Υποβαθμίσεις σχολείων στα Χανιά - Φωτεινά παραδείγματα κι εξαιρέσεις

Χανιά
Υποβαθμίσεις σχολείων στα Χανιά - Φωτεινά παραδείγματα κι εξαιρέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και κανένας πρώην διευθυντής εκπαίδευσης στην Κρήτη δεν έδειξε τέτοια διάθεση τυπολατρίας...

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων να υποβαθμίσει σχολεία της ενδοχώρας σε πενταθέσια και τετραθέσια, παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες. Είναι επίσης απορίας άξιο, γιατί η προϊσταμένη εφαρμόζει μια νομοθετική ρύθμιση που όλες οι υπόλοιπες διευθύνσεις εκπαίδευσης έχουν βάλει στα συρτάρια τους.

Καμία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και κανένας πρώην διευθυντής εκπαίδευσης στην Κρήτη δεν έδειξε τέτοια διάθεση τυπολατρίας. Ο μειωμένος αριθμός μαθητών που επικαλείται η αρμόδια διεύθυνση δεν δικαιολογεί τη φετινή γραμμή, με δεδομένο ότι τις προηγούμενες σχολικές περιόδους όλα τα σχολεία ,με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών, λειτουργούσαν ως εξαθέσια. Το πιο απογοητευτικό όμως ,τη στιγμή που όλοι μιλούν για αποκέντρωση, είναι ότι στην πορεία, δεκάδες οικογένειες θα αναγκαστούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία της πόλης, οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια τα σχολεία της υπαίθρου σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο.

Φωτεινά παραδείγματα κι εξαιρέσεις

Διάσπαρτα στην ύπαιθρο των Χανίων, ακόμη και σε χωριά που σήμερα κατοικούνται μόνο από γερασμένους πολίτες που μετρούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού, υπάρχουν σαν απομεινάρια μιας άλλης εποχής, τα παλιά σχολεία. Είναι κτήρια που στέγασαν τα πρώτα βήματα στην εκπαίδευση πολλών γενεών, είναι τα Δημοτικά Σχολεία που επιβίωσαν σε πολέμους ,είναι αυτά που χώρεσαν το σφυγμό της νιότης των άλλοτε ζωντανών χωριών μας.

Σήμερα πολιτιστικοί σύλλογοι, με τη συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης, έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση τέτοιων σχολείων τα οποία ανοίγουν περιοδικά για πολιτιστικούς κυρίως σκοπούς. Φωτεινά παραδείγματα το Μουσείο Σχολικής Ζωής στα Νεροκούρου Χανίων, το Δημοτικό Σχολείο Σκλαβοπούλας στον δήμο Καντάνου Σελίνου, το Δημοτικό Σχολείο Παλαιών Ρουμάτων στον δήμο Πλατανιά που λειτουργεί ως μουσείο λαογραφίας αλλά και σχολεία του Αποκόρωνα, της Κισάμου και των Σφακίων.

Εξαιρέσεις στην τάση αυτή να κρατηθούν ζωντανά σαν κομμάτι της ιστορίας του τόπου, δεκάδες ακόμη κτήρια Δημοτικών Σχολείων τα οποία προφανώς δεν έτυχαν της αντίστοιχης προσοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News