default-image

Ακολούθησε το πρωτόκολλο και στα ρούχα

Παραπολιτικά
Ακολούθησε το πρωτόκολλο και στα ρούχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγινε σάλος με τα αθλητικά των Μακρόν, αλλά η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τήρησε το πρωτόκολλο για το dress code στη βασιλική κηδεία της Ελισάβετ, όπου παρέστη μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών. Δε θα κρίνουμε αν η ενδυμασία της Σακελλαροπούλου ήταν επιτυχημένη ή όχι, αλλά σίγουρα δείχνει χαρούμενη μέσα σε αυτήν. Στα social media φυσικά έγινε «πάρτι» για τα ρούχα της Σακελλαροπούλου και το καπέλο. Ας μείνουμε στη δήλωσή της για το γεγονός:

«Η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια της μακράς της θητείας, υπηρέτησε την πατρίδα της με υποδειγματική αφοσίωση.

Εξασφάλισε τη σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και εδραίωσε τις σχέσεις του με την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς στην πορεία της χώρας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, που βλέπουμε έκδηλα από τον βρετανικό λαό στους δρόμους του Λονδίνου, θα τη συνοδεύουν για πάντα».

Αλήθεια, τι γίνεται με το αιολικό στα Αστερούσια;

Αλήθεια, τι γίνεται με τα Αστερούσια και την πρόταση για αιολικό πάρκο; Το πήρε το αφτί μου και ελπίζω να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ένα “πουλάκι” λοιπόν μου σφύριξε ότι η απόφαση που ελήφθη από το Τοπικό Συμβούλιο Καστελιανιών υπέρ της εγκατάστασης των 70 MW στα Αστερούσια όρη, από γαλλικών συμφερόντων εταιρεία, είχε άμεσο επηρεασμό από άτομα που έχουν ίδιον όφελος. Αν για μια ακόμη φορά επανέρχεται στο προσκήνιο η λήψη αποφάσεων για τέτοιου είδους ζητήματα με γνώμονα το προσωπικό και όχι το δημόσιο συμφέρον, τότε κακό του κεφαλιού μας. Λες και λίγες φορές έχουμε “πληρώσει” τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές.

Ευτυχώς, τελειώσαμε με τις εξαγγελίες

Μία εβδομάδα παίζουμε με τις λέξεις και την παροχολογία, μία εβδομάδα και κάτι προσπαθούμε να μετρήσουμε τα μελλοντικά κέρδη της τσέπης μας...

«Πακέτα» που φέρουν την υπογραφή των καλύτερων οικονομολόγων, κι όλοι εμείς μετά τις εξαγγελίες από τη ΔΕΘ επιχειρούμε με μολύβι και χαρτί να μετρήσουμε, να σχεδιάσουμε, να ορίσουμε προτεραιότητες στο σήμερά μας ίσως και στο αύριο μας.

Να ζυγίσουμε ποιος δίνει τι, τα περισσότερα και τα καλύτερα. Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Στο σήμερα, με επιστρέφουν σε μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, όπως κι εγώ.

Ανασαίνω μεν, διερωτώμαι δε: Οι δύο αρχηγοί που το τι νομοθέτησαν και το τι νομοθετούν δεν το αναφέρουν - Βρούτσης, Κατρούγκαλος, Χατζηδάκης - εκτός από την υπογραφή των οικονομολόγων θεωρητικά, έχουν και τη συναίνεση των δανειστών στην πράξη;

Γιατί όπως μου έλεγε συχνά η γιαγιά μου: «Ο Νάχας κι ο Θάχας ήταν διδυμάκια»...

Με ένα σμπάρο δύο τριζόνια

Στοίχημα «υπάκουου παιδιού» και υποχρέωσης ο Προσωπικός Γιατρός... Στοίχημα και ζητούμενο να δείξουμε στην επίσκεψη των Θεσμών τον Οκτώβρη ότι ένας ικανός αριθμός, τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών, έχει ενταχθεί στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.

«Και γιατί όχι;», θα απαντούσε κάποιος. Με αυτό τον τρόπο δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι επιχειρείται κάτι και στην ΠΦΥ. Αλλά μέχρι εκεί... το ενδιαφέρον. Και με το ζόρι; Με ποινές, προτεραιότητες στα νοσοκομεία, αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα; Μμμμμ...

Η συμμετοχή παραμένει στα τάρταρα. Οι γιατροί αρνούνται. Κοντά στο 40% εξ αυτών εντάχθηκε στη διαδικασία στην Π.Ε. της Αττικής, λένε εκείνοι που ξέρουν. Στα νησιά, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν γιατροί ούτε για δείγμα, εκτός των Κ.Υ., που ούτως ή άλλως έχουν το πλαφόν εγγραφών.

Στην Π.Ε. Ηρακλείου οι ενδιαφερόμενοι προσωπικοί γιατροί είναι κοντά στους 18, εκτός από τα Κέντρα Υγείας.

Ο επόμενος μήνας πιστεύεται ότι θα είναι κρίσιμος. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τις ποινές. Οι γιατροί εκτιμούν ότι μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών θα έρθει και η απόφαση.

«Κουβέντα να γίνεται», υποστηρίζουν. Ό,τι έγινε με την υποχρέωση του οικογενειακού γιατρού που τρέλαινε τον κόσμο. Το θυμάστε;

«Οι πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες. Δεν μπορούν όλοι οι γιατροί να βρουν τη θέση τους στο Σύστημα», διευκρινίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, και συνεχίζει: «Πλην των καρδιολόγων και ρευματολόγων που παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και δεν εντάσσονται στο Σύστημα, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το ότι στο πρόγραμμα δε δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, που δεν επιθυμούν να ενταχθούν, να δηλώνονται - κατ’ εξαίρεση - από τους ασθενείς τους. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και λογικά είναι περιορισμένες και για τους ασθενείς. H σχέση γιατρού-ασθενούς είναι μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε την αντιστοίχιση γιατρών και ασθενών, ανεξαρτήτως της σχέσεως εμπιστοσύνης, αν θέλουμε να χτίσουμε ένα σύστημα το οποίο να πατά πάνω σε γερά θεμέλια».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Κι αυτός εκεί κατά τον Οκτώβρη θα μας πει, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης (16 και 17 Οκτωβρίου).

Ο καλύτερος Σεπτέμβρης

Ως ένας από τους καλύτερους Σεπτέμβρηδες των τελευταίων ετών εξελίσσεται ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου όσον αφορά την τουριστική κίνηση στην Κρήτη, κι αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, με την κίνηση να «χτυπά κόκκινο» και μάλιστα με ορισμένες μέρες να είναι καλύτερες και από αντίστοιχες του Αυγούστου. Γερμανοί και Βρετανοί απογειώνουν την κρητική τουριστική βιομηχανία, αποτυπώνοντας και τη δυναμική των δύο σπουδαιότερων τουριστικών αγορών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί φαίνεται να καλύπτουν σε ένα τεράστιο ποσοστό τη... χασούρα από τη Ρωσία, χωρίς όμως αυτό το δεδομένο να πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Ωστόσο αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι πως η δυναμική της Τουρκίας συνεχίζει ακάθεκτη και την περίοδο του χειμώνα, με τη γειτονική χώρα να έχει ζήτηση και τους λεγόμενους «νεκρούς μήνες», κάτι που δεν αποτυπώνεται στη χώρα μας αν εξαιρέσουμε την Αθήνα, που και εκεί οι δείκτες δεν μπορούν να καλύψουν το κενό. Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις για τον ετήσιο τουρισμό, πέρα από λόγια η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και, παρά λοιπόν τις εξαγγελίες και τους διθυράμβους, μάλλον κάτι συμβαίνει με εμάς που διαχρονικά μιλάμε για ένα ζήτημα που ποτέ δεν προσεγγίσαμε επιτυχημένα. Στα θετικά είναι πως και τον Νοέμβριο η Κρήτη θα έχει τουρίστες, ενώ τουλάχιστον τρεις είναι οι αεροπορικές εταιρείες που - αν δεν αλλάξει κάτι - θα κρατήσουν πτήσεις εξωτερικού στο «Νίκος Καζαντζάκης». Ωστόσο, όπως λέει και ο λαός, «ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News