Στη μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη

Παραπολιτικά
Στη μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα μαγκρόβια. Δέντρα και φυτά που φυτρώνουν ακόμα και μέσα στη θάλασσα, αποτελώντας τη βάση ενός πολυσύνθετου οικοδομήματος της φύσης. Καθώς ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, ένας ψαράς και καλλιεργητής από την Ινδονησία έχει αναλάβει δράση για να περιορίσει τη διάβρωση των ακτών φυτεύοντας για τον λόγο αυτό μαγκρόβια στο νερό στο νησί Πάρι της χώρας που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης. Ένα ακόμα παράδειγμα από τα πολλά δράσης των πολιτών για να σταματήσει το κακό που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Καταδίκη των επιθέσεων στους προέδρους Κοινοτήτων

Ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των περιστατικών επιθέσεων, ακόμα και βιαιοπραγίας κατά προέδρων Κοινοτήτων έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, διαπιστώνοντας πως το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ειδικότερα, στο σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων επισημαίνει:

«-Καταδικάζει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις εκδηλωθείσες επιθέσεις κατά προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου μας και συγκεκριμένα κατά των προέδρων των Κοινοτήτων Κουνουπιδιανών και Μουρνιών, κ.κ. Τσιτωνάκη Εμμανουήλ και Σχοινά Μιχαήλ.

Η επίθεση κατά του κ. Τσιτωνάκη, που κατέληξε και σε χειροδικία εναντίον του, επειδή εκτέλεσε το εκ του νόμου καθήκον του να προασπίσει τον δημόσιο χώρο της περιοχής του, ήταν πράξη αναιτιολόγητη, επαίσχυντη και άνανδρη.

Αντίστοιχη επίθεση, σε μικρότερη ίσως κλίμακα, δέχτηκε και ο κ. Σχοινάς από συνδημότη του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

- Δηλώνει, χωρίς περιστροφές, ότι δεν ανέχεται και δεν πρόκειται να ανεχθεί και στο μέλλον και από κανέναν εκβιασμούς, απειλές και τραμπουκισμούς κατά αιρετών εκπροσώπων του Δήμου μας.

- Δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο παρόμοιες συμπεριφορές από εκείνους, που, ενώ αυθαιρετούν, ταυτόχρονα απειλούν, υβρίζουν και χειροδικούν κατά εκείνων που εκ του νόμου έχουν το καθήκον να ελέγχουν τους αυθαιρετούντες.

- Θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι οι αιρετοί του Δήμου μας θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με την ίδια συνέπεια, όπως και μέχρι σήμερα, και να είναι βέβαιοι ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα είναι σύσσωμο στο πλευρό τους σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης απαράδεκτων επιθέσεων εναντίον τους».

Πόλεμος για το πρόστιμο που διεγράφη

Παιδιά, τι συμβαίνει στα Χανιά; Μεγάλη η κόντρα με την εταιρεία σκυροδέματος. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” εξέδωσε ανακοίνωση για σκάνδαλο ότι η δημοτική Αρχή των Χανίων σε συνεργασία με την παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος” του Γιάννη Σαρρή χάρισαν πρόστιμο 122.000 ευρώ σε επιχείρηση. Η παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών” εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στη “Λαϊκή Συσπείρωση” και έβγαλε κι άλλα στη φόρα στην προσπάθειά της. Αναφέρει ότι επί τρεις δεκαετίες λειτουργεί στο Ακρωτήρι μεγάλη εταιρεία σκυροδέματος που δεν πληρώνει φράγκο για δημοτικά τέλη. Έχει αδήλωτα χιλιάδες τ.μ. εγκαταστάσεων και ο Δήμος δεν εισπράττει τίποτε και δεν τη βλέπει κανένας, ούτε δήμαρχοι, ούτε ΚΚΕ, ούτε παρατάξεις. Κι αφού λέει ένα γρήγορο ιστορικό, αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Διαφορών, σε ένα περιβάλλον που με βάση τον νόμο του Θεοδωρικάκου στον Δήμο Χανίων διαγράφτηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο οφειλών. Ωστόσο, εξηγεί γιατί διαγράφτηκαν τα 122.000 ευρώ. Γιατί, με βάση τον νόμο για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτό μπορούσε για τα έτη 2009-2013 να συμβεί και συνέβη!

Και καταλήγει η ανακοίνωση:

«Το γεγονός ότι στον αρχικό υπολογισμό των οφειλών δεν είχε ληφθεί υπόψη ότι λόγω νομοθεσίας από το 2009 ως το 2013 απαλλάσσονται οφειλές και πρόστιμα και ότι από το 2013 ως το 2018 διαγράφονται τα πρόστιμα, ενώ από το 2017 ο τρόπος υπολογισμού των τελών σε εγκαταστάσεις άνω των 6.000 τ.μ. έχει αλλάξει, δεν μπορεί να βαρύνει ως κατηγορία αυτούς που έφεραν στο φως το πραγματικό σκάνδαλο».

Έτος εκλογών

Έτος εκλογών το 2023. Σε Ελλάδα, Τουρκία και Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό είναι μία «δύσκολη συγκυρία», όπως υπογραμμίζουν διπλωμάτες και αναλυτές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις προσπάθειες οι τόνοι να μείνουν χαμηλά.

Το αντίθετο μάλιστα. Όπως παραδέχονται όλοι, η προεκλογική περίοδος και μάλιστα και στις τρεις χώρες ταυτόχρονα είναι η αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι ακόμα περισσότερο.

Άλλωστε, η ένταση ακόμα και ως στοιχείο απλού αποπροσανατολισμού είναι ένα μεγάλο δέλεαρ απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας, που οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μάχη για να αποφύγουν.

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα της Τουρκίας, όπως και η Τουρκία στης Ελλάδας. Οι επιθέσεις δε του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν απενοχοποιήσει και την τουρκική αντιπολίτευση, που πλέον επιτίθεται στην Ελλάδα από πιο προωθημένες θέσεις, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Ο Ερντογάν ως ηγέτης των λύσεων

Άλλωστε, ο Ερντογάν της πρώτης δεκαετίας απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως ο ηγέτης των λύσεων και όχι των εντάσεων.

Η στάση του μεταβλήθηκε ριζικά, κυρίως, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Η ένταση κλιμακώθηκε σταδιακά, και το 2020 έφτασε στο όριο του «θερμού επεισοδίου».

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επανήλθαν στην ατζέντα με αρνητικό πρόσημο και από τότε κι έπειτα ξεκίνησε και ένας ανταγωνισμός κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ποιος θα εμφανιστεί με πιο εθνικιστικές θέσεις.

Και οι άλλοι...

Και αν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, εμφανίζεται να έχει την πλέον διαλλακτική ρητορική, δεν έχει διστάσει να εκφράσει τον σεβασμό του στον υπερεθνικιστή ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων, Αρπασλάν Τουρκές, με ένα χαρακτηριστικό τουίτ στην επέτειο του θανάτου του.

Ακόμα και αν ο Ιμάμογλου εμφανίζεται υπέρ των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η ρητορική του Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ διαφορετική.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει επανειλημμένα επιτεθεί σφοδρά στον Ερντογάν χρησιμοποιώντας τα ελληνοτουρκικά, καταγγέλλοντάς τον ότι δε λέει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου», ενώ ισχυρίστηκε πως, όταν καθηγητές και στρατιωτικοί έθιγαν το ζήτημα της «στρατικοποίησης των νησιών», ο Ερντογάν επέλεγε να μην κάνει «κιχ», ενώ τώρα «κάνει τον νταή».

Παραπέμποντας στο παρελθόν, υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι οι απειλές που εξαπολύει προς την Ελλάδα είναι κενό γράμμα, καθώς, όπως τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου, Ετζεβίτ και Ερμπακάν όταν πήραν το “τουρκικό τμήμα” της Κύπρου δεν προειδοποίησαν κανένα...

Το καλό κόμμα

Αντίστοιχα η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» (Iyi Partisi) Ακσενέρ έχει παραπέμψει αρκετές φορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και στο πώς η Τουρκία πέταξε τους Έλληνες στη θάλασσα.

Μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» δε δήλωνε: «Ως Τουρκία, έχουμε δίκιο στο ζήτημα με την Ελλάδα μέχρι τέλους. Αλλά ανησυχούμε μήπως τελικά το χάσουμε εξαιτίας του κ. Ερντογάν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κ. Ερντογάν είναι πιθανό να πει “πλάκα έκανα” αύριο». Έχει στηλιτεύσει και η ίδια τη «στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου», ενώ έχει αναφερθεί σε «εισβολή της Ελλάδας σε νησιά που είναι γνωστό ότι ανήκουν στην Τουρκία».

Η εργαλειοποίηση του εθνικισμού έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που η πρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, θέλοντας να απαντήσει στη σεξιστική επίθεση Ερντογάν που χαρακτήρισε «σάπιες τσούλες» τις διαδηλώτριες του Γκεζί, το έκανε αναφερόμενη στη Μικρασιατική Καταστροφή, δείχνοντας την πόλωση, λέγοντας ότι «αυτή την προσβολή, ούτε ο Έλληνας που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τον έριξαν στη θάλασσα». «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει διαρκώς και ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, και σήμερα πρόεδρος του Kόμματος του Μέλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News