Συγκέντρωση δύο τόνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων

Παραπολιτικά
Συγκέντρωση δύο τόνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού συγκέντρωσαν τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), με το σύστημα «πόρτα-πόρτα», κατά τη διάρκεια της δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 2/8/2022.

Η δράση διήρκεσε από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αυξημένη ζήτηση από τους πολίτες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν όσοι είχαν δηλώσει εκ των προτέρων ενδιαφέρον στο πρόγραμμα, απ’ όλη τη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου Χανίων.

Η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων πραγματοποιείται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι πολίτες ενδιαφέρονται να ανακυκλώσουν τις άχρηστες συσκευές τους.

Η ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών έχει πλέον υψηλή θέση στην ατζέντα όλων των χωρών. Τα περισσότερα από τα μέρη των ηλεκτρικών συσκευών μπορούν πλέον να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων προϊόντων. Μάλιστα, όσο κρατάμε μια συσκευή, που η τεχνολογία της δεν είναι οικολογική και ενεργειακή, είναι το ίδιο ζημιογόνα για το περιβάλλον όσο και η μη ανακύκλωσή της.

Υπενθυμίζεται η καμπάνια του Δήμου Χανίων για την καθαριότητα “Ραντεβού στην πόρτα σας”: https://youtu.be/4RsHsKxq9jU.

Η απάντηση του Δ. Γαύδου για το νερό στο Σαρακήνικο

Διευκρινιστική ανακοίνωση για το θέμα με την παροχή νερού στο Σαρακήνικο εξέδωσε ο Δήμος Γαύδου, απαντώντας στα όσα κατήγγειλε τις προάλλες η γνωστή ηθοποιός Κλέλια Ρένεση, μέσω δημόσιας ανάρτησής της, η οποία έκανε τον γύρο της χώρας.

Προς αποκατάσταση, όπως επισημαίνει, της πραγματικότητας, ο Δήμος Γαύδου γνωστοποιεί ότι το συνεργείο του Δήμου απομάκρυνε παράνομη παροχή νερού που είχε τοποθετηθεί αυθαίρετα από αγνώστους...

«Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, ο Δήμος Γαύδου ενημερώνει ότι αποσυνδέθηκε παράνομη παροχή (βρυσάκι) που άγνωστοι συνέδεσαν αυθαίρετα τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Σαρακήνικου, παρά τις ενημερώσεις μας για την ανεπάρκεια των υδατικών πόρων και τις αυξημένες ανάγκες των ημερών (βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης). Τα δύο δημοτικά ντουζ με κερματοδέκτη και το δωρεάν ντουζ απέχουν 100 μ. και 200 μ. από την ακτή, αντίστοιχα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Γαύδου, που συνοδεύεται από δύο υστερόγραφα:

ΥΓ 1: Το νησί είναι μαγικό. Ας το απολαύσουμε και ας το προστατεύσουμε όλοι... χωρίς μουρμούρα.

ΥΓ 2: Το νησί έχει κατοίκους για τους “ετοιμοπόλεμους”.

Ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε αξέχαστες διακοπές στο νησί μας».

«Στηρίξτε τους αμπελοκαλλιεργητές της χώρας»

Την αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας αναδεικνύει με ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Σταύρου Αραχωνίτη και 37 ακόμη βουλευτών.

«Ένας κλάδος με ιστορία χιλιάδων ετών βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένο ότι το σύνολο των παραγωγών αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές, που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, παραμένουν εκτός μέτρων στήριξης, ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυσή τους, προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας βάλλεται πανταχόθεν τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στην αγορά πρώτων υλών, που εκτοξεύουν σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος παραγωγής. Ως απόρροια των παραπάνω, η αμπελοκαλλιέργεια καθίσταται ουσιαστικά μια οικονομικά επιζήμια δραστηριότητα, ενώ τα μέσα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί αφορούν την ενίσχυση μόνο μιας μικρής μερίδας αμπελουργών.

Ο Κ. Καραμανλής ομιλητής στην εκδήλωση για τον Γ. Κεφαλογιάννη

Είχε κυκλοφορήσει σε επίπεδο πληροφοριών, το είχαμε γράψει κι εμείς εδώ στη “Ν.Κ.”... Και να που είναι πλέον και επίσημο: Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει στις 31 Αυγούστου ο Δήμος Ανωγείων για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ήδη μάλιστα κυκλοφορούν και οι σχετικές προσκλήσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” των Ανωγείων, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 7:30 το απόγευμα, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Αλ. Καραμανλή, με τον οποίο ο Ιωάννης Κ. Κεφαλογιάννης συνδεόταν με στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Μέσω της εκδήλωσης, ο Δήμος Ανωγείων θέλει να τιμήσει τον αείμνηστο πολιτικό, με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του, ενώ φέτος συμπληρώνονται και τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.

Χρεώνει… χωριστά την ορχήστρα

Δεν έχει τέλος η... εφευρετικότητα (στον χωριό μου, βέβαια, το λένε μπαταξηλίκι) των Ελλήνων επιχειρηματιών. Εστιάτορας στη Νάξο βρήκε τη λύση να βγάζει τα έξοδα της ορχήστρας που φέρνει στο κατάστημά του.

Πώς; Μετακυλίοντας το κόστος της ορχήστρας απευθείας στον πελάτη και στον λογαριασμό του, όπως φαίνεται και καθαρά σε δελτίο παραγγελίας που έστειλε αναγνώστης στο protothema.gr.

Δύο άτομα, λοιπόν, πλήρωσαν 58,5 ευρώ για το φαγητό τους και, όταν ζήτησαν τον λογαριασμό, ο σερβιτόρος τούς έφερε το δελτίο παραγγελίας, όχι όμως και την απόδειξη.

Παρατηρώντας προσεκτικά τις χρεώσεις στο δελτίο παραγγελίας, εντόπισαν, ανάμεσα στις γαριδομακαρονάδες και τους κολοκυθοκεφτέδες, μια ομολογουμένως ασυνήθιστη χρέωση.

Η επιχείρηση τούς είχε χρεώσει μέχρι και τη ζωντανή ορχήστρα από 2,5 ευρώ το άτομο, ήτοι 5 ευρώ στο σύνολο.

Τουρισμός

Το μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε. Οι αφίξεις είναι ίδιες μ’ εκείνες του 2019. Για να μην πω ότι τις ξεπεράσαμε. Ολόκληρο τον χειμώνα οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης ανησυχούσαν για τις αφίξεις. Στους δύο πρώτους μήνες, η κύρια ανησυχία ήταν ο κορωνοϊός και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα υπάρξουν. Τέλη Φεβρουαρίου, η ανησυχία αυτή μεταφέρθηκε στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό της Ρωσίας και στον πόλεμο που κήρυξε έναντι της Ουκρανίας. Ο τουρισμός απαιτεί θετική ψυχολογία και γι’ αυτό υπήρξε ο φόβος ότι η σύγκρουση αυτών των δύο χωρών δε θα δημιουργούσε υγιείς προϋποθέσεις ώστε να ταξιδέψουν. Ωστόσο, όχι μόνο διαψεύστηκαν οι όποιες ανησυχίες, αλλά πλέον μιλάμε για μια νέα ρεαλιστική πραγματικότητα.

Ο τουρισμός ξεκίνησε εκ νέου να λειτουργεί ως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Είναι η οικονομική μας “ατμομηχανή”. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, ενώ προσφέρει ροή χρήματος. Οι τουρίστες προσφέρουν χρήμα στην αγορά της Ελλάδας και έτσι αυξάνεται το ΑΕΠ. Φέτος ο τουρισμός έδειξε πως είναι η σημαντικότερη επένδυση που πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε του χρόνου να πάμε ακόμα καλύτερα. Ξεπεράσαμε το 2019 και είναι μεγάλη αλήθεια. Το δείχνουν στα στοιχεία του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” και το χθεσινό ρεπορτάζ της “Ν.Κ.”, όπου ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έκαναν σαφές πως οι πληρότητες αγγίζουν το 95%. Αυτό σημαίνει πως ξεπεράσαμε την περυσινή σεζόν, όπου οι πληρότητες έφταναν στο 80% του 2019 και της προπέρσινης περιόδου, που οι πληρότητες έφταναν το 30% του 2019.

Χαμένοι

Οι μεγάλοι όμως χαμένοι ήταν οι ξενοδόχοι. Οι τουριστικοί πράκτορες δε συνάντησαν εμπόδια και έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γιατί έφεραν κόσμο στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Οι ξενοδόχοι, που είχαν υπογράψει τα συμβόλαια της φετινής τουριστικής χρονιάς πέρυσι, αντιμετώπισαν ένα τεράστιο “αγκάθι” και αυτό λέγεται πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός ήταν στα ύψη και τα κέρδη τους δε θα είναι υψηλά. Τόσα τα παράνομα Airbnb, όσο και ο καλπάζων πληθωρισμός είναι μεγάλα εμπόδια για τους ίδιους. Οι ξενοδόχοι είναι οι χαμένοι.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Αυτό που παρατηρήθηκε φέτος σε σχέση με πριν από μία δεκαετία είναι το γεγονός πως το προσωπικό των ξενοδοχείων ήταν δυσεύρετο. Το γεγονός αυτό έχει τις ρίζες του σε δύο αιτίες: Η πρώτη έχει να κάνει με την περίοδο του κορωνοϊού. Η εργασιακή επισφάλεια που δημιούργησε ο κορωνοϊός έκανε πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους να αποχωρήσουν από τον κλάδο. Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία και αυτή έχει να κάνει με τους μισθούς. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος εργάζεται 8-10 ώρες και ο μισθός του δεν είναι επαρκής με βάση το εργασιακό του ωράριο. Εάν βάλουμε στο “κάδρο” και την ανασφάλεια που δημιουργεί ο χειμώνας, τότε εύλογα μπορούμε να αιτιολογήσουμε τη “μεγάλη φυγή” των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News