Σημαντική εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία

Παραπολιτικά
Σημαντική εκδήλωση για την εθελοντική αιμοδοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σημαντική ενημερωτική συνάντηση για την εθελοντική αιμοδοσία στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 1 Αυγούστου στο Ίδρυμα “Θεομήτωρ” της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ρεθύμνου “Δότες Ζωής”.

Σηματοδοτώντας την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών του νομού Ρεθύμνου “Δότες Ζωής” και της Τοσκάνης Ιταλίας “Fratres Fabbrica” και συνάμα γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στον νομό Ρεθύμνου - εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου την περασμένη Κυριακή 31 Ιουλίου - ο ΣΕΑ Ρεθύμνου, με την πολύτιμη υποστήριξη της ιταλικής Ομοσπονδίας Fratres, διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με τα εξής θέματα:

- Ενημέρωση για το εθνικό σύστημα αιμοδοσίας στην Ιταλία.

- Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αίματος-Νοσοκομείων της Ιταλίας με τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών της Ιταλίας.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση του ΣΕΑ Ρεθύμνου “Δότες Ζωής”, που σκοπό είχε να συλλέξει δεδομένα και καλές πρακτικές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Αίματος της Ιταλίας με τα νοσοκομεία και τα τμήματα αιμοδοσίας και κατ' επέκταση με τις Ομοσπονδίες των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών και με τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών της χώρας, είχαν την τιμή οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν από τον δρ. Fabio Candura, ως εκπρόσωπο του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας-Εθνικού Κέντρου Αίματος ISS Ιταλίας.

Πιέζει ο Δικηγορικός Σύλλογος για τις παλιές φυλακές

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τη μεταφορά των δικαστικών φυλακών Χανίων στην Αγιά, το κτήριο της οδού Γιαμπουδάκη παραμένει σε εγκατάλειψη. Άστεγοι βρίσκουν κατά καιρούς καταφύγιο στους προσβάσιμους χώρους του, ενώ η τελευταία πυρκαγιά που κατασβέστηκε άμεσα ήρθε να επαναφέρει την ανάγκη αξιοποίησής του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, με αφορμή τη φωτιά, επαναφέρει το αίτημά του για αξιοποίηση των παλιών δικαστικών φυλακών ζητώντας την απόδοση - έστω ενός μέρους - του κτηρίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα αρχεία των δικαστικών υπηρεσιών που εδώ και χρόνια ασφυκτιούν.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Χρήστος Πραματευτάκης εξήγησε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αδυναμία να τοποθετηθούν τα αρχεία οπουδήποτε, πως έχουν γεμίσει οι διάδρομοι και τα γραφεία των δικαστικών υπηρεσιών και ότι έχει υποχρεωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος να μισθώσει δύο διαμερίσματα για τον σκοπό αυτό.

Στο τελευταίο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου προς το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων πριν από περίπου μια εβδομάδα, η απάντηση ήταν θετική υπό προϋποθέσεις. Το ΤΑΧΔΙΚ ενέκρινε την πρόταση, αλλά έθεσε τον όρο να συμπράξει σε αυτό και η “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.”. Προκειμένου η μεταφορά των αρχείων των δικαστηρίων να προχωρήσει άμεσα, ο Δικηγορικός Σύλλογος δηλώνει διατεθειμένος να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος αποκατάστασης της εν λόγω πτέρυγας.

Εργαζόμενος απολύθηκε και… τα ‘κανε ρόιδο

Εκτός εαυτού φαίνεται πως βρέθηκε ένας εργαζόμενος στον Καναδά όταν έμαθε ότι απολύθηκε από την εργασία του. Αφού ανέβηκε σε μια μπουλντόζα, στη συνέχεια διέλυσε ακίνητο σε σημείο που φέρεται να διαχειρίζεται η εταιρεία που δούλευε.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη στιγμή που ο εξαγριωμένος εργαζόμενος πήρε εκδίκηση αφού απολύθηκε, καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε έναν εκσκαφέα για να καταστρέψει πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλή μαρίνα.

Τα πλάνα φαίνεται να δείχνουν ένα άτομο να χρησιμοποιεί μια μπουλντόζα για να διαλύσει μια από τις παραλίμνιες ιδιοκτησίες στο Κάλγκαρι του Καναδά.  Οι σοκαρισμένοι κάτοικοι κατέγραψαν την κατεδάφιση στην κάμερα, καθώς η αστυνομία έσπευσε αργότερα στο περιστατικό, στη μαρίνα Pride of Rosseau Marina, στις λίμνες Muskoka.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Sun”, ο 59χρονος άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι πρώην υπάλληλος της εταιρείας που ανήκε το ακίνητο, κατηγορήθηκε για το περιστατικό.  Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 3.200 λιρών και αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.  Το βίντεο τραβήχτηκε από έναν ντόπιο μάρτυρα στις 21 Ιουλίου και έδειχνε τον εκσκαφέα να διαπερνά τον δεύτερο όροφο ενός κτηρίου της εταιρείας.

Ο κάτοικος έγραψε: «Δεν μπορείς να το επινοήσεις αυτό. Ένας δυσαρεστημένος, απολυμένος υπάλληλος από μια μαρίνα κοντά στο σπίτι μας στη λίμνη έσπασε και κατέστρεψε ολόκληρη τη μαρίνα με έναν εκσκαφέα».  «Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, πράγμα που είναι καλό», δήλωσε στην εφημερίδα “Calgary Herald”.

Το Ισραήλ αμφισβητεί ευθέως το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Με την άδεια της Αθήνας το Ισραήλ δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις ελληνικές θέσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, οι περιοχές, που δεσμεύτηκαν για το διάστημα από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί.

Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου.

Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν”, πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη 9 Αυγούστου, και αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο, Κάρπαθο και Καστελόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση που θα γινόταν χθες. Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα αμφισβητεί ελληνική NAVTEX, που έχει εκδοθεί επίσης για ασκήσεις στην ίδια περιοχή. Η Άγκυρα μιλάει για «περικύκλωση» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επιχειρείται και πρέπει να “σπάσει”, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Με δεδομένες τις προκλήσεις, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.  Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση “Μέδουσα” και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του “Ορούτς Ρέις”.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του “Economist” στην Αθήνα, είχε επαφή με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δε θα επηρεαστούν.

Όταν έχεις φιλότιμο αλλά και... λεφτά!

Το φιλοδώρημα... της χρονιάς στη Μύκονο: Σε λογαριασμό 22.500 ευρώ... η παρέα εκείνη δεν άφησε παραπονεμένους τους εργαζόμενους της ταβέρνας: 3.000 ευρώ ήταν το... φιλοδώρημα!

Ανά διαστήματα έχουν γίνει viral διάφορες αποδείξεις από το εξωτερικό με γενναία φιλοδωρήματα που έχουν αφήσει πελάτες στους υπαλλήλους του εστιατορίου που έχουν επισκεφτεί.

Ήρθε... επιτέλους η σειρά να δούμε και ένα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Μύκονο. Το Open λοιπόν παρουσίασε μία απόδειξη από το “νησί των ανέμων”, όπου μια παρέα έκανε λογαριασμό 22.500 ευρώ, η οποία είχε τα... πάντα: από φιλέτα που έκαναν 120 ευρώ το κάθε ένα και μπριζόλες τόμαχοκ που κόστιζαν 280, μέχρι μια βότκα Beluga Gold και 6 σαμπάνιες Dom Perignon, που το κάθε μπουκάλι κόστιζε 1.900 ευρώ.

Η συγκεκριμένη παρέα λοιπόν, όταν έφτασε η στιγμή της πληρωμής, αποφάσισε να αφήσει ένα αρκετά καλό φιλοδώρημα στους υπαλλήλους.

Πόσο ήταν αυτό; Τρεις χιλιάδες ευρώ όπως φαίνεται και από την πληρωμή που έγινε με POS... Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε φάνηκε να έχει κοπεί... απόδειξη για το συγκεκριμένο αστρονομικό ποσό του λογαριασμού, όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής σχολιάζοντας τις εικόνες από το «νησί των ανέμων»...

Τι γίνεται τελικά στη χώρα μας...

Μόλις σε ένα 48ωρο δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, ενώ μια κοπέλα μόλις 17 ετών βρέθηκε δολοφονημένη σπίτι της, με τις Αρχές να θεωρούν βασικό ύποπτο τον σύντροφό της. Εάν αυτό αποδειχτεί, θα πρόκειται για το νεότερο σε ηλικία θύμα γυναικοκτονίας που έχει σημειωθεί στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών για το 2022 σε οκτώ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 οι γυναικοκτονίες ανήλθαν σε 17.

Σοκάρουν οι αριθμοί

Γυναίκες που θέλουν να χωρίσουν και άνδρες που δεν το ανέχονται και τις δολοφονούν... Και την ίδια ώρα, συνεχίζει να παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε δομές που θα μπορούσαν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να προσφύγουν και να ζήσουν με ασφάλεια αυτές και τα παιδιά τους. Όσο για την αστυνομική προστασία; Δεν περνάει απαρατήρητο ότι σε αρκετές περιπτώσεις, όπως της 41χρονης από τη Ζάκυνθο, η γυναίκα είχε καταγγείλει τον κακοποιητή της στην Αστυνομία. Η τελευταία μάλιστα για δεύτερη φορά λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της...

Το οικογενειακό περιβάλλον

Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό στήριγμα για μια γυναίκα που κακοποιείται και κινδυνεύει η ζωή της από τον άνδρα της. Με τη βασική προϋπόθεση ότι εκείνη λύνει τη σιωπή της, ο ρόλος της οικογένειάς της, στη συνέχεια, είναι καθοριστικός. Αν δεν την αγκαλιάσουν αμέσως οι δικοί της άνθρωποι προκειμένου να την προστατεύσουν, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Δικαιοσύνη θα μπορέσουν να το κάνουν στον βαθμό που χρειάζεται. Τελεία και παύλα.

Φωτογραφία αρχείου Pixabay

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News