Επιτυχημένη η 100ή Σύνοδος Πρυτάνεων στα Χανιά

Παραπολιτικά
Επιτυχημένη η 100ή Σύνοδος Πρυτάνεων στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επετειακή 100ή Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων διοργανώθηκε επιτυχώς από το Πολυτεχνείο Κρήτης από 17 έως 20 Ιουλίου στο ξενοδοχείο “Minoa Palace Resort” στον Πλατανιά Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, αλλά και την ευγενική χορηγία πολλών φορέων (Alpha Bank, Grant Thornton, Eurobank, ΑΒΑΞ, “Ρόμβος”, “Αστεριάδης Α.Ε.”).

Με τη συμμετοχή (διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) σύσσωμης της ολομέλειας των πρυτανικών Αρχών των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και στελεχών και προϊσταμένων των ΕΛΚΕ και άλλων φορέων της χώρας, καθώς και με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η 100ή Σύνοδος των Πρυτάνεων απετέλεσε εκδήλωση κομβικής σημασίας ενόψει της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου, μιας και συζητήθηκαν σε βάθος θέματα που αφορούν στην (υπο)χρηματοδότηση, το ενεργειακό κόστος και την (υπο)στελέχωση των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και την ανάγκη σύνταξης ενός “οδικού χάρτη” για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε τη 17η Ιουλίου με την 80ή Σύνοδο Προϊσταμένων ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ με τη συμμετοχή των αντιπρυτάνεων Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, και συνεχίστηκε στις 18 Ιουλίου με τρεις παράλληλες Συνόδους: α) την 85η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης/Προέδρων Επιτροπών Ερευνών, με τη συμμετοχή των προϊσταμένων ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ, β) την 31η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και γ) την 20ή Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Κάθε επιμέρους Σύνοδος, εκτός των εισηγήσεων των αντιπρυτάνεων, περιελάμβανε επίκαιρες εισηγήσεις και ενημερώσεις από ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές.

Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 100ή Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των ελληνικών πανεπιστημίων με συμμετοχή των αντιπρυτάνεων και των αντιπροέδρων Δ.Ε., την οποία άνοιξαν, απευθύνοντας διά ζώσης χαιρετισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης.

Λένα Μπορμπουδάκη: Δεν «τακτοποιούσε» τα αιτήματα των «κομματαρχών»

Το πόσο καλή ή όχι διοικήτρια ήταν η Λένα Μπορμπουδάκη θα μας το πει η Ιστορία. Αν δηλαδή κάποτε ένας ιστορικός, ανιδιοτελής, αχρωμάτιστος και ακομμάτιστος, αποφασίσει να ασχοληθεί με τα όσα συνέβησαν στα χρόνια της διοίκησής της στην υγεία της Κρήτης. Που πολύ αμφιβάλλω - στα ανιδιοτελής, αχρωμάτιστος και ακομμάτιστος αναφέρομαι - αλλά λέμε τώρα. Αυτό, όμως, για το οποίο δε χρειάζεται καμία καθυστέρηση και καμιά μεσολάβηση ειδικού για να καταλάβεις, είναι πως έχουν γίνει όλα σώπατο. Έγινε η παράνοια κανονικότητα. Κι ενώ κάποτε υπήρχε λίγη ντροπή, τώρα υπάρχει μόνο θράσος.

Διάβασα τους λόγους της «αποπομπής» της - όπως τις διέρρευσαν κάποιοι (που δεν είναι και κρυφοί) - κι έφριξα! Χωρίς ίχνος συστολής, τα διάφορα τοπικά ΜΜΕ μάς ενημέρωσαν για τις κακές σχέσεις που είχε με τα γραφεία των τοπικών κομματαρχών στους οποίους δεν ικανοποιούσε αιτήματα! Δηλαδή;

Τι αιτούνταν ακριβώς, ρε παιδιά (λογικά για να τα γράφετε, τα ξέρετε κι από πρώτο χέρι) οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες; Να τακτοποιήσει κόσμο στην Υ.ΠΕ.; Να βάλει κόσμο από την πίσω πόρτα στις δομές υγείας; Να «βολέψει» δικούς ή να «ξεβολέψει» των άλλων; Να σπρώξει ρουσφέτια στις λίστες των ιατρικών πράξεων ρίχνοντας στα τάρταρα όσους δεν είχαν πλάτη; Τι αιτήματα είχαν τα γραφεία των τοπικών κομματαρχών και δεν τα ικανοποιούσε η πρώην διοικήτρια; Να στηρίξει κλινικές σε νοσοκομεία έναντι άλλων; Να «πριμοδοτήσει» «κλινικάρχες» δημόσιων νοσοκομείων, ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητά τους; Να «σπρώξει» καθηγητάδες έναντι άλλων;

Τι αιτήματα είχαν οι κομματάρχες; Ρωτήσατε να σας πουν; Εν μέσω πανδημίας με τον κόσμο τρομοκρατημένο (και γενικά όλα τα εις -μένο), τι της ζητούσαν οι κομματάρχες κι εκείνη δεν το ’κανε κι αυτοί τσατίστηκαν και της είπαν - σαν άλλοι Χλαπάτσες - «θα σου δείξω εγώ, θα δεις τι θα πάθεις!»;

Και κάτι ακόμα... Αλήθεια, οι τοπικοί κομματάρχες που «διέρρευσαν» την αγανάκτηση που ένιωθαν στα διάφορα ΜΜΕ και είπαν πως είχαν αιτήματα κι αυτή δεν τους τα ικανοποιούσε, λίγη συστολή δεν έχουν; Κανείς δε σκέφτηκε να κρατήσει τα προσχήματα; Να πει ότι «έπαιζε» κάτι άλλο κι όχι πως δε σας έκανε τα χατίρια. Ή να μην πουν τίποτα. Τόσο πια δε σας νοιάζει; Τόσο πια;

Το ότι η Μπορμπουδάκη θα «φαγωνότανε» το ξέραμε από καιρό όσοι - μέσα από το ρεπορτάζ - βλέπαμε τις «χειρουργικές» κινήσεις κάποιων. Ασκήσεις στα νοσοκομεία χωρίς τη διοικήτρια... Επισκέψεις υψηλά ιστάμενων σε νοσοκομεία και γραφεία συλλόγων χωρίς να καλείται η διοικήτρια ή να καλείται την τελευταία στιγμή και να αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής (δε θυμάμαι αν βρέθηκε τελικά καρέκλα για να κάτσει και πού τοποθετήθηκε αυτή - ανεξάρτητα από το τι ορίζει το πρωτόκολλο - σε μια τέτοια συνάντηση)... Αλλά όσο να πεις... ας κρατήσουμε ένα επίπεδο, παιδιά. Λίγη συστολή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν...

Επιβράβευση αριστούχων φοιτητών με παροχή στέγης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας, αποφάσισε «την παροχή δωρεάν στέγασης και σε φοιτητές με υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια επίδοσης», όπως ακριβώς διατυπώνεται στο κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, στην 598/14.7.2022 συνεδρίασή της, έκρινε και αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μια πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη των Χανίων, όπου οι τιμές είναι αντικειμενικά υψηλότερες απ' ό,τι σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα διατεθούν συνολικά 20 θέσεις (10 σε πρωτοετείς φοιτητές και 10 σε υφιστάμενους φοιτητές) στη Φοιτητική Εστία, για δωρεάν στέγαση φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια αριστείας, όπως αυτά αναγράφονται στην αναλυτική απόφαση της Συγκλήτου με τα “Κριτήρια Στέγασης 2022-2023” (ακαδημαϊκά, εισοδηματικά και αριστείας). Κατά τη λήψη της απόφασης, προβλέφθηκε οι θέσεις αυτές να καλύπτουν δυνητικά φοιτητές από όλες τις σχολές του Ιδρύματος και όλα τα έτη σπουδών, καθώς και αναλογικά όλες τις κατηγορίες εισακτέων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που διατίθενται με κριτήρια αριστείας αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 7% των συνολικά 300 θέσεων στη Φοιτητική Εστία. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια μέριμνα και ο σκοπός του συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι να εξυπηρετεί τους ενεργούς φοιτητές του Ιδρύματος που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Κεφαλογιάννης καλεί Κομισιόν

Σχεδόν ολοκληρωτικά καταστράφηκε το ιστορικό Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη και το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα αποκατασταθούν οι ζημιές και θα επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση. Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας, καθώς ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοτική συνδρομή στην κάλυψη του κόστους.

Συγκεκριμένα ο Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή, ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοτική συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στην ερώτησή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή αποτελεί ένα ιστορικό ίδρυμα των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της ελληνικής ομογένειας, το οποίο ιδρύθηκε το 1753 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα ως νοσοκομείο και γηροκομείο.

Το κείμενο της ερώτησης

«Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε η καταστροφή του Ελληνικού Νοσοκομείου Βαλουκλή, του ιστορικού ιδρύματος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, το μεσημέρι της Πέμπτης. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο και γηροκομείο, και όπου έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή είναι ένα ίδρυμα φροντίδας υγείας στη γειτονιά του Γεντί Κουλέ στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρύθηκε το 1753 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα από την ελληνική κοινότητα της Τουρκίας και να εξυπηρετεί την ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης. Ευτυχώς δε σημειώθηκαν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής λόγω της πυρκαγιάς, και οι 62 ηλικιωμένοι και οι 42 εσωτερικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες δομές υγείας της Κωνσταντινούπολης.

Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό γεγονός εξέφρασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος σημείωσε ότι η καταστροφική πυρκαγιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ομογένεια, αλλά εξέφρασε παράλληλα και την πίστη του ότι οι υλικές ζημιές θα αποκατασταθούν στο ιστορικό κτήριο.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Από ποια κοινοτικά ταμεία μπορεί να συνδράμει στην αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστη το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί ένα ιστορικό ίδρυμα της ελληνικής ομογένειας;».

Ενδιαφέρον Ερντογάν

Για το συμβάν ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Οι εργασίες επισκευής στο Νοσοκομείο Βαλουκλή θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επικεφαλής ιατρό του νοσοκομείου Στάθη Λεάνα, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς.

Ο Τούρκος πρόεδρος μέσα από το γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μεγάλη πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News