Κοσμοσυρροή και στην Παντάνασσα

Παραπολιτικά
Κοσμοσυρροή και στην Παντάνασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε γωνιά της Κρήτης και από ένα πανηγύρι. Και από τα πιο γνωστά κοντά στο Ηράκλειο είναι εκείνο της Παντάνασσας. Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, χιλιάδες πιστοί σπεύδουν κάθε χρόνο στο μεγάλο πανηγύρι, αλλά και κάθε Κυριακή, να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη. Έτσι και φέτος. Και του χρόνου με το καλό.

Πληρωμένες εμφανίσεις

Μην ακούτε... Τα εκλογικά σενάρια δεν έχουν λήξει! Συνεχίζονται αθόρυβα...! Γιατί να κηρύξει σε προεκλογική περίοδο τη χώρα ο Μητσοτάκης, ενώ μαζεύει έσοδα από τον τουρισμό; Υπάρχει λόγος; Ας περιμένουμε να λήξει η σεζόν και θα δείτε πώς οι επίδοξοι υποψήφιοι θα βγουν και πάλι από τα “καβούκια” τους και θα τρέχουν για ψήφους. Αφήστε που κάποιοι συνεχίζουν και εν μέσω θέρους... Και μάλιστα, έχοντας “συστάσεις” από παλιούς συμπαίκτες, άρχισαν και το παιχνίδι των κεντρικών ΜΜΕ! Εμφανίσεις, διαφημίσεις για να μας πουν την άποψή τους! Αλλά ως τι άραγε; Πληρωμένες εμφανίσεις από πρόσωπα χωρίς κανένα θεσμικό ρόλο στα πρωινάδικα των κεντρικών καναλιών εκφράζουν απόψεις στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι. Ναι σας λέω από το Ηράκλειο είναι...

Success story για τις εισπράξεις του κράτους

Κοιτάξτε τώρα... Τα ακαθάριστα έσοδα από τον φετινό τουρισμό μπορεί να είναι πράγματι success story! Με μια διαφορά... στην εκκαθάριση δύσκολα βγαίνει ο ισολογισμός εσόδων-εξόδων. Αναρωτιέστε γιατί; Η σεζόν υποδέχτηκε τον τουρισμό με συμβόλαια του 2019. Δηλαδή τιμές 2019. Έλα όμως που οι τιμές σήμερα, κυρίως μετά το Ουκρανικό, είναι σε όλους τους κλάδους στα ύψη. Συνεπώς τα έξοδα είναι “ακριβότερα” από τα έσοδα, με αποτέλεσμα το μπαλαντζάρισμα να παίζει στην τρίχα... Από την άλλη, κι ο τουρίστας δεν αφήνει πλέον όπως παλιά. Τα πολλά-πολλά τα έχει κόψει στην αγορά και έτσι οι γύρω από τα ξενοδοχεία επιχειρηματίες δε βλέπουν το success story. Αντιθέτως την επιτυχία τη βλέπουν μεγαλοξενοδόχοι, πράκτορες και φυσικά το κράτος, που βλέπει να εισπράττει πολύ χρήμα και φόρους. Η αγορά και οι εργαζόμενοι βλέπουν χρήμα νομίζετε;

Στα χωρικά ύδατα... Πολάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Χανιά για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και χθες επέλεξε τα Σφακιά για μπάνιο. Δηλαδή την ιδιαίτερη πατρίδα του Παύλου Πολάκη, όπου είχε διατελέσει πριν τη Βουλή και δήμαρχος!

Για μπάνιο επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης με τη σύζυγό του τα Μάρμαρα, όπου η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά με σκάφος.

Η στήριξη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου το «πολεμικό κλίμα» μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Μεγάρου Μαξίμου, ενώ εκτιμούν ότι, εάν υπήρχαν σενάρια μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αυτά... κάηκαν. Σε αυτό το περιβάλλον, αξιοσημείωτη ήταν η στάση του κ. Τσίπρα να υποστηρίξει δημόσια το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, καθώς, όπως αναφέρει, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.

«Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα», είναι η άποψη τού κ. Τσίπρα.

Καμίνι και σκόνη

Άραγε θα τη γλιτώσει και αυτή τη φορά η Κρήτη από τον καύσωνα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι; Ενώ δεν τη δίνουν ως περιοχή καύσωνα, από την άλλη βλέπουν αφρικανική σκόνη. Και διερωτώμαι: η σκόνη θα περάσει από την Αφρική δεξιά κι αριστερά από την Κρήτη; Πάντως, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του αναφέρει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος σημειώνει: «Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από τρία πράγματα, από τη διάρκειά τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητά τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται), αλλά και από την έντασή τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία)».

Και συνεχίζει ο κ. Καλλιάνος: «Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο, αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων».

Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C. Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.

Πόσο πιστεύουμε στην κόλαση;

«Η κόλαση είναι οι άλλοι», έγραφε από το 1944 ο Ζαν Πολ Σαρτρ, στο έργο του “Κεκλεισμένων των θυρών”. Ωστόσο, η ύπαρξη της «κόλασης» κατά την Αγία Γραφή και το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο φαίνεται ότι είναι ριζωμένη πεποίθηση για πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς τον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Values Survey, την περίοδο 2017-2020 οι απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο για τον βαθμό πίστης στην κόλαση σε ευρωπαϊκές χώρες είναι ενδεικτικές. «Πρωταθλήτρια» είναι η Τουρκία, καθώς πάνω από 9 στους 10 ερωτηθέντες το πιστεύουν, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη του σχετικού πίνακα, με 44,3% να απαντά θετικά.

Οι πλέον πιστοί αυτής της «θεωρίας», ότι υπάρχει κόλαση δηλαδή, είναι:

Η Τουρκία σε ποσοστό 90,6%, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε ποσοστό 72,1%, η Ρουμανία σε ποσοστό 55,5%, η Πολωνία 53,4% και το Μαυροβούνιο 52%.

Στη δεύτερη “ζώνη” της πεποίθησης ότι υπάρχει πράγματι κόλαση είναι η Κύπρος με 49,5%, η Βόρεια Μακεδονία με 47,5%, η Ελλάδα με 44,3%, η Κροατία με 40,1% και η Λιθουανία με 40,7%.

Στην “πορτοκαλί” ζώνη (ποσοστά πεποίθησης ότι υπάρχει κόλαση από 30-39,9%) έρχονται χώρες όπως η Ιταλία (38%), η Ρωσία (36,8%), η Λευκορωσία (37,1%), η Ουκρανία (39,9%) και η Σλοβακία (37,2%).

Ακολουθούν η Λετονία με 22,2%, η Σλοβενία με 22,5%, η Αυστρία με 22,9%, η Βουλγαρία με 23,1%, η Γαλλία με 23,5%, η Βρετανία με 23,9%, η Ισπανία με 25%, η Πορτογαλία με 26,1%, η μικροσκοπική Ανδόρρα με 26,5% και η Αλβανία με 22,6%. Λιγότερο πεπεισμένοι απ’ όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι οι κυρίως οι βόρειες χώρες και δη οι Σκανδιναβικές (Φιλανδία 14,5%, Σουηδία 12,3%, Νορβηγία 14,2%, Δανία μόλις 9,4%), η Ολλανδία (12,9%), η Ισλανδία (12,9%), η Γερμανία (15,7%), η Τσεχία (16,2%) και η Ελβετία 16,9%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News