Μια ατελείωτη αλυσίδα ντροπής και φρίκης

Παραπολιτικά
Μια ατελείωτη αλυσίδα ντροπής και φρίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουμε πραγματικά απαυδήσει να ακούμε συνεχώς για εγκλήματα που έχουν ως βάση το φύλο. Γυναικοκτονίες, βιασμοί, κακοποιήσεις, ένας ατέλειωτος κατάλογος αίσχους, ντροπής και φρίκης, που στιγμές-στιγμές ντροπιάζει ακόμη και την έννοια «άνθρωπος» και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την κοινωνία.

Η φωτογραφία από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο Ρέθυμνο, όπου μεταφέρθηκε στα Δικαστήρια ο φερόμενος ως βιαστής 33χρονος από τα Ανώγεια.

Οι «ψεκασμένοι» τώρα δικαιώνονται

Είχε γίνει ένα αρκετά δημοφιλές (αν και πολύ... μακάβριο) “ανέκδοτο” τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, ο τρόπος υπολογισμού των θυμάτων του κορωνοϊού.

Οι θιασώτες των “θεωριών συνωμοσίας” υποστήριζαν ότι υπολογίζονται στα θύματα της πανδημίας και άνθρωποι που πεθαίνουν από άλλες αιτίες απλώς τυγχάνει να έχουν νοσήσει από COVID-19 (ή και όχι, στις πιο... προχωρημένες εκδοχές της εν λόγω θεωρίας συνωμοσίας ακόμη και παντελώς άσχετοι θάνατοι χρεώνονται στον κορωνοϊό).

Οι καγχασμοί των ειδικών της κυβέρνησης (επιστημόνων και πολιτικών, αντάμα) σε σχέση με αυτούς τους ισχυρισμούς ακόμη ηχούν στα αφτιά μας.

Ωστόσο, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής, «δεν εφαρμόζουμε μέτρα καλοκαιριάτικα γιατί ο τουρισμός είναι η μόνη μας ελπίδα για ανάπτυξη και για λήψη μέτρων στήριξης», μιας και αρχίζουν να σηκώνονται φωνές σχετικά με την κάθετη αύξηση των θανάτων από COVID-19 εν τω μέσω του θέρους, αποφάσισε λοιπόν η κυβέρνηση να... επιβεβαιώσει πανηγυρικά τους συνωμοσιολόγους!

Τρόπος καταγραφής

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ένα πιο πολύπλοκο σύστημα αναφοράς της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, το οποίο εξήγγειλε χθες ο Θάνος Πλεύρης, με το 6ο κύμα της COVID-19 να σαρώνει μέσα στη χαλάρωση του καλοκαιριού.

Με τον Ιούλιο να κλείνει με 1.100 θύματα της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας κρίνει σκόπιμο τώρα να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής των νεκρών του ιού.

Επιβεβαιώνει τους... ψεκασμένους!

Μιλώντας χθες το πρωί στο OPEN, υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε αύξηση των θανάτων στη χώρα, αλλά ότι ουσιαστικά η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω οφείλεται στον τρόπο καταγραφής.

«Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από ’δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά είχαν COVID. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζεται με περιστατικά με οποιαδήποτε αιτία, και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς τους θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Η αλλαγή στον τρόπο καταγραφής, είπε, θα συμβεί «ή αυτή ή την άλλη εβδομάδα».

Δεν έχει αλλάξει ο τρόπος

Βεβαίως αυτό που αμελεί να μας πει ο αγαπητός υπουργός είναι ότι αυτός ακριβώς ο τρόπος υπολογισμού των θυμάτων εφαρμόζεται από την αρχή της πανδημίας, δεν είναι κάτι που άλλαξε. Οπότε είναι προφανές ότι μιλάμε για ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού. Αλλά, είπαμε, η κυβέρνηση έκανε μια πολιτική επιλογή. Και αφού την έκανε, οφείλει και να τη στηρίξει.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αλλαγής πλεύσης για τη συνολική καταγραφή της πανδημίας, αφού πια δε δίνεται στη δημοσιότητα καθημερινή αναφορά του ΕΟΔΥ, αλλά εβδομαδιαία.

ΣΥΡΙΖΑ για πληθωρισμό

Σε κοινή δήλωσή τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης αναφέρουν τα εξής: «Ενώ το γιγαντιαίο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα κυβερνητικά ψεύδη προκαλούν μια γενικευμένη πια αίσθηση εργαλειοποίησης θεσμών και πλήρους απαξίωσης της δημοκρατίας, η οικονομική και κοινωνική κρίση συνεχίζει να επελαύνει και η κυβέρνηση να αδρανεί αυτοθαυμαζόμενη.

Ενώ ήδη εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή φτώχιας ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα νοικοκυριά δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξακολουθούν να “καλπάζουν”. Και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθωρισμός ήταν σε επίπεδα 1994, στο 11,6%, για έναν ακόμη μήνα σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ακόμα χειρότερα, για τις πιο βασικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα) η εκτόξευση των τιμών είναι πολλαπλάσια του συνολικού δείκτη.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αριστεύει στην αποτυχία, βυθίζοντας τη χώρα και τους εργαζόμενους στη μιζέρια και την κοινωνία και τη δημοκρατία στο ολοκληρωτικό σκοτάδι. Η πολιτική αλλαγή δεν είναι πλέον μόνο αναγκαία αλλά και επιτακτική, ώστε η κοινωνία να πάρει μια ανάσα καθαρού αέρα, για να ξεφύγει από τον ζόφο στον οποίο μας καταδικάζουν καθημερινά ο κ. Μητσοτάκης, οι συνεργάτες και οι φίλοι του.  Ανάσα δημοκρατίας, ανάσα διαφάνειας, ανάσα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Drones για Su-35

Οι τελευταίες εικασίες σχετικά με το μέλλον των αμυντικών σχέσεων Ρωσίας-Ιράν θέλουν την Τεχεράνη να προμηθεύεται ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Flanker και να στέλνει drones - εγχώριας κατασκευής - στη Μόσχα.

Στις 2 Αυγούστου, λογαριασμός στο Twitter επικαλέστηκε ανεπίσημες πηγές που ανέφεραν ότι «το Ιράν έστειλε την πρώτη παρτίδα UAV στη Ρωσία για δοκιμές στο πεδίο».

«Επίσης μετέβησαν Ιρανοί πιλότοι και τεχνικοί για να εκπαιδευτούν στα Su-35», πρόσθεσε το tweet.

Αν και η συγκεκριμένη είδηση δεν επαληθεύτηκε από ανεξάρτητη πηγή, το think tank Institute for the Study of War (ISW) σημείωσε ότι «συνάδει με πρόσφατες αναφορές ότι Τεχεράνη και Μόσχα επιδιώκουν στενότερη συνεργασία όσον αφορά στις Αεροπορίες τους, προκειμένου να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος και των δύο χωρών, και συγχρόνως να στηρίξουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

«Εάν αληθεύουν οι τελευταίες αναφορές, τότε το Ιράν μπορεί να παραλάβει ρωσικά Su-35 και να στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, σε μια ανταλλαγή που ίσως περιλαμβάνεται στη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν Μόσχα και Τεχεράνη στις 26 Ιουλίου», πρόσθεσε το ISW. «Το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συμφωνία για να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News