Έβρος: Μια έγκυος και 7 παιδιά μεταξύ των προσφύγων

Παραπολιτικά
Έβρος: Μια έγκυος και 7 παιδιά μεταξύ των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά, εντοπίστηκαν νωρίς χθες το απόγευμα 39 πρόσφυγες, οι οποίοι περισυνελέγησαν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα. Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές Αρχές σε καμία ενέργεια.

Για τον εντοπισμό των προσφύγων η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, αναφέροντας: «Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες, εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

«Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σε ελληνικό έδαφος τους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και ημέρες σε νησίδα στον Έβρο, εντός τουρκικής επικράτειας», επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ακόμη ότι «βρέθηκαν 4 χιλιόμετρα νοτιότερα της νησίδας μαζί με μια βάρκα που τους μετέφερε. Δηλώνουν Σύριοι και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ μία έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο».

Σε άθλια κατάσταση

Το οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί όλες αυτές τις μέρες από τον Έβρο πραγματικά σφίγγει το στομάχι. Βασανισμένοι άνθρωποι περιμένουν βοήθεια από τους άλλους, τους υγιείς και ασφαλείς, που όμως δε φτάνει. Μεταξύ αυτών και μία έγκυος 8 μηνών, που μάλιστα τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως γιατρό.

«Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία», λέει η γυναίκα στο βίντεο που δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος του Spiegel.

Ο Γιώργος Χρηστίδης τονίζει πως απαιτείται άμεσα η διάσωση των 39 ανθρώπων. Τονίζει πως «έχει ειδοποιηθεί το 112 και πως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η HumanRoghts360 και η Border Violence κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ομάδας και την πρόσβαση στο άσυλο».

Το «θρίλερ» των γονέων για… μια θέση στον ήλιο

Μέχρι και αύριο Τετάρτη 17 Αυγούστου έχει δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ για την περίοδο 2022-2023. Ωστόσο, δε μας εξήγησαν γιατί έχουν υποβληθεί σχετικά λίγες αιτήσεις και χρειάστηκε να δοθεί παράταση. Μήπως γιατί, όπως έλεγαν πολλοί γονείς που επικοινώνησαν με την εφημερίδα, δε δούλευε για μέρες η πλατφόρμα στην ΕΕΤΑΑ και τους πετούσε έξω όταν έβαζαν τους κωδικούς του TAXISnet; Ξέρετε τι «θρίλερ» μπορεί να ζει ο κάθε γονιός που θέλει και πληροί τα κριτήρια και δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση;

Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με έγκυο

Μα, τι συμβαίνει τελικά, ρε παιδιά; Η βία έγινε καθημερινότητα; Νέο πάλι περιστατικό έρχεται στο φως από τα Χανιά, με μια έγκυο γυναίκα να δέχεται ξύλο από τον πατέρα τού παιδιού που περιμένει, και μάλιστα την ώρα που η ίδια καλούσε την Αστυνομία για βοήθεια; Ωστόσο, η 25χρονη κατάφερε να καταγγείλει ότι την ώρα εκείνη ο 37χρονος σύζυγός της ασκούσε βία πάνω της. Οι αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως στην οικία του ζευγαριού και συνέλαβαν τον άνδρα, ενώ εκείνη μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Κισσάμου, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε τα σημάδια των βασανιστηρίων της στο σώμα και τον λαιμό της.

Αλήθεια, αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάρα θα πάψει ποτέ ή όσο συμβαίνει, τόσο θα γιγαντώνεται; Στοπ...

«Βλέπουν» μετακίνηση εντός κυπριακής ΑΟΖ

Μπορεί σε πρώτη φάση η τουρκική ηγεσία να επέλεξε να κινηθεί κάπως πιο συγκρατημένα ως προς την αποστολή του νέου, τέταρτου κατά σειρά τουρκικού γεωτρύπανου, στέλνοντας το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέναντι από τα τουρκικά παράλια, στον κόλπο της Αττάλειας και εντός ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν σε Αθήνα και Λευκωσία.

Αντιθέτως μάλιστα υπάρχει αναβρασμός και εγρήγορση για τις επόμενες κινήσεις, με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος να αναφέρει μάλιστα ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει «παιχνίδια» με το γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, που επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή και ότι το σχέδιο Ερντογάν «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το... όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις».

Κατά την εφημερίδα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως, όταν ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος, το εννοεί. «Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο. Πρέπει, δε, να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους», επισημαίνει ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου.

Για να δούμε, διότι με την τουρκική ηγεσία τα τελευταία χρόνια κανείς δεν ξέρει τι έχει να περιμένει και τι τον περιμένει...

Γιορτή Μπανάνας

Άκρως επιτυχημένη ήταν η τριήμερη Γιορτή Μπανάνας στην Άρβη, που διοργανώθηκε για τέταρτη φορά, αλλά ύστερα από 2 χρόνια πανδημίας. Φέτος είχε μεγάλη κοσμοσυρροή, πλούσιες εκδηλώσεις και σχεδόν όλο το πολιτικό προσωπικό του Ηρακλείου «παρέλασε» από την Άρβη, βρίσκοντας αφορμή και για μερικές στιγμές χαλάρωσης που προσφέρει η περιοχή.

Πείνα και θάνατος

Ένας περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος θα είναι αρκετός για να προκαλέσει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα έχουν ως συνέπεια την πρόκληση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και θανατηφόρας πείνας, πέρα από τους θανάτους από τις ίδιες τις εκρήξεις των πυρηνικών όπλων, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, τονίζουν ότι ένας μαζικής κλίμακας πυρηνικός πόλεμος, όπως ένας αμερικανο-ρωσικός, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο πάνω από το ήμισυ της ανθρωπότητας.

Η μελέτη εκτιμά ότι για παράδειγμα ένας τοπικός πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια ακόμη και 2,5 δισεκατομμύρια θανάτους από πείνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφικά και μαζικής κλίμακας πυρηνική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι θάνατοι οι σχετιζόμενοι με την πείνα θα μπορούσαν - στο χειρότερο σενάριο - να εκτοξευτούν ακόμη και πάνω από τα πέντε δισεκατομμύρια, δηλαδή περισσότερο από το ήμισυ όλης της ανθρωπότητας.

Ελλείψεις τροφίμων και θάνατοι από πείνα

Η ανάλυση μοντελοποίησης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα διατροφής “Nature Food” και κάνει εκτιμήσεις (μέσω έξι πιθανών σεναρίων) - όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ - για τις επιπτώσεις από έναν - κάποτε αδιανόητο - πυρηνικό πόλεμο, τονίζει ότι η αιθάλη που θα εκτοξευτεί μαζικά στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και σε πολλούς θανάτους σχετιζόμενους με πείνα.

Η χρήση πυρηνικών όπλων (πυραύλων ή βομβών) θα προκαλέσει τεράστιες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων αιθάλης στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα μπλοκάρει την ηλιακή ακτινοβολία από το να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη, θα μειώσει τις θερμοκρασίες και έτσι θα περιορίσει την παραγωγικότητα των φυτών, μειώνοντας τελικά την παραγωγή τροφίμων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ατμοσφαιρικής-Κλιματικής Επιστήμης Λίλι Σία του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσι, μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις έξι ατμοσφαιρικών σεναρίων, μετά από μια εβδομάδα μικρότερου ή μεγαλύτερου πυρηνικού πολέμου, πάνω στις σημαντικές γεωργικές καλλιέργειες (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια κ.ά.), στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και σε άλλα αποθέματα τροφίμων.

Το χειρότερο σενάριο

Με βάση το χειρότερο πυρηνικό σενάριο, πάνω από το 75% του πλανήτη εκτιμάται ότι θα λιμοκτονήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο. Η καταστροφή του στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα θα έχει ως συνέπεια περισσότερη υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία να φτάνει στην επιφάνεια της Γης, κάτι που θα έχει επιπτώσεις - πέρα από τις άμεσες στην ανθρώπινη υγεία - και έμμεσες στην παγκόσμια διατροφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News