default-image

Ξεράθηκε και... ο Τάμεσης στη Βρετανία

Παραπολιτικά
Ξεράθηκε και... ο Τάμεσης στη Βρετανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξηρασία λαμβάνει νέες, απίθανες διαστάσεις στην Ευρώπη, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στα πολλά που ταλανίζουν την ήπειρο φέτος. Αλλά η κατάσταση είναι χειρότερη στη Βρετανία, καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν από χθες νέους περιορισμούς στην ύδρευση και μερικές περιοχές της Αγγλίας είναι πιθανόν να κηρύξουν ξηρασία, καθώς η κυβέρνηση, περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι και εταιρείες ύδρευσης συναντώνται για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του παρατεταμένα ζεστού και ξηρού καιρού.

Η Εθνική Ομάδα Ξηρασίας συγκαλείται έπειτα από τον πιο ξηρό Ιούλιο στην Αγγλία από το 1935. Μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης σημειώθηκε τον μήνα αυτό, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη». 

Στην εικόνα ερήμωσης προστίθεται και ο Τάμεσης, καθώς το περίφημο ποτάμι του Λονδίνου... πρακτικά έμεινε από νερό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, Τζορτζ Γιούστις, κάλεσε αυτή την εβδομάδα τις εταιρείες ύδρευσης να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του εφοδιασμού νερού.

«Mην ανησυχείτε» για το νέο ιό

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία αναφορικά με τον νέο ιό Langya henipavirus (LayV) που ανιχνεύτηκε στην Κίνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε για το θέμα.

Ο νέος ιός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφορά ζωονόσο (μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο) που ανήκει στο γένος Henipavirus της οικογένειας Paramyxoviridae.

«Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους. Ο νέος ιός ανιχνεύτηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ένας γενετικά διακριτός ιός henipavirus, που ονομάστηκε Langya henipavirus (LayV). Το γονιδίωμα του LayV αποτελείται από 18.402 νουκλεοτίδια με οργάνωση γονιδιώματος που είναι παρόμοια με άλλων ιών henipavirus. Ο νέος ιός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τον ιό henipavirus Mojiang, ο οποίος απομονώθηκε από τη Νότια Κίνα», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Περαιτέρω διερεύνηση για παρουσία του ιού στους ανθρώπους έδειξε ότι 35 άτομα είχαν μολυνθεί με τον ιό LayV στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας, μεταξύ των οποίων 26 είχαν μολυνθεί μόνο με LayV (δεν ανιχνεύτηκαν άλλα παθογόνα).

Τα συμπτώματα

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως οι 26 ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα όπως πυρετό (100% των περιστατικών), κόπωση (54%), βήχα (50%), ανορεξία (50%), μυαλγία (46%), ναυτία (38%), πονοκέφαλο (35%), και έμετο (35%), συνοδευόμενα από θρομβοπενία (35%), λευκοπενία (54%) και διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας (35%) και των νεφρών (8%). Σε οροεπιδημιολογική μελέτη σε οικόσιτα ζώα ανιχνεύτηκε η παρουσία αντισωμάτων σε κατσίκες (3 από 168, 2%) και σκύλους (4 από 79, 5%). Μεταξύ 25 ειδών άγριων μικρών ζώων που ερευνήθηκαν, το LayV RNA ανιχνεύτηκε κυρίως σε μυγαλές (71 από 262, 27%), ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή, πιθανόν, αποτελεί τη φυσική δεξαμενή του ιού LayV.

Επιθετική ανακοίνωση

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική για την υπόθεση των υποκλοπών ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου σημειώνονται τα εξής:

«Κάθε μέρα που περνάει με την κυβέρνηση να αρνείται τη σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς. Σήμερα είναι η σειρά των “New York Times”, που αναφέρονται στις “σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας” και θυμίζουν την εμπλοκή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ανάλογο σκάνδαλο υποκλοπών. Η Ελλάδα του “επιτελικού κράτους” μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές.

Η απάντηση της κυβέρνησης παραμένει η επίκληση του “εξωτερικού εχθρού”, όπως διαφάνηκε και χθες με τις απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου. Ο κ. Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε με τις διαρροές περί ουκρανικών και αρμενικών υπηρεσιών και τη δήθεν εμπλοκή Ανδρουλάκη σε σκοτεινούς φιλοκινεζικούς κύκλους. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει σε διεθνές μέσο, ότι ο μόνος κερδισμένος από την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ αφήνει υπόνοιες και για τουρκικό δάκτυλο. Ο κ. Γεωργιάδης συνεχίζει πάνω στην επικίνδυνη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός: εμφανίζει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ως μάχη που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Αναμένουμε κατ' ελάχιστον την παρέμβαση του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική υπουργού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας και οι ολέθριες επιπτώσεις στις διακρατικές της σχέσεις από ανεύθυνες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή επίσημων διαρροών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση μέσα στην απελπισία της.

Καμία ανοχή στην προσπάθεια συγκάλυψης. Καμία ανοχή στην προσπάθεια κατασκευής του “εσωτερικού εχθρού” που εξυπηρετεί “σκοτεινές δυνάμεις”. Το σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά ευθεία επίθεση στην ελληνική Δημοκρατία και η διαλεύκανσή του είναι ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Απαλλαγή ή... όχι;

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και της απαλλαγής - στα λόγια, τουλάχιστον - των σεισμόπληκτων της Κρήτης από αυτόν αναφέρεται ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Μινώα Πεδιάδος με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «μετά τον σεισμό της 27ης/09/2021 εκδόθηκε απόφαση περί απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που υπέστησαν ζημιές στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η απαλλαγή εφαρμόζεται για τα έτη 2021, 2022 και 2023 και αφορά τα επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση κτήρια ή επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια.

Απαραίτητο και αποκλειστικό έγγραφο απόδειξης της παραπάνω συνθήκης του κτηρίου, όπως ορίζεται στην προαναφερθείσα απόφαση, είναι η λήψη και υποβολή δελτίου επανελέγχου ή έκθεσης αυτοψίας επικίνδυνου ή ακατάλληλου για χρήση κτηρίου ή πρωτοκόλλου αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτηρίου (ΠΑΕΕΚ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Τα προβλήματα

Όπως αναφέρουν όμως στη σχετική ανακοίνωση, «ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη και έχει διεξοδικά αναδειχτεί και σε άλλα έγγραφά μας, επειδή πληθώρα δελτίων ελέγχου και επανελέγχου και ΠΑΕΕΚ είτε δεν αναγράφουν τα ορθά ονόματα των ιδιοκτητών, είτε δεν αναγράφουν όλους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, παρόλο που υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, δεν έλαβαν αποζημίωση ούτε οικοσκευής, ούτε πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.

Παρακαλούμε, όπως ενσκήψετε με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα για την επίλυση του προβλήματος, που έχει ως αποτέλεσμα πλειάδα πολιτών να μην μπορούν μέχρι σήμερα να είναι ωφελούμενοι του ευνοϊκού μέτρου της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, όπως και της λήψης της αποζημίωσης της οικοσκευής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News