default-image

Και ο «σουλτάνος»… τον χαβά του

Παραπολιτικά
Και ο «σουλτάνος»… τον χαβά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ο Ερντογάν σταθερά τον δικό του χαβά!  Είχε δεν είχε, πάλι έβγαλε... μένος κατά της χώρας μας ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας συνάμα σε ένα πανηγυρικό κλίμα και ύφος, με φόντο τον απόπλου του νέου τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”.

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ενόχληση της Αθήνας, επειδή ο ίδιος προσωπικά κάνει απλώς... τη δουλειά του!

«Τι κάναμε χθες, προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. “Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;”, είπε. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα. Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι το πρώτο στον κόσμο. Είναι ένα γεωτρύπανο», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε εκ νέου στην απόκτηση τουρκικού στόλου με γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με τα χρήματά μας για να τρυπήσουμε. Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα είμαστε δυνατοί, είμαστε δυνατοί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δίνουν… χρώμα στα προαύλια των δημοτικών σχολείων

Χρώμα στα σχολεία του Δήμου Χανίων: Συνεχίζονται οι εργασίες στα προαύλια των σχολείων από τα συνεργεία του Δήμου.

Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αισθητικής αναβάθμισης στους αθλητικούς χώρους σε προαύλια των σχολικών μονάδων του Δήμου Χανίων, από τα συνεργεία του Δήμου.

Οι εργασίες που είχαν αρχίσει με την ευκαιρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των κλειστών σχολείων κατά την περίοδο των περιορισμών που επέφερε η πανδημία συνεχίστηκαν αδιάκοπα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Χανίων όλο το προηγούμενο διάστημα, με περισσότερη μέριμνα να δίνεται την καλοκαιρινή περίοδο που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές.

Συγκεκριμένα, σε περισσότερα από 40 σχολικά συγκροτήματα, σε όλα τα σχολεία περιαστικά των Χανίων, οι αθλητικοί εξωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν και βάφτηκαν από την αρχή, χαρίζοντας χρώμα και χαρά στους μαθητές.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισημαίνει σε δήλωσή του: «Το είχαμε ως στόχο από την αρχή να διώξουμε το γκρίζο, να βάλουμε χρώμα στη ζωή όλων των μαθητών του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί τα συνεργεία του Δήμου Χανίων, με επιμονή και πρόγραμμα, κατάφεραν σε δύο χρόνια να χαρίσουν στη σχολική κοινότητα, σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, γήπεδα και εξωτερικούς αθλητικούς χώρους που σχεδιάστηκαν και βάφτηκαν από την αρχή, δίνοντας χαρά, χρώμα και χώρο για παιχνίδι και γυμναστική».

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα συνεργεία του Δήμου ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό των γηπέδων του 2ου Γυμνασίου Χανίων, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, ενώ αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι αθλητικοί χώροι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων (Βασίλισσας).

Τέλος, με τη συνδρομή των συνεργείων του Δήμου Χανίων έχουν βαφτεί οι αθλητικοί χώροι στην Παλιά Ηλεκτρική Χανίων, στο ΜΑΙΧ και στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Κεραμειών.

Διαμόρφωση του πρώτου δημοτικού στις Ποταμιές

Τη σύμβαση για το έργο “Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στην Τοπική Κοινότητα Ποταμιών”, συνολικού προϋπολογισμού 56.940 ευρώ, υπέγραψε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Κώστας Αναστασάκης, με τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας “Ένωση Βασιλάκης Μιχαήλ - Μουλακάκης Γρηγόριος”, παρουσία του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου.

Συγκεκριμένα, το πρώην δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται εντός του οικισμού, σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, τόσο στο εσωτερικό του κτηρίου, όσο και στο εξωτερικό του. 

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή πέτρινης βρύσης, επίστρωση νέου χυτού βιομηχανικού δαπέδου, κατασκευή νέου ευρύτερου πλατύσκαλου στην είσοδο του κτηρίου και ράμπα ΑμεΑ, καθαίρεση της υφιστάμενης πέτρινης περίφραξης στη δυτική πλευρά του οικοπέδου και δημιουργία παρτεριών για φύτευση, ενίσχυση του υπάρχοντος φωτισμού του χώρου με την τοποθέτηση επιπλέον επίστυλων φωτιστικών σωμάτων, αλλά και τη φύτευση δέντρων, αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εργασίες χρηματοδοτούνται με το ποσό των 30.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. 

Καταγγέλλουν αποκλεισμό

Αποκλεισμό της Ιεράπετρας από τη διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου καταγγέλλει η τοπική Δημοτική Επιτροπή Υγείας και ζητά την άμεση αποκατάσταση της τάξης.

«Μετά την απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά τη σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, διαπιστώνεται η για 2η φορά μη συμμετοχική εκπροσώπηση της Ιεράπετρας.

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας διαμαρτύρονται για την απουσία εκπροσώπησης της πόλης μας στο Δ.Σ. και απευθύνονται προς τα εμπλεκόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα, ότι δε θα δεχτούν τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών που αφήνουν εκτός αποφάσεων μονάδες Υγείας όπως το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Αιτούμαστε την άμεση και ισότιμη εκπροσώπηση του νοσοκομείου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο των Διασυνδεομένων Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-διάβημα διαμαρτυρίας της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας Ιεράπετρας.

Παράταση προθεσμιών

Παράταση προθεσμιών για την πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης στα Χανιά έδωσε η ΔΕΥΑΧ, όπως ενημερώνει με σχετική της ανακοίνωση: «Λόγω καθυστέρησης στην εκτύπωση, εμφακέλωση και αποστολή των λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης της τελευταίας περιόδου της Επιχείρησης από τη συνεργαζόμενη εταιρεία, παρατείνεται η λήξη τους όπως παρακάτω:

  1. Για τους λογαριασμούς που λήγουν σήμερα 11/8/2022, παρατείνεται η ημερομηνία λήξης τους έως 4/9/2022.
  2. Για τους λογαριασμούς που λήγουν στις 17/8/2022, παρατείνεται η ημερομηνία λήξης τους έως 11/9/2022.

Θυμίζεται ότι με την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών γίνεται έκπτωση συνέπειας 15% επί της αξίας του νερού, η οποία εξακολουθεί να ισχύει και παρατείνεται όπως παραπάνω».

Δεκαπενταύγουστος

Σιγά-σιγά φτάνουμε στην τελευταία περίοδο του καλοκαιριού. Η επόμενη εβδομάδα είναι εξ ολοκλήρου νεκρή. Ελάχιστοι θα εργαστούν και εκείνοι που κατά βάση θα εργαστούν θα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του θέρους είναι εδώ και φτάνουμε σ’ ένα Σεπτέμβριο που επίσης ενδείκνυται να είναι ήρεμος από κάθε άποψη. Μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου η χώρα θα ακολουθήσει μια ραστώνη. Τίποτε το ιδιαίτερο δε θα αλλάξει την ηρεμία μας.

Δυσκολίες

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος από κάθε άποψη. Πολύ δύσκολος. Τον Οκτώβριο οι άνθρωποι θα σκέφτονται σχετικά με το εάν πρέπει να βάλουν πετρέλαιο ώστε να ζεσταθούν τον επικείμενο χειμώνα. Ο πληθωρισμός, παρά τον όποιο περιορισμό έχει δεχτεί, συνεχίζει αμείωτος όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν τον χειμώνα και σίγουρα θα υπάρξουν οικονομίες από τους ανθρώπους όσον αφορά στις εξόδους τους. Φέτος, οι άνθρωποι θα κάτσουν στο σπίτι τους αρκετά. Η μία και μοναδική έξοδος ενδεχομένως θεωρηθεί είδος πολυτελείας.

Κορωνοϊός

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, η παρουσία του κορωνοϊού θα είναι έντονη. Οι τελευταίες ενδείξεις κάνουν λόγο για μια παραλλαγή που υπάρχει ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μέσα σε είκοσι μέρες. Δηλαδή, φέτος είναι αρκετά πιθανό να δούμε άτομα να νοσούν δύο φορές τον ίδιο μήνα από κορωνοϊό. Πλέον, ο COVID θα αντιμετωπίζεται όπως το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με έμπιστές πληροφορίες που μου ήρθαν στο αφτί από εμπειρογνώμονες του πρωθυπουργού σε θέματα υγείας.

Εκλογές

Και κάπως έτσι, τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία. Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ό,τι έχει να νομοθετήσει μέχρι και τις αρχές της άνοιξης, γιατί μετά τα στελέχη των παρατάξεων θα επιδοθούν σ’ έναν επίμονο μαραθώνιο όσον αφορά στην αναζήτηση ψηφοφόρων. Τα πολιτικά κόμματα θα δίνουν πληθώρα υποσχέσεων για μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις των πολιτικών σχηματισμών πριν μία δεκαετία. Ο πληθωρισμός θα είναι η μεγάλη απειλή και είμαι σίγουρος πως θα δούμε αρκετά.

Υπομονή

Γι’ αυτό χρειάζεται να περάσουμε όσο μπορούμε καλά. Οι πολιτικές υποσχέσεις, όπως θα τις ακούσουμε, θα είναι αρκετές. Γι’ αυτό υπομονή. Έχουμε να δούμε αρκετά απρόοπτα φέτος και στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό. Θετικό ή αρνητικό, δε γνωρίζω. Αλλά, όπως λέει και ο σοφός λαός, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News