Συνεργασία για να βρεθούν λύσεις

Παραπολιτικά
Συνεργασία για να βρεθούν λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκλεισε το θέμα του δημόσιου «φαίνεσθαι» των σχέσεων μεταξύ του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου τόσο μετά τη συνάντησή τους, όσο και με τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Ο Δήμος Ηρακλείου και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπως έγραψε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η «ΝΚ», έχουν μια υπόθεση που εκκρεμεί μεταξύ τους και αφορά τον καταλογισμού ενός ποσού 760.000 ευρώ, συν περίπου 700.000, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την πράξη εφαρμογής σε περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο πόλης.

Η εισφορά σε χρήμα και η μετατροπή της εισφοράς σε γη για την Αρχιεπισκοπή, που είναι ιδιοκτήτρια ακινήτων σε περιοχές και που αφορά η υπόθεση, έχουν οδηγήσει σε δέσμευση του ΑΦΜ της ΙΑΚ. Η ΙΑΚ έχει πετύχει δικαστική απόφαση για μείωση του οφειλόμενου ποσού, όμως ο Δήμος έχει εφεσιβάλει. Το θέμα θίχτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Πέτρο Ινιωτάκη, την Ευαγγελία Σχοιναράκη, τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη και τον Μιχάλη Κασαπάκη, με αφορμή σχόλια μερίδας του Τύπου για δήθεν κάκιστες σχέσεις δημάρχου και Ευγένιου. Έτσι χθες ο Λαμπρινός είπε ότι δεν τροφοδότησε ο ίδιος ή το περιβάλλον του τέτοια σχόλια σε ηλεκτρονικά μέσα, είπε ότι δεν τα επιβεβαιώνει, και αναφέρθηκε σε σχόλιο ότι ο Ευγένιος τον αγνόησε στο μνημόσυνο των Μικρασιατών και τόνισε: «Σας βεβαιώνω ότι προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο δεν έχω καμία διαφορά επί κανενός ζητήματος». Μάλιστα, ανέγνωσε και την ανακοίνωση μετά τη συνάντησή τους στη Λότζια χθες το πρωί, στην οποία αναφέρεται: «Τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο υποδέχτηκε το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο γραφείο του στη Λότζια ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά: “Οι σχέσεις του Δήμου Ηρακλείου με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης παραμένουν αγαστές και αδιατάρακτες. Για όποια προβλήματα έχουν προκύψει, θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου να βρούμε λύσεις”».

Δήλωση για τη Lyktos Group από τον Μιχάλη Σάλλα

Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του Lyktos Group, κατόπιν της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δηλώνει τα ακόλουθα:

«Πρόκειται για μια θεσμικά ορθή απόφαση που αναδεικνύει την ευθυκρισία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ζητήματα ουσίας.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών, η Lyktos Participations, υπό την ιδιότητά της ως Στρατηγικός Επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι σε θέση πλέον να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της τράπεζας, για την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας. Η αύξηση αυτή λήγει στις 27 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας».

Δολιοφθορές στα αρδευτικά δίκτυα της πόλης

Τι συμβαίνει στο Ρέθυμνο με τα λάστιχα της άρδευσης των δημόσιων χώρων, σε πάρκα και πλατείες, και τρέχει το νερό στον δρόμο; Η κατάσταση προφανώς και έχει φτάσει στο απροχώρητο, αν κρίνουμε από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ρεθύμνου, και απευθύνει έκκληση σε πολίτες να συνεργαστούν. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Με αφορμή περιστατικά βανδαλισμών των αρδευτικών συστημάτων που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Ρεθύμνου σε εστίες πρασίνου, η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης απευθύνει έκκληση συνεργασίας στους συμπολίτες.

Ενδεικτικά αναφέρονται χαρακτηριστικά περιστατικά των οποίων ούτε η έκταση ούτε η συχνότητα μπορούν να δικαιολογηθούν:

  • Προ λίγων ημερών, κάποιος έβαλε λάστιχο σε μια βάνα τροφοδοσίας νερού ποτίσματος δενδρυλλίων στη λεωφόρο Κουντουριώτη, με κατεύθυνση την οδό Χορτάτζη, αφήνοντάς την ανοιχτή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο χώρος.
  • Την προηγούμενη εβδομάδα, κάποιος έκλεισε την κεντρική παροχή ποτίσματος του γκαζόν στη νησίδα που βρίσκεται στην περιοχή του πρώην s/m “Μαρινόπουλος”, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει όλο το γκαζόν.
  • Από πέρυσι, η Υπηρεσία έχει διαπιστώσει ότι κάποιοι ξεβιδώνουν κατ’ επανάληψη τα μπεκ ποτίσματος του γκαζόν νησίδας στην οδό Θεοτοκοπούλου, όπως και στη νησίδα πρασίνου απέναντι από το Δημαρχείο, τα οποία είτε τα αφαιρούν εντελώς είτε τα πετούν και τα επανατοποθετεί η Υπηρεσία όπου και όποτε τα βρει.

Η συγκεκριμένη αψυχολόγητη και απαράδεκτη τακτική πρόκλησης φθοράς σε περιποιημένους, καλαίσθητους κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους απολαμβάνουμε όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, αφενός είναι προσβλητική της αισθητικής της πόλης μας και, αφετέρου, επισύρει οικονομικό κόστος λόγω σπατάλης νερού, εργατοωρών που απαιτεί η αποκατάσταση των φυτών, του γκαζόν, των υλικών άρδευσης κ.λπ.

Ο Δήμος Ρεθύμνου παρακαλεί τους/τις συμπολίτες/ισσες να σεβαστούν το φυσικό και αστικό περιβάλλον που μοιραζόμαστε όλοι, τους κοινόχρηστους χώρους που φτιάχτηκαν και συντηρούνται με κόπο και κόστος, και τους καλεί να προασπίσουν το κοινό μας δικαίωμα να απολαμβάνουμε την καθαριότητα και την καλαισθησία στον δημόσιο χώρο, εκεί που σμίγουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, αναπαυόμαστε και ψυχαγωγούμαστε με τις οικογένειες και τους φίλους μας, χωρίς να προϋποτίθεται η 24ωρη παρουσία της δημοτικής υπηρεσίας για την προστασία αυτών των χώρων από βάνδαλους».

Ως πότε θα σκοτωνόμαστε;

Πόσοι ακόμη νεκροί; Πόσοι τραυματίες; Πόσοι ξυλοδαρμοί και πόσες συμπλοκές μεταξύ των οδηγών στους δρόμους της Κρήτης;

Τα νέα στοιχεία των αστυνομικών Αρχών είναι τραγικά... Μόνο μέσα σε έξι μέρες, δηλαδή από τις 11 έως προχθές Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, οι τροχονομικοί έλεγχοι στην περιφέρεια Κρήτης στα 10.612 οχήματα βεβαίωσαν 2.185 παραβάσεις...

Η υπερβολική ταχύτητα; Κάνει θραύση ως παράβαση. Άλλωστε ήταν και η πρώτη σε αριθμό παραβατών, αφού 394 οδηγοί εντοπίστηκαν και τιμωρήθηκαν για υπερβολική ταχύτητα...

Δεύτερη παράβαση η μη χρήση προστατευτικού κράνους. Και ακολουθούν η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, το αντικανονικό προσπέρασμα, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη... Και έπονται και οι λοιπές παραβάσεις...

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτυού και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Κανένας σεβασμός...

Στους δρόμους της Κρήτης κανένας σεβασμός... Δεν υπάρχει σε γενικές γραμμές αυτό που λέμε “οδική Παιδεία”... Έχει ο άλλος το τιμόνι στο χέρι του και θαρρεί πως κρατάει... “τον Πάπα από”... κατά το κοινώς λεγόμενο. Μα πώς είναι δυνατόν μέσα σε συνοικίες, πάνω σε δρόμους που δε φημίζονται για την ασφάλειά τους, που είναι γεμάτες με απότομες στροφές, με ανάποδες κλίσεις, με “τυφλά” σημεία και πάει λέγοντας, να υπάρχουν κάποιοι - που δεν τους λες και μειοψηφία - που να οδηγούν σαν να βρίσκονται σε μεγάλες εθνικές οδούς και μάλιστα... του εξωτερικού; Βουρ και όποιον πάρει ο χάρος;

Τι κάνει η Πολιτεία;

Αλλά και από την άλλη... Αλήθεια, τι κάνει η Πολιτεία; Βλέπουμε να λαμβάνονται πολύ σοβαρά εθνικά μέτρα για την πανδημία... Ναι, και πολύ σωστά λαμβάνονται... Όμως, αν κάτσουμε και δούμε τους αριθμούς, προφανώς και θα συνειδητοποιήσουμε ότι, την ίδια ώρα, ουκ ολίγοι είναι οι συνάνθρωποί μας που χάνονται στους δρόμους... Που χάνονται τόσο άδικα... Έτσι, λοιπόν, γιατί να μην υπάρξει από την Πολιτεία ανάλογος σχεδιασμός, ανάλογη πολιτική, ανάλογη “θέρμη” στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση μιας άλλης πανδημίας; Αυτής των τροχαίων περιστατικών, που κάθε χρόνο στην Κρήτη ευθύνεται για δεκάδες νεκρούς, με έναν εφιάλτη να μην τελειώνει ποτέ, αλλά να γίνεται κυριολεκτικά καθεστώς... Και όχι μόνο στην Κρήτη, βέβαια, αλλά το νησί μας είναι στις πρώτες θέσεις των τροχαίων περιστατικών, με τους αριθμούς να θλίβουν, να απογοητεύουν, αλλά και να εξοργίζουν κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη. Κάθε άνθρωπο που θέλει να ζει κάπου με ασφάλεια. Που θέλει να τηρεί τον ΚΟΚ - εν προκειμένω - αλλά όταν δεν τον τηρούν πολλοί άλλοι γύρω του ούτε νιώθει και ούτε είναι ασφαλής...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News