Η αντιφατικότητα της εποχής μας

Παραπολιτικά
Η αντιφατικότητα της εποχής μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ώρα είναι 2 μ.μ. και βρισκόμαστε στο Ηράκλειο. Εκεί μπορείς να ακούσεις φωνές νέων ανθρώπων που αστειεύονται και γελούν, αλλά και όμορφες ιστορίες φοιτητών που έζησαν έναν όμορφο χειμώνα κοντά στον φοιτητικό τόπο διαμονής τους. Εκεί θα διαπιστώσει κάποιος έναν άνθρωπο, λίγο πιο πάνω από τα 40, να είναι ξαπλωμένος με μια αρκετά βρόμικη κουβέρτα. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα εγκλωβίζονται στο μυαλό σου.

Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο; Για να κοιμάται έξω, σημαίνει πως βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Έχει την αυτοπεποίθηση να σηκωθεί; Ναι ή όχι; Μιλάει Ελληνικά; Και στο κάτω-κάτω ποιο είναι το χρέος της Πολιτείας; Χρέος της Πολιτείας είναι να στηρίξει τους άπορους ώστε να έχουν αξιοπρέπεια και κυρίως να μπορούν να στηριχτούν στα πόδια τους. Είναι δύσκολο να μένεις έξω, χωρίς μια στέγη, ένα σπίτι. Η διαμονή σ’ ένα στεγασμένο χώρο είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και εκεί η Πολιτεία πρέπει να «σηκώσει μανίκια» και να δει κατάματα τις ανάγκες του άστεγου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, δύο παιδιά βγάζουν μια σέλφι για να την ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλήθεια, τι αντιφατικότητα μας πλημμυρίζει, διασκορπισμένη είτε με μελανά είτε με πιο ανοιχτά χρώματα...

«Έφυγε» ο Σταύρος Ψυχάρης

Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος και εκδότης Σταύρος Ψυχάρης. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ και συνομιλητής των ισχυρών της οικονομίας και της πολιτικής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέθανε στον ύπνο του.

Ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ο Σταύρος Ψυχάρης, γεννήθηκε στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά του 1945. Η προσωπική του ιστορία θυμίζει μυθιστόρημα που διαπερνά τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ η μητέρα του ήταν αδερφή του Κώστα Λουλέ, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου επρόκειτο να τον βαφτίσει ο τότε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης, που όμως έπεσε σε μπλόκο και δεν κατάφερε να φτάσει στο μυστήριο. Έτσι, τον Σταύρο Ψυχάρη θα τον βαφτίσει εκ των ενόντων ο θείος του Κώστας Λουλές. Η συγγενική σχέση με τον Λουλέ θα του διασφαλίσει ισχυρή πρόσβαση στην ΕΔΑ και τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του θα την ξεκινήσει στη «Δημοκρατική Αλλαγή», την απογευματινή, μετεμφυλιακή εφημερίδα της ΕΔΑ και αδερφό φύλλο της προδικτατορικής «Αυγής».

Ήταν πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2009 μέχρι το 2017. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δημοσιογραφικής και εκδοτικής σταδιοδρομίας του, ο Ψυχάρης υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.

Βρήκαν χρηματοδότηση οι εστίες

Την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU έλαβαν δύο μεγάλα ελληνικά έργα που βρίσκονται ανάμεσα σε 49 έργα, ύψους 7,7 δισ. ευρώ.  Το ένα από αυτά είναι η χρηματοδότηση με 190 εκατ. ευρώ των τριών έργων ΣΔΙΤ που αφορούν στην κατασκευή των φοιτητικών εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας. Η χρηματοδότηση των πρώτων 49 έργων του Ταμείου υλοποιείται μέσω της συνεργασίας με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ έπεται συνεργασία και με άλλες τράπεζες που θα μπορούν να κάνουν χρήση της εγγυοδοσίας του Invest EU.

Γενικά, ο όμιλος της ΕΤΕπ αποτελεί τον κύριο εταίρο του Ταμείου για το 75% του προϋπολογισμού του.  Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν το 2020, ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» αποτέλεσε η χρηματοδότησή τους.

Με την ένταξη τους στο Invest EU, οι διαγωνισμοί παίρνουν “πράσινο φως” για να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Ήδη για τις 10 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, τα έργα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία φοιτητικών καταλυμάτων και άλλων εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης - R&D) για τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χρησιμοποιώντας το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την υποστελέχωση των υποκαταστημάτων e-ΕΦΚΑ προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, το αρμόδιο Τμήμα Παροχών της Γ’ Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Ηρακλείου αδυνατεί να διεκπεραιώσει τα αιτήματα εφάπαξ και παροχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λόγω έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αποτέλεσμα της αδυναμίας διεκπεραίωσης των αιτημάτων των ασφαλισμένων, που κατατίθενται στο συγκεκριμένο τμήμα, είναι να καθυστερεί η είσπραξη παροχών (ασθενείας, μητρότητας, εφάπαξ, κ.λπ.) εκατοντάδων ασφαλισμένων.

Μάλιστα, για το πρόβλημα της έλλειψης υπαλλήλου στο συγκεκριμένο τμήμα, έχει γίνει παρέμβαση από το Σωματείο τόσο στη διευθύντρια της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, όσο και στον προϊστάμενο Τμήματος Παροχών.

«Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε, είναι αδιανόητο οι καθυστερήσεις που οφείλονται στη λειτουργία των Υπηρεσιών να δυσχεραίνουν τους ασφαλισμένους. Με την υποστελέχωση κάποιων υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ δημιουργούνται ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων ως προς τη χρονική διεκπεραίωση αιτημάτων, άρα και πληρωμών. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους εργαζόμενους του φορέα, που προφανώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τον θυμό και την απελπισία των ασφαλισμένων», υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και να μην καθυστερούν στην πληρωμή τους οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στην ασφαλιστική περιοχή αρμοδιότητας της Γ’ Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Ηρακλείου.

«Να στελεχωθεί το ΚΨΥ Παιδιών και Εφήβων»

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την άμεση στελέχωση του κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς των παιδιών που παρακολουθούνται από γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου η αδυναμία να χορηγηθούν γνωματεύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις θεραπείες τους, μέσω ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους ιδιώτες.

Το πρόβλημα σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του γραμματέα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, οφείλεται στη γενικότερη υποστελέχωση, στην έλλειψη παιδοψυχίατρων και τη διαθεσιμότητα του αναπληρωτή διευθυντή λόγω μη εμβολιασμού που δεν αναπληρώθηκε, ενώ η διευθύντρια του Κέντρου, με πρόσφατη επιστολή της, εκτός από την περιγραφή του προβλήματος προτείνει και λύσεις.

Επειδή το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου καλείται να καλύψει τις ανάγκες δύο νομών - Ηρακλείου και Λασιθίου - και επειδή το πρόβλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και προκαλεί μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις οικογένειες τους, ερωτάσθε κύριοι υπουργοί: Τι θα πράξετε άμεσα για την αξιοποίηση των προτάσεων και τη στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου για την επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News