«Πνευματικές» διακοπές στην Κρήτη για τον Άρη Σερβετάλη

Παραπολιτικά
«Πνευματικές» διακοπές στην Κρήτη για τον Άρη Σερβετάλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη βρίσκεται ο ηθοποιός Άρης Σερβετάλης για ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις.

Ο ηθοποιός μένει στο ορεινό χωριό των Καπετανιανών του Ηρακλείου, ενώ, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, μεταβαίνει κάθε απόγευμα στις εσπερινές λειτουργίες της Ιεράς Μονής Κουδουμά, ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του είχε ζητήσει τη βοήθεια του Θεού για να σωθεί.

«Πιστεύω. Κοίταξε, πηγαίνω στην εκκλησία σχεδόν κάθε Κυριακή, όταν μπορώ τουλάχιστον. Δεν είναι θέμα θρησκείας ή θρησκοληψίας, είναι θέμα πίστης. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να μηδενιστείς και να φτάσεις στον πάτο για να ξανασηκωθείς», είχε αναφέρει.

Ο ηθοποιός έχει επίσης ενσαρκώσει τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού», η οποία πραγματευόταν τη ζωή και το έργο του Αγίου.

Στην κυκλοφορία το νέο κομμάτι στο ύψος του οροπεδίου του Στρούμπουλα

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους οδηγούς που κινούνται από Ηράκλειο προς Ανώγεια, καθώς παραδόθηκε στην κυκλοφορία το νέο οδικό τμήμα από την ΠΕΟ Ηρακλείου-Ρεθύμνου στο ύψος του Οροπεδίου του Στρούμπουλα έως το Αστυράκι, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Bελτίωση οδού Ηράκλειο- Τυλίσος- Ανώγεια, τμήμα από Οροπέδιο Στρούμπουλα έως κόμβο Αστυρακίου».

«Ο νέος επαρχιακός δρόμος, μήκους 7.800 μ. και πλάτους 11.5 μ., λειτουργεί με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, έχει τεχνικά κάτω διαβάσεων για την αποκατάσταση των αγροτικών οδών, τάφρους και τεχνικά απορροής ομβρίων, στηθαία ασφαλείας και συστήματα αναχαίτισης βραχοπτώσεων. Υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επί διαδοχικών κυβερνήσεων, υπό την ενιαία εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης. 

Έως την υλοποίηση της παράκαμψης της Δ.Κ. Αστυρακίου - στο πέρας της οδού - εντός του χωριού, έχουν προβλεφθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και φανάρι ρύθμισης αμφίδρομης πορείας, καθώς και σήμανση (οριζόντια και κατακόρυφη) για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα συνεχιστούν άμεσα εργασίες κατασκευής ισόπεδων κόμβων, αποκατάσταση προσβάσεων και περίφραξης κατά μήκος του ίδιου έργου, με σύμβαση που υπεγράφη στις 28 Ιουλίου 2022, από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όπως εξάλλου και αυτή του παραδοτέου έργου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης και επισημαίνεται: «Με τη θέση σε κυκλοφορία αυτού του τμήματος του έργου, διευκολύνεται η πρόσβαση από το Ηράκλειο προς όλο το δυτικό Μαλεβίζι και κατ’ επέκταση στον Μυλοπόταμο. Δημιουργείται εναλλακτική πορεία που αποφεύγει τον παλαιό, δυσχερή και επικίνδυνο, σε αρκετά σημεία, δρόμο, που έως τώρα οδηγούσε κατ’ αποκλειστικότητα στους ίδιους προορισμούς.

Τα προηγούμενα και επόμενα τμήματα του ίδιου έργου, από τη θέση “Αρόλιθος” έως Ανώγεια, είναι σε φάση εκτέλεσης και μελετών κατά τις ειδικότερες ανακοινώσεις, που έχουν ήδη γίνει.

Εκφράζονται δημόσιες ευχαριστίες σε όλους τους συμβάλλοντες στο έργο είτε ως πολιτικούς συνδρομητές και φορείς υλοποίησης, είτε ως ιδιώτες δωρητές ακινήτων».

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός γλύπτης

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και καθηγητής Τέχνης Κώστας Ρόθος και το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με σχετική ανακοίνωση: «Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Κώστα Ρόθο, έναν εμπνευσμένο γλύπτη και ιδιαίτερα αγαπητό - ως τη συνταξιοδότησή του - καθηγητή στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας.

Ο Κώστας Ρόθος υπήρξε ανήσυχο και διεισδυτικό πνεύμα με νεανική φλόγα στην ψυχή, ένα παράδειγμα κομμουνιστή καλλιτέχνη, που η κομματική του ιδιότητα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική και η κομμουνιστική ιδεολογία του έβρισκε ολοκληρωμένη έκφραση στη δημιουργία του. Η ένταξή του στο Κίνημα ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργή δράση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Σύντροφέ μας, δε σε ξεχνούμε, μα ούτε και μπορούμε να σε ξεχάσουμε. Οι ψιλόλιγνες μορφές σου, που βαδίζουν μπροστά και δείχνουν ψηλά, ξέρουμε πως παίρνουν ζωή από την αιώνια πάλη των ανθρώπων για την κοινωνική απελευθέρωση, που είναι και δική μας πάλη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Και οι λογιστές... χρειάζονται την ξεκούρασή τους

Κλειστά από σήμερα Σάββατο έως και τις 21 Αυγούστου θα παραμείνουν τα λογιστικά γραφεία στον νομό Λασιθίου.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Λασιθίου, είναι μια αναγκαία ολιγοήμερη “ανάσα” ξεκούρασης για τον λογιστικό κόσμο, που έχει τραβήξει μεγάλο... “κουπί” και έχει φτάσει στα όριά του, ενώ το διάστημα αυτό θα διεκπεραιώνονται μονάχα έκτακτες εργασίες, όπως προσλήψεις-απολύσεις και αυτές εξ αποστάσεως.

«Οι λογιστές-φοροτεχνικοί όλης της χώρας βρισκόμαστε για 2ο συνεχόμενο χρόνο αδιαλείπτως στα γραφεία μας, βοηθώντας τα μέγιστα στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Αγγίζοντας τα όρια της φυσικής μας αντοχής, προχωράμε σε κλείσιμο των γραφείων και αποχή από την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων.

Ενημερώνουμε ότι:

Για το διάστημα 13/8-21/8, κάθε γραφείο έχουν προγραμματίσει τις άδειες των απασχολούμενων σε αυτό και θα παραμείνει κλειστό για το κοινό.

Για το συγκεκριμένο διάστημα θα διεκπεραιώνονται μόνο έκτακτες εργασίες (προσλήψεις, αποχωρήσεις, απολύσεις) και αυτές μόνο εξ αποστάσεως... Καμία άλλη εργασία δε θα διεκπεραιώνεται. Όπως συμβαίνει στις ΔΟΥ (προσωπικό ασφαλείας, δεν επιδίδονται ενδικοφανείς προσφυγές όλο τον Αύγουστο, κ.λπ.), στα δικαστήρια (είναι κλειστά όλο τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να είναι κλειστά επί της ουσίας και τα δικηγορικά γραφεία), οι Πολεοδομίες υπολειτουργούν λόγω των αδειών κ.λπ., το ίδιο θα συμβεί και σε μας. Κάθε φορολογούμενος να επικοινωνήσει με τον λογιστή του για να ενημερωθεί πότε θα είναι κλειστό το γραφείο, ώστε να προγραμματίσει τις όποιες εργασίες και να μην τις αφήσει τελευταία στιγμή, γιατί δε θα εξυπηρετηθεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Λασιθίου, που καταλήγει:

«- Απαιτούμε άμεσα την παράταση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/09.

- Απαιτούμε άμεσα τη νομοθέτηση της 5μηνης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την ημερομηνία έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος υποβολής.

- Απαιτούμε άμεσα τη νομοθέτηση της ασθένειας του λογιστή».

Μέχρι τέλος του χρόνου;

Ελαφρώς πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της μετά το τέλος του 2022, καθώς η ύφεση στην Ευρωζώνη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε περιορισμό της σύσφιξης νομισματικής πολιτικής, εκτιμά πλέον η HSBC.

Κορύφωση τον Οκτώβριο

Η μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και οι συνακόλουθες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που επιφέρει θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, με κορύφωση στο 10% τον Οκτώβριο, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι της HSBC με επικεφαλής τον Simon Wells σε έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες.

Αναπόφευκτη ύφεση

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι η συμπίεση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα καταστήσει την ύφεση «πιθανότατα αναπόφευκτη».

«Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν ο αντίκτυπος της ύφεσης που προβλέπουμε πλέον καταστεί όλο και πιο εμφανής και ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα έχει τελειώσει και δεν αναμένουμε πλέον αυξήσεις επιτοκίων το 2023», αναφέρει η έκθεση.

Μεγάλη αύξηση τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με την ανάλυση της HSBC, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο - με κίνδυνο μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, όπως εκτιμά η έκθεση.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη εκτίμησή της η HSBC προέβλεπε αυξήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

10 γραμμές... δεν είναι πια άγονες

Αλλαγή δεδομένων στον διαγωνισμό για τις 28 άγονες αεροπορικές γραμμές που διεξάγει η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για την ανάληψη 10 γραμμών χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι 10 γραμμές αποχαρακτηρίζονται ως άγονες και ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τις υπόλοιπες 18 γραμμές.

Χωρίς αντιστάθμισμα

Ειδικότερα, στις 4 Αυγούστου εκδηλώθηκε εγγράφως από αερομεταφορείς η πρόθεση διεξαγωγής των κάτωθι γραμμών για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως την 31η Ιανουαρίου 2027, χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα:

1) Αθήνα-Ζάκυνθος,

2) Αθήνα-Ικαρία,

3) Αθήνα-Κύθηρα,

4) Αθήνα-Κάρπαθος,

5) Αθήνα-Μήλος,

6) Αθήνα-Νάξος,

7) Αθήνα-Πάρος,

8) Αθήνα-Σκιάθος,

9) Θεσσαλονίκη-Σάμος και

10) Θεσσαλονίκη-Χίος.

Επομένως, ο διαγωνισμός συνεχίζεται για τις υπόλοιπες 18 γραμμές. Μεταξύ αυτών και πτήσεις προς το αεροδρόμιο Σητείας από Άκτιο και Αλεξανδρούπολη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News