Ολοκληρώθηκε η ονοματοδοσία της οδού Μαρκάκη στο Κατσιδώνι

Παραπολιτικά
Ολοκληρώθηκε η ονοματοδοσία της οδού Μαρκάκη στο Κατσιδώνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο ορεινό χωριό Κατσιδώνι της Σητείας η ονοματοδοσία της κεντρικής οδού του χωριού σε οδό “Γιώργη Μαρκάκη”. Η απόφαση για την ονοματοδοσία ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και στηρίχτηκε σε σχετική πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κατσιδωνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Στην τελετή μίλησαν ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Χατζηδάκης, οι φίλοι του τιμώμενου Γιάννης Μπουρμπουράκης και Μιλτιάδης Παπαδάκης, καθώς και οι Έλσα, Γιάννης και Τατιάνα Μαρκάκη, ως εκπρόσωποι της οικογένειάς του.

Ο Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος, συγγραφέας-λαογράφος και ιδρυτής του Μουσείου “Λυχνοστάτης” στη Χερσόνησο, γεννήθηκε στη Σητεία το 1929 και απεβίωσε τον Οκτώβρη του 2021. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Κατσιδώνι Σητείας, όπου και απέκτησε βιώματα τα οποία τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή. Το χρονικό του πανηγυριού του χωριού στις 6 Αυγούστου περιγράφεται γλαφυρά στο βιβλίο του “Όπως πέρυσι όπως και πάντα”, ενώ η Σητεία αποτελεί ένα από τα επανερχόμενα μοτίβα σε αρκετά άλλα βιβλία του. Η τελετή της ονοματοδοσίας - που συνδυάστηκε με την αναπαλαίωση του πατρικού σπιτιού του Γιώργη Μαρκάκη - ολοκληρώθηκε με ολονύκτιο πανηγύρι στον χώρο του παλιού σχολειού του Κατσιδωνίου, διατηρώντας έτσι το έθιμο του πανηγυριού «στσ’ έξε τ’ Αυγούστου».

Τον… διέγραψαν Τζήμερος – Κρανιδιώτης

Όταν τακίμιασαν Τζήμερος και Φαήλος (Κρανιδιώτης) είπαμε ότι αρχίζει η δημιουργία μιας “φιλελεύθερης ακροδεξιάς ντριμ τιμ”. Όταν προσχώρησε στο σχήμα και ο (άρτι διαγραφείς από τη Ν.Δ.) Κώστας Μπογδάνος, πανηγυρίζαμε, γιατί... τέτοια κωμική τριπλέτα ούτε στα πιο άγρια όνειρά μας. Όταν φάνηκε να προσχωρεί στο σχήμα και η Λατινοπούλου, ακούστηκαν ουρανομήκεις κραυγές αγαλλίασης και πανηγυρισμοί!

Αλλά, φευ, όλα τα ωραία διαρκούν λίγο. Η “χρυσή τετράδα”, η απόλυτη τετραρχία της ελληνικής ακροδεξιάς, δεν υπάρχει πια. Ο Μπογδάνος σήκωσε δικό του μπαϊράκι, η Λατινοπούλου μπήκε σφήνα και οι Φαήλος και Τζήμερος αποφάσισαν να διαγράψουν τον βραχύσωμο εκλεγμένο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία και να πορευτούν μόνοι τους.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, η λύση της συνεργασίας τους κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της προσωπικής στρατηγικής του, της αμετροεπούς και αντι-ιδεολογικής συμπεριφοράς του, της υιοθέτησης, από μέρους του, της λογικής του πολιτικού κόστους εις βάρος της συνέπειας, και του αλαζονικού του χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση των Τζήμερου-Κρανιδιώτη έχει ως εξής: «Με λύπη μας ανακοινώνουμε τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Εθνική Δημιουργία. Η λύση της συνεργασίας μας κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της προσωπικής στρατηγικής του, της αμετροεπούς και αντιδεολογικής συμπεριφοράς του, της απαξίωσης των αρχών μας, της υιοθέτησης, από μέρους του, της λογικής του πολιτικού κόστους, εις βάρος της συνέπειας, και του αλαζονικού του χαρακτήρα, που υπονόμευαν την ενότητα και τις προοπτικές της προσπάθειάς μας. Συνεχίζουμε, για μια φιλελεύθερη πατριωτική πολιτική, με πυξίδα την κοινή λογική».

Ο ίδιος ο Μπογδάνος φαίνεται ευτυχής που βρήκε τη Λατινοπούλου με την οποία μοιράζονται ακριβώς τις ίδιες χουντοφασιστικές ιδέες και αξίες (όχι ότι Τζήμερος-Φαήλος υστερούν, να τα λέμε κι αυτά) και ανακοίνωσε ότι θα πορευτεί με την επίσης διαγραφείσα από τη Ν.Δ. Αχ, είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στα ακροδεξιά δώματα της δεξιάς πολυκατοικίας...

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Συνεχίζει την οργάνωση πεζοποριών ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Σήμερα διοργανώνει εύκολη, κυκλική απογευματινή πεζοπορία στην περιοχή του οροπεδίου Καθαρού, για να θαυμάσουν οι συμμετέχοντες το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου.

Όπως αναφέρουν στην πρόσκληση-ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, «η διαδρομή μας ξεκινά λίγο πριν από τον οικισμό στο οροπέδιο Kαθαρού. Στόχος μας να ανεβούμε την κορυφή που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του οροπεδίου και προσφέρει απεριόριστη θέα, από το ακρωτήρι του Αφορεσμένου μέχρι τον ορεινό όγκο της Θρυπτής και από την πόλη του Αγίου Νικολάου μέχρι το Καλό Χωριό και το νησάκι της Ψείρας. Ακολουθούμε, την ώρα του δειλινού, παλιό μονοπάτι που ξετυλίγεται ανάμεσα σε μεγάλους πρίνους και φτάνουμε πριν τη δύση του ήλιου στην “Πλατιά Κορφή” σε υψόμετρο 1.500 μέτρα και απολαμβάνουμε τη μοναδική θέα, την εντυπωσιακή δύση του ήλιου και τη μαγευτική ανατολή του φεγγαριού, καθώς και την πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Επιστρέφουμε στην αφετηρία από παλιό μονοπάτι, που το φωτίζει το φως του φεγγαριού.

Η αναχώρηση θα γίνει από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (parking s/m “Βασιλόπουλος”) στις 5:30 το απόγευμα και η διάρκεια της πεζοπορίας υπολογίζεται στις 2,5 ώρες χωρίς τις στάσεις».

Επίσης, μεθαύριο Σάββατο 13 Αυγούστου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει - όπως κάθε χρόνο - για τους φίλους και τα μέλη του άλλη μια απογευματινή πεζοπορία, αυτή τη φορά προς τη Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η πεζοπορία είναι σχετικά εύκολη (με ανηφόρες και κατηφόρες) και ξεκινά από το Καλό Χωριό, απ’ όπου ακολουθώντας χωματόδρομους και μονοπάτια θα ανηφορίσουμε προς το μοναστήρι.

Προσοχή: Για την επιστροφή, όσοι συμμετέχουν, θα πρέπει να έχουν κανονίσει οι ίδιοι για το μέσο που θα τους μεταφέρει από το μοναστήρι στην αφετηρία. Επίσης θα πρέπει να έχουν, πέρα από τα συνηθισμένα (ορειβατικά μποτάκια ή παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία, μπαστούνι ορειβασίας, σακίδιο, νερό, αντηλιακό, καπέλο, σνακ), και αντιανεμικό μπουφάν και φακό. Η αναχώρηση θα γίνει από το Καλό Χωριό (περιοχή “Βούλισμα”, στο σημείο που τελειώνουν οι ταβέρνες) στις 5:30 μ.μ.».

«Έφυγε» ξαφνικά ο Ηρ. Καλησπεράκης

Έφυγε από τη ζωή ο αν. προϊστάμενος Διοικητικού-Οικονομικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ηρακλής Καλησπεράκης σκορπίζοντας θλίψη στην τοπική κοινωνία της πόλης. Ο θάνατος του 59χρονου ήταν αιφνίδιος, με τους συγγενείς του να μην μπορούν να πιστέψουν τη δυσάρεστη αυτή είδηση.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη χθες στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στις Κορφές Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα κεντρικά γραφεία επί της οδού Κορωναίου, καθώς και το Παράρτημα στις Μοίρες παρέμειναν κλειστά, λόγω πένθους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής: «Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ενημερώνει τα μέλη του ότι σήμερα (σ.σ. χθες 10/8), τα κεντρικά γραφεία επί της οδού Κορωναίου, καθώς και το Παράρτημα στις Μοίρες, θα παραμείνουν κλειστά λόγω του αιφνίδιου θανάτου του αν. προϊστάμενου Διοικητικού-Οικονομικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Ηρακλή Καλησπεράκη».

Ψήφισμα για τον αδόκητο θάνατο του αν. προϊστάμενου του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Ηρακλή Καλησπεράκη, εξέδωσαν οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και των Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, καθώς και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κρήτης.

Στο ψήφισμα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Με το θλιβερό άγγελμα θανάτου του Ηρακλή Καλησπεράκη, αν. προϊσταμένου του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και
  • Να εκπροσωπηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία».

Το ψήφισμα από τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφέρει: «Με το θλιβερό άγγελμα θανάτου του Ηρακλή Καλησπεράκη, αν. προϊσταμένου του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΚ/Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου και αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Να εκφράσει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του,
  • Να εκπροσωπηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία και
  • Να δοθεί στη μνήμη του το ποσό των 100 ευρώ στο Κέντρο Ειδικών Παιδιών “Άγιος Σπυρίδων”».

Και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του αγαπημένου συναδέλφου, τέως προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κρήτης, υπαλλήλου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Ηρακλή Καλησπεράκη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κρήτης συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τα παρακάτω:

  • Να διαβιβαστούν τα συλλυπητήρια του Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Κρήτης στην οικογένειά του,
  • Να διατεθεί το ποσό των 200 ευρώ στη μνήμη του αντί στεφάνου, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Φανουράκειο Ίδρυμα-Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων και
  • Να επιδοθεί στην οικογένειά του το παρόν ψήφισμα».

Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία

Τα μνημόνια ήλθαν, μας... έκαναν ρόιδο, κι έφυγαν. Και τώρα ήρθε η ώρα να τελειώσει και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, εκ του οποίου η χώρα εξέρχεται από τις 20 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κάναμε... όλα

Έπειτα από ανταλλαγές με τις ελληνικές Αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό του από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία COVID-19, και πιο πρόσφατα, από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Πιο ανθεκτική οικονομία

Η Κομισιόν σημειώνει ότι, ως αποτέλεσμα των ελληνικών προσπαθειών, η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη επιτήρηση δε δικαιολογείται πλέον.

Αλλά... δεν τελειώσαμε εντελώς

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η παρακολούθηση των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται, επίσης, στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Τέλος, η Επιτροπή χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Ελλάδας και τη δέσμευσή της να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις πέρα από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Μασκ πούλησε μετοχές 7,9 δισ.

Όταν ο Elon Musk πουλάει μετοχές της Tesla είναι είδηση. Έτσι, λοιπόν, από τις 5 έως και τις 9 Αυγούστου ο ισχυρός άντρας της αμερικάνικης εταιρείας πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό, το οποίο είναι πραγματικά ιδιαίτερα μεγάλο, αποκαλύφθηκε από ένα έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Τελικά ο Elon Musk ετοιμάζει ηρωική έξοδο από την εταιρεία που δημιούργησε, όπως άλλωστε έκανε και με την Paypal;

Ο ίδιος προβάλλει άλλους λόγους. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, η αιτία ήταν για την αποφυγή εσπευσμένης πώλησης μετοχών της Tesla στην περίπτωση που υποχρεωθεί να προσχωρήσει στην εξαγορά του Twitter, για τα οποία είχε καταθέσει πρόταση ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης θέλει να είναι προετοιμασμένος και για την περίπτωση που κάποιοι οικονομικοί εταίροι του δεν παραμείνουν μέχρι το τέλος στο σχήμα που υπέβαλε την πρόταση για το Twitter.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News