 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από οξεία πείνα, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019», υπογραμμίζουν οι 238 οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Το ταμείο είναι μείον

Τα στατιστικά μεγέθη και οι έρευνες απλά καταγράφουν τα δύσκολα. Μόνη επισήμανση ότι το δείγμα των ερωτηθέντων αφορά στην πλειοψηφία των πολιτών κι όχι τους 1.000 ή τους 2.000.

Δύο στους τρεις, λέει, έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, σύμφωνα το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Το 63% προχώρησε στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις (έναντι 79% στη μέτρηση του Απριλίου 2022).

Το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού.

Πώς αλλιώς; Το πανί, βρ....ί, δε βγαίνει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News