default-image

Η Χρυσή Άμμος στα βόρεια του νομού Λασιθίου

Παραπολιτικά
Η Χρυσή Άμμος στα βόρεια του νομού Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παραλία Βούλισμα βρίσκεται στον δεύτερο κόλπο του Ίστρου και παραμένει γνωστή ως “Χρυσή Άμμος” και όχι τυχαία, αφού διαθέτει άσπρη άμμο και γαλάζια νερά. Το Ίστρο βρίσκεται 12 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 22 χλμ. βόρεια της Ιεράπετρας, στην περιφέρεια του Καλού Χωριού.

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά, με τις ακρογιαλιές που εκτείνονται στους τρεις συνεχόμενους κόλπους να αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα συμβολής στην πρόοδο αυτή. Οι παραλίες που εντοπίζονται στο Ίστρο είναι ο Πηλός, το Καραβοστάσι, ο Άγιος Παντελεήμονας και η πιο διάσημη, το Βούλισμα. Η παραλία Βούλισμα, που βρίσκεται στον δεύτερο κόλπο του Ίστρου, είναι οργανωμένη και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ιταλία

Στην Ιταλία πλέον ετοιμάζονται για εκλογές. Δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται για εκλογές. Από τη μία η Δεξιά και από την άλλη η Κεντροαριστερά. Στη Δεξιά θα συναντήσουμε το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ο οποίος θέλει να μπει στα πολιτικά πράγματα εκ νέου, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, και την Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των “Αδελφών της Ιταλίας”. Αυτοί οι τρεις έχουν συγκροτηθεί σ’ ένα ενιαίο μέτωπο, και από την άλλη υπάρχει η Κεντροαριστερά, όπου επικεφαλής είναι ο Ενρίκο Λέτα.

Τα επιχειρήματα διαφέρουν. Από τη μία, η σκληρή ιταλική Δεξιά κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται στα ιταλικά πρότυπα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται αντι-ευρωπαϊκή. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Κεντροαριστερά του Λέτα, όπου υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Είναι δύο μαζικά στρατόπεδα με διαφορετικό προγραμματικό λόγο.

Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά πριν τον Μάιο, όπου θα πάμε σε εκλογές του χρόνου. Τέτοιες συμμαχίες δε θα υπάρξουν. Πρώτον γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στη δεξιά και στην κεντροδεξιά πτέρυγα. Είναι η ηγεμονεύουσα πολιτική δύναμη, η οποία έχει σφυρηλατήσει ένα προοδευτικό-φιλελεύθερο προφίλ, αξιοποιώντας τις πολιτικές δυνάμεις του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Επίσης στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει. Μπορεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος να κάνει λόγο για σύμπραξη δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Απλά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα να ασκεί σκληρή κριτική στη Ν.Δ., με σκοπό να κάνει σαφές πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 2012, όταν συμμάχησαν. Επομένως, όποιοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για Ιταλία-Ελλάδα και χρησιμοποιούν τη φράση «βίοι παράλληλοι», πρέπει να επισημανθεί πως είναι ένα τέχνασμα. Τίποτε παραπάνω.

Υβριδικό μοντέλο

Στις 24 Ιουνίου ξεκίνησε το υβριδικό μοντέλο εργασίας στη Eurobank, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιλογής της τηλεργασίας για δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το ποσοστό αποδοχής από τους εργαζόμενους που μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα εργασίας ξεπερνά το 80%.

Το υβριδικό αυτό μοντέλο εργασίας, το οποίο ονομάζεται “Work@Home-Work on Premises”, αφορά σε όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα και τις θυγατρικές του ομίλου, με εξαίρεση το δίκτυο των καταστημάτων και τις μονάδες του private banking, όπου δηλαδή υπάρχει φυσική επαφή με τον πελάτη. Δηλαδή αφορά περίπου 3.700 εργαζομένους, αριθμός που αντιστοιχεί πάνω από το 60% της Eurobank, που μπορεί να επιλέξει να εργάζεται από το σπίτι και το γραφείο.

Μέχρι σήμερα, το 81% του συνόλου των εργαζομένων που είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας το έχουν υιοθετήσει. Το εύρος συμμετοχής ανά γενική διεύθυνση κυμαίνεται μεταξύ 75% και 95%.

Διεθνής τάση

Η τηλεργασία και ο συνδυασμός εργασίας από το σπίτι και το γραφείο αποτελεί πλέον κεντρική τάση, η οποία καθιερώθηκε από τα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία διεθνώς. Το εντυπωσιακό είναι ότι το μοντέλο αυτό εξαπλώνεται πλέον σε όλους τους τομείς, ακόμα και στον τραπεζικό τομέα. Ήδη, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Canada, Citibank κ.ά., έχουν ήδη επιλέξει υβριδικά μοντέλα εργασίας, παρέχοντας στους εργαζομένους τους τη δυνατότητα να επιλέγουν εάν και πότε θα δουλεύουν από το σπίτι ή το γραφείο. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει απολύτως και μάλλον υπέρ της τηλεργασίας. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα κι άλλων ερευνών στην Ελλάδα, όπως εκείνης της Randstad κ.λπ.

Έρχονται πλειστηριασμοί

“Τσουνάμι” πλειστηριασμών αναμένεται από τον Σεπτέμβρη, καθώς, ως φαίνεται, επανήλθαν για το 2022 οι πλειστηριασμοί, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται υπό πίεση. 

«Αναμένουμε 140.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, μιλώντας χθες Κυριακή το πρωί στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”.

«Είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται δυσάρεστα για κάποιο κόσμο. Δε θα πω ότι οι τράπεζες είναι αμετακίνητες και δε διαπραγματεύονται. Οι πολίτες πιστεύουν ότι έστω τελευταία στιγμή θα καταφέρουν να τη σώσουν. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να προσέξουν, η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από μόνη της, δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα που να την προστατεύει, χωρίς εμείς να έχουμε επιμεληθεί: είτε να έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση με την τράπεζα, είτε να μπούμε στη γνωστή πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδογεωργάκη.

Αναφορικά πάντως με το τι μπορεί να κάνει ο οφειλέτης, σημειώνονται τα εξής: Να πάει στην τράπεζα και να διαπραγματευτεί απευθείας. Να κάνει αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικού. Να κάνει παύση πληρωμών με σκοπό να πτωχεύσει.

Εκδηλώσεις στη μνήμη της Γ. Ξυλούρη

Η Γεωργία Ξυλούρη υπήρξε ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, που άφησε παντού, απ’ όπου πέρασε, ξεκάθαρο το αποτύπωμα της αξιόλογης και δημιουργικής παρουσίας της. Είτε όταν εργαζόταν στον ΑΚΟΜΜ στα Ανώγεια, όπου πρωτοστάτησε σε διάφορες πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες και η δημιουργία του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, είτε αργότερα στη Διεύθυνση Δασών στο Ηράκλειο, είτε όταν πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Κρήτης και, μεταγενέστερα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία, το χιούμορ και η ασίγαστη φλόγα της για δουλειά και δημιουργία ήταν μόνο κάποιες από τις αρετές που εκτιμούσαν όλοι οι συνάδελφοί της, αλλά και όσοι τη γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Η καλοσύνη, το χαμόγελο, η ευθυκρισία και η τιμιότητα της Γεωργίας δε θα ξεχαστούν ποτέ, γιατί ήταν χαρακτηριστικά στοιχεία ενός μοναδικού ανθρώπου.

Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της σημαντικής συνεισφοράς της στους τομείς της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών στην Κρήτη, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το ΓΕΩΤΕΕ, τις Δασικές Υπηρεσίες, τον ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτη και τον Δήμο Ανωγείων, αποφάσισαν τη θέσπιση ετήσιας διοργάνωσης διήμερων εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στην περιοχή του Γεωπάρκου, οι οποίες θα διεξάγονται το πρώτο σαββατοκύριακο κάθε Ιούλη στη μνήμη της.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News