Ο καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης στον «Κήπο της Ειρήνης» στο ΜΑΙΧ

Παραπολιτικά
Ο καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης στον «Κήπο της Ειρήνης» στο ΜΑΙΧ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O καθηγητής-ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, συνοδευόμενος από την απόφοιτο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και υποψήφια διδάκτορα στο Max Plank Institute of Molecular Plant Physiology, Αναστασία Απόδιακου, και την επίσης υποψήφια διδάκτορα στο Max Plank Institute of Molecular Plant Physiology, Orianne Montulet, ξεναγήθηκε στον “Κήπο της Ειρήνης” από τον διευθυντή του ΜΑΙΧ, δρ. Γεώργιο Μπαουράκη, και τον ερευνητή του ΜΑΙΧ, Γεώργιο Φακωτάκη.

Ο Κήπος της Ειρήνης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ο Κήπος της Ειρήνης» (Cultural Association - “The Garden of Peace”) με έδρα τη Μαδρίτη της Ισπανίας, που δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύοντας μια στενή και αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των μεσογειακών πολιτισμών και των νέων πολυπολιτισμικών σχέσεων και των πολυφυλετικών λαών.

Αποτελεί μια συλλογή 21 ποικιλιών ελιάς από ισάριθμες ελαιοπαραγωγικές χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.

Ως σήμερα, στα πλαίσια της δράσης του συλλόγου, έχουν δημιουργηθεί επίσης τρεις «Κήποι της Ειρήνης» (εθνικές συλλογές ελαιόδεντρων) σε Ισπανία, Ιταλία, και Ελλάδα (Τριφυλία Μεσσηνίας), ενώ το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί ο επόμενος “Κήπος της Ειρήνης” στα σύνορα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Ωστόσο, ο “Κήπος της Ειρήνης” του ΜΑΙΧ αποτελεί τον πρώτο διεθνή κήπο που φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις διεθνούς οργανισμού, και έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης της προσαρμοστικότητας των 21 ποικιλιών στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του είδους.

Ο «Κήπος» περικλείεται από το περιαστικό πάρκο του ΜΑΙΧ, σε χώρο που διαμορφώθηκε με την αρωγή του Δήμου Χανίων, και μπορεί να υποδεχτεί επισκέπτες, όπως σχολεία, φοιτητές ή άλλους ενδιαφερόμενους, και ξένους επισκέπτες, και να φιλοξενήσει ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις.

«Ράβε-ξήλωνε» με τους κυβόλιθους

«Ράβε-ξήλωνε», λοιπόν, στην Πύλη Ιησού του Ηρακλείου! Αφού πρώτα ξήλωσαν την άσφαλτο και έστρωσαν - μάλλον ακατανόητα - κυβόλιθους στον δρόμο που περνά μέσα από την Καινούργια Πόρτα, στον Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν τώρα να ξηλώσουν τους κυβόλιθους και να ξαναβάλουν άσφαλτο!

Ήδη, μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν χθες συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ξεκίνησαν το «ξήλωμα» των κυβόλιθων, οι οποίοι - η αλήθεια είναι - είχαν αρχίσει να ξηλώνονται από... μόνοι τους.

Η τοποθέτηση κυβόλιθων στη Πύλη Ιησού αλλά και σε άλλα σημεία επί της λεωφόρου Πλαστήρα είχε γίνει από τον Δήμο με συγκεκριμένο σκεπτικό: το να ανακόπτεται η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων.

Ωστόσο στην πράξη η λύση αποδείχτηκε άκρως προβληματική. Τα οχήματα που διέρχονται καθημερινά είναι πολλά. Άλλωστε μιλάμε για έναν κανονικό δρόμο και όχι για κάποιον πεζόδρομο!

Οι κυβόλιθοι αποδείχτηκαν μάλλον ακατάλληλοι, αφού ξηλώνονταν μόνοι τους, με τον Δήμο να προχωρά το τελευταίο διάστημα σε μπαλώματα, καλύπτοντας όπως-όπως τα κενά.  Τελικά λοιπόν αναγνωρίστηκε πως οι κυβόλιθοι ήταν «ανορθογραφία» και αποφασίστηκε να αφαιρεθούν...

Αύριο η ετήσια Γ.Σ. του Παγκρήτιου Συμβούλιου Κρητών

Την ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στην έδρα του οργανισμού στο Ρέθυμνο, αύριο Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 10 π.μ.

Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο Δ7 του Πανεπιστήμιου Κρήτης (πάρκινγκ 7 και 8) παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών, περιφερειακών και δημοτικών Αρχών της Κρήτης και όχι μόνο.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει τα εξής:

- Στις 9:30 π.μ.: Προσέλευση.

- Στις 10 π.μ.: Έναρξη, προσευχή/αγιασμός και στη συνέχεια καλωσόρισμα του προέδρου του ΠΣΚ Ιωάννη Νικολακάκη και χαιρετισμοί επίσημων εκπροσώπων, πολιτικών, Αρχών κ.λπ.

Θα ακολουθήσουν κεντρική ομιλία του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικολάου Παπαδάκη, με θέμα “Ο Παγκόσμιος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματά του”, χαιρετισμοί προέδρων ομοσπονδιών και εκπροσώπων, καθώς και βίντεο-παρουσίαση με θέμα “Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”.

- Από τις 12 μ. έως τη 1 μ.μ.: Διάλειμμα - μπουφές με κρύα εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά.

- Από τη 1 έως τις 5 μ.μ.: Εργασίες γενικής συνέλευσης μόνο με τους αντιπροσώπους των μελών οργανώσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών απαρτίζουν οι Γιάννης Νικολακάκης (πρόεδρος), Μιχάλης Φραντζεσκάκης (αντιπρόεδρος), Εύα Γαγάνη-Γκότση (γενική γραμματέας), Νίκος Μαρκογιαννάκης (ταμίας), Ιωάννης Μάνος (αντιπρόεδρος Αμερικής), Ευάγγελος Βουρβαχάκης (αντιπρόεδρος Ευρώπης), Πέτρος Πετρακάκης (Ελλάδα), Ιπποκράτης Μπελαδάκης (κοσμήτορας), Σταύρος Περδίκης (υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων), και μέλη οι Γιώργος Όλοφσον και Ιωάννης Μαράκης.

Ενημερωτική επίσκεψη στους εργαζομένους του Καστελίου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου πραγματοποίησε συνέλευση των εργατοτεχνιτών στο υπό κατασκευή έργο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Στη συνέλευση συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και ειδικότερα το ζήτημα της ακρίβειας που αφορά στα καύσιμα, στα ψώνια του σούπερ-μάρκετ, στην ενέργεια κ.λπ.

Επίσης τέθηκαν τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία από την κατάκτηση δικαιωμάτων όπως η υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που ήδη εφαρμόζεται στο εργοτάξιο.

Τον λόγο πήραν πολλοί εργαζόμενοι, αλλά και μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου που εργάζονται εκεί, μεταφέροντας την πείρα τους. Αποφασίστηκε δε ομόφωνα σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.

«Να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε προσωπικό καθαριότητας»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας προχώρησαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «στον αέρα τινάζεται ο προγραμματισμός των Δήμων αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας, καθώς το υπουργείο αφενός βάζει πλαφόν στις προσλήψεις και αφετέρου στην ουσία τους αναγκάζει να καλύψουν το κόστος των κενών με τα χρήματα των δημοτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, στον Δήμο Ηρακλείου φέτος θα προσληφθούν αθροιστικά 210 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων, με 180 από αυτά να είναι πλήρους απασχόλησης και 30 μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, μετά και την άρνηση για μια ακόμη χρονιά του υπουργείου στο αίτημα του Δήμου για χρηματοδοτική κάλυψη της ενίσχυσης των προσλήψεων, θα πρέπει να πληρωθεί από το δημοτικό ταμείο το κόστος των επιπλέον προσλήψεων για τα κενά που έχουν μείνει ακάλυπτα με ευθύνη του υπουργείου.

Ειδικότερα, από τις 1.300 εργατοώρες που έχουν υπολογιστεί ημερησίως, οι 680 θα πρέπει να καλυφθούν από το δημοτικό ταμείο, με τον Δήμο να καλείται να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 800.000 ευρώ και άνω!

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ανάγκης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, καθώς οι ωρομίσθιες προσλήψεις σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «το ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων είναι ιδιαίτερης σημασίας και χρήζει της ανάλογης μέριμνας. Ο τρόπος καταγραφής των αναγκών σε καθαριότητα των σχολείων δημιουργεί προβλήματα, αφού τελικά οι Δήμοι αναγκάζονται να πληρώσουν με τα χρήματα των δημοτών υπέρογκα ποσά για το μισθολογικό κόστος της κάλυψης των θέσεων στην καθαριότητα των σχολείων που έχουν μείνει κενές με ευθύνη του υπουργείου».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν θα μεριμνήσει για τη χρηματοδοτική κάλυψη της ενίσχυσης των προσλήψεων προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων από τους Δήμους, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη ρεαλιστική καταγραφή των αναγκών σε καθαριότητα των σχολικών μονάδων, αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε προσωπικό καθαριότητας.

Φρίκη

Συνομιλούσα μ’ έναν πολύ καλό φίλο - και άριστο συνομιλητή - για την Κρήτη. Και του έλεγα πως αυτό που παρατηρώ είναι πως το νησί μας έχει τέτοιες αναπτυξιακές προοπτικές που δε διαγράφονται με τον ίδιο τρόπο ούτε στη Μακεδονία ούτε στην Πελοπόννησο. Και πράγματι, αυτό που βλέπω είναι μια Κρήτη που αναπτύσσεται ραγδαία. Και ο καλός φίλος μού απάντησε πως πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων της ενδοχώρας. Υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα με τη συμπεριφορά των ανθρώπων της υπαίθρου», μου είπε. Και πράγματι, έτσι είναι... Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια συμπεριφορά η οποία δε δικαιολογείται... Είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη... Δολοφονίες, γυναικοκτονίες και το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι ο βιασμός στα Ανώγεια, όπου σύμφωνα με τον ιατροδικαστή μια γυναίκα από την Αθήνα φέρεται να έπεσε θύμα άγριας σεξουαλικής κακοποίησης.

Παιδεία

Ποια θα πρέπει να είναι η απάντησή μας; Στην Κρήτη επικρατεί μια αντίφαση: Αφενός υπαγόμαστε σε ένα γεωγραφικό διαμέρισμα με άριστες προοπτικές, ενώ την ίδια χρονική στιγμή τίθεται σοβαρό ζήτημα όσον αφορά στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα των ανθρώπων του νησιού. Η παιδεία πρέπει να είναι το “όπλο” μας. Οι βιασμοί ή αλλιώς η μη συγκράτηση των σεξουαλικών ενστίκτων είναι κατάπτυστο φαινόμενο που προσβάλλει τη γυναίκα συνολικά. Οι δολοφονίες σχετίζονται με την έλλειψη μέτρου, που έχει να κάνει με την παιδεία καθαρά. Ας προτάξει ο εκάστοτε Δήμος την παιδεία και την ανάγκη να σφυρηλατούνται προσωπικότητες με σύνεση και σοβαρότητα.

Φορείς

Οι φορείς εκπροσώπησης είτε κερδοσκοπικών σωματείων είτε παραγωγικών σωματείων οφείλουν να ταχθούν υπέρ κάθε προσπάθειας για εξομάλυνση της κατάστασης. Είναι ανήκουστο οι άνθρωποι ενός λαμπρού τόπου όπως η Κρήτη να ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Η Κρήτη οφείλει να πλαισιώσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με σοβαρότητα και δυναμισμό. Δεν είναι ζήτημα των φορέων κοινωνικοποίησης, αλλά και της τοπικής κοινότητας, η οποία φαίνεται πως δυσανασχετεί και κυρίως δείχνει αγανακτισμένη σε φαινόμενα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια.

Διεθνές Δίκαιο

Πάλι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο. Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου είναι χρήσιμη μόνο εφόσον το αντίπαλο κράτος είναι και αυτό δυτικό. Με την έννοια πως υπάρχει ένας ενιαίος σεβασμός προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν το σέβεται. Γιατί επομένως να γίνεται συνεχώς επίκληση και μνεία στο Διεθνές Δίκαιο; Ενεργητική εξωτερική πολιτική και αποβολή φοβικού συνδρόμου! Αυτό πρέπει να γίνει ώστε η Ελλάδα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να γίνει ξεκάθαρη στις θέσεις της και όχι να εκφράζεται συνεχώς με την “καραμέλα” του Διεθνούς Δικαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News