default-image

Διάκριση για καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Παραπολιτικά
Διάκριση για καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Εμμανουήλ Βαρουχάκης ανέλαβε για την περίοδο 2022-2024 την προεδρία του τομέα υδροπληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (European Geosciences Union).

Η υδροπληροφορική έχει αναδειχτεί την τελευταία δεκαετία για να γίνει ένα αναγνωρισμένο και καθιερωμένο πεδίο ανεξάρτητης έρευνας στις υδρολογικές επιστήμες. Η υδροπληροφορική ασχολείται με την ανάπτυξη και την υδρολογική εφαρμογή της μαθηματικής μοντελοποίησης, της τεχνολογίας των πληροφοριών, της επιστήμης των συστημάτων και των εργαλείων υπολογιστικής νοημοσύνης. Παρέχει τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που βασίζονται σε υπολογιστή και εισέρχονται τώρα όλο και περισσότερο στα γραφεία συμβούλων μηχανικών, αρχών ύδρευσης και κυβερνητικών υπηρεσιών. Τα εργαλεία για τη λήψη δεδομένων, τόσο σε μεγάλη κλίμακα όσο και σε κλίμακα milli, είναι τεράστια και εξακολουθούν να αναδύονται. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των μαζικών δεδομένων: μεγάλα σύνολα δεδομένων, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πολυπλοκότητα.

Οι μέθοδοι και οι τεχνολογίες για τον χειρισμό δεδομένων, την οπτικοποίηση και την απόκτηση γνώσης αναφέρονται όλο και πιο συχνά ως Επιστήμη Δεδομένων.

Ένα σημαντικό θέμα της ανάλυσης δεδομένων είναι η γεωστατιστική, η οποία είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο μέλλον - ειδικά καθώς οι ανάγκες τόσο για βραχυπρόθεσμο όσο και για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και μετριασμό των ακραίων υδρολογικών φαινομένων (π.χ. ξηρασίες και πλημμύρες) αναμένεται να αυξηθούν.

«Έφαγε πόρτα» το CERN από τους Κρητικούς παράγοντες

Σήμερα θα σας διηγηθούμε μια μικρή, διδακτική ιστοριούλα, που έχει να κάνει με συμφέροντα, μικρότητες, άγνοια και έλλειψη ανοιχτού μυαλού, όλα αυτά στη μικροκοινωνία της Κρήτης.

Η εξαιρετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Ένας από αυτούς είναι ο επιστήμονας του CERN Beniamino Di Girolamo. Ο επιστήμονας αυτός, που έχει αναγνωριστεί για την πρωτοποριακή δουλειά του στα προχωρημένα συστήματα εντοπισμού σεισμών (η διοίκηση του CERN λαμβάνει ιδιαίτερα μέριμνα για την αντισεισμική θωράκιση των εγκαταστάσεών της, που περιλαμβάνουν τον τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων, που είναι βεβαίως εξαιρετικά ευάλωτος στους σεισμούς, καθώς βρίσκεται ολόκληρος κάτω από το έδαφος) και ένα από αυτά τα συστήματα μπορείτε να δείτε στη συνοδευτική φωτογραφία, προσέγγισε μέσω επίσημων καναλιών τις Αρχές του τόπου, μεταξύ αυτών τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανόλη Φραγκάκη, για να τους κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Για την ακρίβεια τούς πρότεινε να εγκατασταθεί ένα σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης σεισμών, το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ των άλλων, για να παρακολουθείται η σεισμική δραστηριότητα στο ενεργό ηφαίστειο του Βεζούβιου στην Ιταλία, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, που τόσους πολλούς σεισμούς έχει “γεννήσει” τα τελευταία δύο χρόνια.

Το σύστημα, ονόματι Advanced Virgo Detector, είναι ένα σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης σεισμών, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του CERN με ρωσικά εργαστήρια και αν και αρχικά προοριζόταν απλώς για ερευνητικούς σκοπούς, σύντομα παρήγαγε αρκετές πλήρως λειτουργικές συσκευές, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

H πρώτη αντίδραση ήταν θετική - για κοτζάμ CERN μιλάμε, άλλωστε - ωστόσο στη συνέχεια το ενδιαφέρον από την κρητική πλευρά φαίνεται να “πάγωσε”, μέχρι του σημείου να διαπιστωθεί ότι «εμείς δεν είμαστε σεισμογενής περιοχή, να πάτε στην Κεφαλλονιά»!

Όπως επίσης και διαπιστώσεις κάποιων εκ των “προυχόντων” ότι «δεν πρόκειται να ξαναγίνει σεισμός».

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Σε κάποιον χαρίζανε έναν γάιδαρο και αυτός τον κοίταζε στα δόντια; Το σύστημα του CERN υποτίθεται ότι δίνει το στίγμα του σεισμού 2 με 5 λεπτά πριν αυτός εκδηλωθεί, δε θα ήταν ένα χρήσιμο επιπλέον εργαλείο σε μια περιοχή που εσχάτως αποδείχτηκε εξαιρετικά σεισμογενής;

Μήπως υπάρχουν άλλα συμφέροντα και... οριοθετημένα χωράφια, που... δε θέλουν να πατήσουν “ξενομπασάρηδες”; Μήπως, επειδή ουδείς εκ των άμεσα εμπλεκόμενων δε γνωρίζει ξένες γλώσσες (μα, γι’ αυτό υπάρχουν οι μεταφραστές, τι στο καλό!);  Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πόθεν προέκυψε το «όχι».

Συζήτηση για την κυκλοφοριακή μελέτη

Ανοιχτή συζήτηση για την αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης του Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου, στη Λότζια. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Α’ σταδίου της αναθεώρησης της κυκλοφοριακής μελέτης παλιάς πόλης του Δήμου Ηρακλείου, η οποία είναι σε εξέλιξη, μεθαύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα “Ανδρέας Παπανδρέου” στη Λότζια, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση επί του θέματος.

Επίσης θα παρουσιαστούν και οι βασικές προτάσεις του πρώτου σταδίου της κυκλοφοριακής μελέτης από τον εκπρόσωπο της αναδόχου μελετητικής ομάδας κ. Απόστολο Πρόιο.

Εδώ το link της δημόσιας διαβούλευσης: https://www.heraklion.gr/municipality/deliberation/kykloforiakes-rythmhseis-sthn-palia-polh-14072022.html.

Η ιστορία της Ταϊβάν

Οι μη γνώστες της ιστορίας της Ταϊβάν αναφέρουν ακόμη και ότι το νησί δεν υπήρξε ποτέ υπό τον έλεγχο της Κίνας, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά ανακριβές. Στην πραγματικότητα, η Ταϊβάν αποικήθηκε από Κινέζους, που έφτασαν εκεί σε κύματα από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, αναμειγνυόμενοι με τον υφιστάμενο πληθυσμό, που επίσης είχε φτάσει εκεί από την περιοχή της Κίνας πολλούς αιώνες (την 3η χιλιετία π.Χ.) πριν. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην κινεζική αυτοκρατορία, υπό τον έλεγχο της οποίας παρέμεινε μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια δόθηκε στην Ιαπωνία, που την απαίτησε μετά τη νίκη της στον σινο-ιαπωνικό πόλεμο του 1895.

Μετά την ήττα των εθνικιστών από τους κομμουνιστές στον κινεζικό εμφύλιο, η Κουομιτάνγκ ουσιαστικά κατέλαβε το νησί και εγκαθίδρυσε δικτατορικό καθεστώς, που κράτησε ψηλά τη σημαία της εθνικιστικής Κίνας μέχρι τη δεκαετία του 1980. Αρωγός τα άφθονα δισεκατομμύρια με τα οποία χρηματοδότησαν την Ταϊβάν οι ΗΠΑ.

Καταγγέλλουν κοινοτάρχη

Μια σοβαρή καταγγελία σε βάρος προέδρου Τοπικής Κοινότητας έφτασε στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, ο οποίος εξέδωσε σχετικά την παρακάτω επιστολή: «Δυστυχώς, τα περιστατικά με επιθέσεις εις βάρος συναδέλφων από αιρετούς δεν έχουν τέλος. Ακόμα ένα λυπηρό και προσβλητικό για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ γεγονός έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κατάστημα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Όπως μας κατήγγειλε συνάδελφος-προϊστάμενος στο Τμήμα Άρδευσης του Δήμου, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση στον χώρο εργασίας του, από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ευαγγελισμού Ανδρεαδάκη Μηνά».

Κατάληψη

«Ο πρόεδρος μαζί με τον γιο του προχώρησαν σε κατάληψη του δημοτικού καταστήματος(!), διότι, όπως ισχυρίστηκε, η υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημά του για αποκατάσταση βλάβης αρδευτικού δικτύου. Η αλήθεια όμως είναι ότι η υπηρεσία τον είχε ενημερώσει πως η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους διερεύνησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Στη συνέχεια, όταν ο συνάδελφος μαζί με άλλους συναδέλφους αποχωρούσαν, κατά τη λήξη του ωραρίου τους, οι δυο τους κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, τον προπηλάκισαν και επιχείρησαν να τον σπρώξουν ενώ βρισκόταν στη σκάλα του Δημαρχείου!!! Ευτυχώς επενέβησαν άλλοι συνάδελφοι και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζαμπουλάκης και τους απέτρεψαν, αλλιώς δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα είχε για τη σωματική του ακεραιότητα.

Δυστυχώς, κάποιοι αιρετοί έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους. Τέτοια φαινόμενα προσβάλλουν τους θεσμούς, τους οποίους έχουν εκλεγεί να υπηρετούν».

Γραφικός κι επικίνδυνος

«Δε θα σταθούμε στη γραφική συμπεριφορά του εν λόγω κοινοτάρχη, η οποία είναι γνωστή στους πάντες στην περιοχή. Υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τον νόμο, όταν ξεφεύγουν κάποιοι από τα όρια της γραφικότητας και γίνονται επικίνδυνοι.

Αυτό που μας αφορά ως σύλλογος είναι ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία κάθε υπηρεσίας. Τυχόν διαφωνίες και προβλήματα, που πολλές φορές προκύπτουν, πρέπει να επιλύονται στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού και θεσμικά όπου χρειαστεί. Δεν επιλύονται με προσωπικές επιθέσεις εναντίον εργαζομένων, πόσω μάλλον με χειροδικίες!

Ως Σύλλογος διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την απρεπή συμπεριφορά του κοινοτάρχη Ευαγγελισμού. Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τον συνάδελφο όπου χρειαστεί, τόσο ηθικά όσο και νομικά.

Θεωρούμε ότι αιρετοί και εργαζόμενοι στους Δήμους οφείλουμε να συνεργαζόμαστε αρμονικά προς όφελος των δημοτών, τους οποίους όλοι μας υπηρετούμε.

Όμως, ο σεβασμός της προσωπικότητάς μας και η διαφύλαξη της σωματικής μας ακεραιότητας είναι αδιαπραγμάτευτα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News