Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης

Παραπολιτικά
Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Σταυρό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου, την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος τον ιδρυτή του Ομίλου Grecotel κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη, ως ελάχιστο αντίδωρο της προσφοράς του προς την κοινωνία και την Εκκλησία.

Τον πάπυρο της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής διάκρισης, που συνόδευε την ομόφωνη απόφαση των Επισκόπων της Κρήτης, διάβασε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος απένειμε με αγάπη στον κ. Νίκο Δασκαλαντωνάκη την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, εξαίροντας τη διαχρονική προσφορά τού ιδρυτή της Grecotel και της οικογένειάς του στην Εκκλησία, στην οικονομία και ευρύτερα στον τόπο και στους ανθρώπους του.

Τον ευχαρίστησε γιατί του επέτρεψε επί 12 χρόνια που υπηρέτησε τη Μητρόπολη Ρεθύμνης, αλλά και σήμερα, να γίνει μέλος της οικογένειάς του, για όσα είναι και όσα προσφέρει στον τόπο και στις οικογένειες τόσων ανθρώπων που εργάζονται στον όμιλο, χαρακτηρίζοντάς τον πρότυπο για όλους τους επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερα συγκινημένος έλαβε τη διάκριση ο κ. Δασκαλαντωνάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Ευγένιο και τους ιεράρχες του νησιού.

Στοματική υγεία για τους κατοίκους της Γαύδου

Στην ακριτική Γαύδο ταξίδεψε η Οδοντιατρική Μονάδα της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γαύδου. Ήταν μία επιτυχημένη κοινή δράση, που είχε στόχο στην πρόληψη και τη θεραπεία της στοματικής υγείας των κατοίκων της Γαύδου.

Η κινητή μονάδα επισκέφτηκε από τις 27 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου το ακριτικό νησί, όπου εξέτασε 65 κατοίκους και πραγματοποίησε 85 οδοντιατρικές θεραπείες (όπως σφραγίσματα και εξαγωγές). Τοπικοί φορείς και κάτοικοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Περιφέρεια Κρήτης για το ενδιαφέρον της, αλλά και την κοινωνική της φροντίδα στο απομακρυσμένο ακριτικό νησί.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Γιώργου Πιτσούλη, αντιπεριφερειάρχη Πρόληψης (υπεύθυνου Κινητών Μονάδων) και Αθλητισμού, ευχαριστεί θερμά τον οδοντίατρο Γιώργο Παπαδάκη για την εθελοντική του προσφορά, τους εργαζόμενους της κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση σήμερα, στις 8:30 μ.μ., στην πλατεία πίσω από το Γιαλί Τζαμί στο Ενετικό Λιμάνι, για τα 77 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον πυρηνικό όλεθρο στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.

Ο κίνδυνος ενός νέου πυρηνικού πλήγματος συνεχίζεται στο πλαίσιο των αυξημένων πολεμικών ανταγωνισμών. Τη δυνατότητα του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” για το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016, επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη του 2021 στις Βρυξέλλες και εξειδίκευσε φέτος η Σύνοδος της Μαδρίτης, στο φόντο της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα, οι λαοί σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επιθετικότητας ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, ενώ συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσής του».

Επί τάπητος ζητήματα του Δήμου Χερσονήσου

Θέματα αναπτυξιακά, που αφορούν τεχνικά, οδικά έργα, και αθλητισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Άρδευσης και Καθημερινότητας Μανόλης Καλαϊτζάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Χειρακάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μανόλης Ματθαιάκης.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν η επέκταση του δικτύου ύδρευσης Πάνω Γουβών και η διασύνδεση με το φράγμα Αποσελέμη, ασφαλτοστρώσεις σε περιοχές ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια, η μελέτη για την υλοποίηση του οδικού έργου “Σμάρι-συνοικία δημοτικής ενότητας Γουβών”, θέματα εξωραϊσμού-αναβάθμισης χώρων στο Καλό Χωριό, και αναβάθμιση αθλητικών υποδομών των ομάδων Διαγόρας Ανωπόλεως και ΠΑΟ Γουβών. Για όλα τα παραπάνω θέματα υποδομών και βελτίωσης θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης.

Εκλογές συνταξιούχων στο Ρέθυμνο

Στις εκλογές της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου, που έγιναν από 1 έως 5 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 486 συνταξιούχων-μελών για την ανάδειξη νέων οργάνων Διοίκησης, συμμετείχαν δύο συνδυασμοί, οι “Δημοκρατική Ενότητα Συνταξιούχων” και “Αγωνιστική Συσπείρωση Συνταξιούχων”.  Ψήφισαν 486 μέλη και βρέθηκαν: έγκυρα 481 και άκυρα-λευκά 5.

H “Δημοκρατική Ενότητα Συνταξιούχων” έλαβε 421 ψηφοδέλτια (ποσοστό 87,53%) και εκλέγει 6 μέλη στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, και τα 3 μέλη στην Ελεγκτική Επιτροπή, 17 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και 5 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγονται οι Σφακιανάκης Χαράλαμπος, Νήμας Νικόλαος, Κοϊνάκης Ιωάννης, Ζαχαράκη Μαρία, Ξεξάκης Στυλιανός και Γαβριλάκης Γρηγόριος.

Η “Αγωνιστική Συσπείρωση Συνταξιούχων” έλαβε 60 ψηφοδέλτια (ποσοστό 12,47%) και εκλέγει 1 μέλος στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, κανένα μέλος στην Ελεγκτική Επιτροπή, 2 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και 1 αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται ο Κλάδος Παντελής (Αντώνης).

Απούσα εξωτερική πολιτική

Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παντελώς απούσα. Το είδαμε πρόσφατα με το ιρανικό πλοίο. Το βλέπουμε και σήμερα με τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, που θα διασχίσει τις θάλασσες του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι ότι εμμένουμε στις γενικές και αόριστες διατυπώσεις και θεωρίες και πιο συγκεκριμένα κάνουμε επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο, που η Τουρκία όχι μόνο δεν ακούει, αλλά υποβαθμίζει συνεχώς. Δε διαθέτουμε αποτρεπτική ικανότητα, ούτε αντίληψη, και κυρίως αδυνατούμε να συλλάβουμε πως η εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι επιθετική και σκληρή. Όχι με αόριστες διατυπώσεις. Αυτό είναι το μέγα λάθος.

ΣΥΡΙΖΑ

Έρχονται πολλές ανακοινώσεις νέων στελεχών από τέλη Σεπτεμβρίου. Τα στελέχη αυτά προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Σύμφωνα με έμπιστες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα στελέχη θα επιβλέπουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και θα συγγράψουν το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα πάλι με έμπιστες πληροφορίες, ετοιμάζεται να πολιτευτεί στον χώρο του Ηρακλείου με το κόμμα της Αριστεράς, που έχει υψηλόβαθμη θέση στον ακαδημαϊκό χώρο της Κρήτης. Μιλάμε για πρύτανη ή αντιπρύτανη ή κοσμήτορα. Το εάν βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ή το ΕΛΜΕΠΑ, δε θα σας το πω.

COVID

Η κατάσταση είναι δραματική. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές δημοσιεύσεις, η νέα παραλλαγή κορωνοϊού είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Τι εννοώ; Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, όποιος νοσήσει κινδυνεύει να πάθει επαναλοίμωξη μετά από 20 μέρες. Μπορεί, δηλαδή, να νοσήσει μέσα σ’ ένα μήνα δύο φορές. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική η συγκεκριμένη παραλλαγή και χρειάζεται προσοχή. Γι’ αυτό είναι συνετό να μπούμε από τον Σεπτέμβριο (το σωστό θα ήταν τώρα) εκ νέου σε μια κουλτούρα μάσκας. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, και να μην τη βγάζουμε από το πρόσωπό μας. Ας το κρατήσουμε.

Θεμελιώδες δικαίωμα

Η επικοινωνία είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Δεν πρέπει να παραβιάζεται. Η στάση του πρωθυπουργού χθες, όπου έκανε σαφές για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ, καταδεικνύει την αδιαφορία που επιδεικνύουμε ως Κράτος και ως πολιτικό σύστημα στο συγκεκριμένο δικαίωμα. Επίσης, καταδεικνύεται το γεγονός πως, εφόσον θύμα ήταν ένας αρχηγός κόμματος, τότε η εκάστοτε κυβέρνηση θα δώσει τη δέουσα σημασία. Το πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις απλών πολιτών, που η επικοινωνία τους με άλλους πολίτες είναι υπό έλεγχο τρίτων. Ας ελπίσουμε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι η τελευταία περίπτωση Έλληνα πολίτη στον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News