Κουράκης Θεοδωρικάκος εφ’ όλης της ύλης

Παραπολιτικά
Κουράκης Θεοδωρικάκος εφ’ όλης της ύλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο είχε προχθές Τετάρτη, στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης. Κατά τη συνομιλία που είχαν, οι κ.κ. Θεοδωρικάκος και Κουράκης επικαιροποίησαν τα ζητήματα που είχαν τεθεί προ ημερών, κατά την επίσκεψη του υπουργού στο Ηράκλειο, και αφορούσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επιβεβαίωσαν τις προσπάθειες, προκειμένου τα ζητήματα αυτά να προχωρήσουν προς επίλυση.

Η συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Θεοδωρικάκου και Κουράκη επικεντρώθηκε, επίσης, και στο σοβαρό πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ο υπουργός τόνισε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των φορέων για την προώθηση της ενημερωτικής εκστρατείας για τον περιορισμό του ανησυχητικού αυτού φαινομένου.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και τους πολίτες της Κρήτης.

Άνοιξαν ξανά μετά από 6 χρόνια τα σφαγεία

Τέλος καλό όλα καλά, έστω και μετά από πολλές περιπέτειες, για τα δημοτικά σφαγεία στη Νεάπολη Λασιθίου, που άνοιξαν ξανά επισήμως χθες, περίπου μία 6ετία μετά το “λουκέτο” τους.

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων της Νεάπολης στις Κουρούνες, δίπλα στις νέες φυλακές, που κατασκευάζονται μετά κόπων και βασάνων εδώ και πολλά χρόνια, έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο χθες, καθώς τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, ενώ έγιναν και δοκιμαστικές σφαγές.

Ο αγιασμός τελέστηκε παρουσία του εκπροσώπου της εκμισθώτριας εταιρείας “Σφαγεία και Κρεατεμπορική” Νεάπολης Γιώργου Βεληβασάκη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης Γιάννη Μηναδάκη και τοπικών συμβούλων αλλά και απλών πολιτών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της Νεάπολης, καθώς μετά την προ 6ετίας αποπομπή της τότε εταιρείας, που είχε αναλάβει έναντι μισθώματος τα σφαγεία, αυτά παρέμεναν κλειστά όλα αυτά τα χρόνια. Κάτι που είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια μια μεγάλη ταλαιπωρία για κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, που αναγκάζονταν έως τώρα να κάνουν πολλά χιλιόμετρα και μεγάλα δρομολόγια, μεταβαίνοντας σε άλλους νομούς για να μπορέσουν να σφάξουν ζώα και να προμηθεύσουν την τοπική αγορά με κρέας...

«Πλήρη αποδιοργάνωση» διαπίστωσε ο Α. Ξανθός

Περιοδεία στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και στην ΠΕΔΙ (Περιφερειακή Διεύθυνση) του ΕΟΠΥΥ Λασιθίου πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και στελέχη της Ν.Ε. Λασιθίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η εικόνα από τις δημόσιες δομές Υγείας είναι αποκαρδιωτική: Πλήρης αποδιοργάνωση και επισφάλεια στην καθημερινή τους λειτουργία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έλλειψη εφημερεύοντα ακτινολόγου μία βδομάδα τον μήνα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και την έλλειψη μόνιμου παθολόγου ή γενικού γιατρού στο ΤΕΠ, καθώς και την ύπαρξη ενός μόνο παθολόγου, καρδιολόγου και ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας!».

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας “κατάφεραν” να αποδιοργανώσουν πλήρως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μετά από 3 χρόνια υποτιθέμενης στήριξης και “θωράκισης”! Κυρίως όμως “κατάφεραν” να μετατρέψουν όλο το ΕΣΥ σε “άγονη ζώνη”, καθιστώντας το πια μη ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας όχι μόνο στις δυσπρόσιτες - ορεινές - νησιωτικές περιοχές, αλλά ακόμα και στα τριτοβάθμια-πανεπιστημιακά νοσοκομεία».

Πρόγραμμα επιμόρφωσης σε νέες τεχνολογίες

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο “Επιμόρφωση σε Νέες Ψηφιακές Τεχνολογίες”. Πρόκειται για ένα μοριοδοτούμενο πρόγραμμα διάρκειας 8 μηνών (100 διδακτικές ώρες, 300 ώρες απασχόληση για μελέτη και εκπόνηση ασκήσεων και εργασιών).  Επιπλέον πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους:  https://www.uoc.gr/studies-at-uni/kedivim/programs.html.

Υποβολή αιτήσεων: https://honos.admin.uoc.gr/KEDIBIM/index.php/aitisi/aitisi-symmetoxis-se-programma.

Ύδρευση για την Ι.Μ. Κουδουμά

Ακόμα μία σημαντική χρηματοδότηση, ύψους 99.650 ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση γεώτρησης για άντληση νερού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης της Ιεράς Μονής Κουδουμά και των επισκεπτών της, εξασφάλισε η δημοτική Αρχή. Με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη, η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Γόρτυνας για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης υδρευτικής γεώτρησης της Ιεράς Μονής Κουδουμά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2022 της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Με την αξιοποίηση αυτής της σημαντικής χρηματοδότησης, θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες υδροδότησης της Ιεράς Μονής Κουδουμά, που στηρίζει αδιάλειπτα τον τόπο μας με το πλούσιο έργο και την πολύπλευρη προσφορά της και, κατ’ επέκταση, οι ανάγκες των πιστών που την επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ευχαριστούμε θερμά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουτουλάκη, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας», τόνισε ο δήμαρχος, Λευτέρης Κοκολάκης.

Πού είναι οι εργάτες;

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, που αδυνατεί να βρει εργάτες για τις εποχικές γεωργικές εργασίες. Οι εποχές των άφθονων μεταναστών από τον τρίτο κόσμο, που αποτελούσαν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, έχουν παρέλθει, και πλέον η συζήτηση στρέφεται στην πρόσκληση εργατών βάσει αναγκών. Με το θέμα ασχολήθηκαν - με κοινοβουλευτική παρέμβαση - 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Βασικά ζητήματα

Όπως αναφέρουν, «με την τελευταία τροποποίηση του Ν. 4915/2022 (άρθρα 94, 95, 96), δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες, με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους, κάτι που οδηγεί τους εργάτες να προτιμούν χώρες όπου η νομοθεσία τούς παρέχει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

Σημαντική επισήμανση

Σημαντική επισήμανση βεβαίως είναι και τούτη: «Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πλέον την απαραίτητη εξειδίκευση βρίσκεται σε καθεστώς παρανομίας, εφόσον δε διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς υπό τον φόβο απέλασης και να αποτελεί συχνά θύμα εργοδοτικής εκμετάλλευσης».

Στην Κρήτη, η κατάσταση είναι οριακή και οι αγροτικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, πολλώ δε μάλλον της ελαιοκομικής περιόδου που επίκειται, με την εύρεση εργατικών χεριών να καθίσταται αναγκαία. Μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία συνυπογράφουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον αριθμό των εργατών γης που απαιτούνται ανά Περιφέρεια.

Στην Ιεράπετρα

Τα προβλήματα επισημαίνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Ενημερώνουμε τους αγρότες-εργοδότες ότι οι διαδικασίες μετάκλησης και νομιμοποίησης εργατικού προσωπικού για τον πρωτογενή τομέα δε δύναται ακόμα να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους και στον επιθυμητό βαθμό.

Μοναδική αλλαγή είναι εκκίνηση από το υπουργείο Εργασίας για την έγκριση συμπληρωματικού αριθμού θέσεων εργασίας ανά νομό και Περιφέρεια, η οποία ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Παράλληλα, σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα που έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό και πρακτικά καταστούν ανέφικτη η άμεση εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή σε όλους, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αγρότες, εισπράττοντας προκαταβολή για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετάκλησης ή νομιμοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News