Και νέα «επιταγή ακρίβειας»;

Παραπολιτικά
Και νέα «επιταγή ακρίβειας»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα σενάρια για το νέο μείγμα παρεμβάσεων έναντι της ακρίβειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων στήριξης στην κορυφή του... καλαθιού βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας.

Το νέο πακέτο παροχών-επιδοτήσεων θα αποκαλυφθεί σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες από το φθινόπωρο, και πολύ πιθανόν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ προϋποθέτει επίσης την κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα εξετάζεται - πέραν των επιδοτήσεων σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα - ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται στα 200 ευρώ, με το τελικό ύψος του αλλά και το ύψος του αριθμού των δικαιούχων να διαμορφώνονται βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές, είναι σε πρώτη φάση να στηριχτούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» της ακρίβειας, και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Ένα λουλούδι για την άτυχη Γεωργία

Ένα λουλούδι για την 56χρονη Γεωργία, που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια του συζύγου της, άφησε πολύς κόσμος στην είσοδο του κομμωτηρίου το οποίο διατηρούσε στο Ρέθυμνο. Ένα λουλούδι για την 56χρονη την οποία κανείς δεν μπόρεσε να σώσει... Ένα λουλούδι για την ευγενική και γλυκιά γυναίκα, στην οποία δεν άξιζε ένας τέτοιος φρικτός θάνατος, καθώς ο ίδιος ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράστηκε τη ζωής της, με τον οποίο έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά, έζησε χαρές και λύπες, της στέρησε τελικά τη ζωή.

Πρόκειται για μια από τις πολλές γυναικοκτονίες που έχουν σοκάρει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Οι Κρητικοί εύχονται η Γεωργία να είναι το τελευταίο θύμα, η τελευταία γυναίκα που δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν, το τελευταίο θύμα που πέθανε ανυπεράσπιστο στα χέρια του συζύγου...

Όσο κι αν μας πονάει αλήθεια, την 56χρονη γυναίκα δεν μπορέσαμε να τη σώσουμε. Επειδή όμως υπάρχουν πολλές ακόμη «Γεωργίες» εκεί έξω, γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια, ας τους δώσουμε το χέρι μας πριν «χαθούν» για πάντα από το μαχαίρι ή το όπλο ενός άνδρα... Ίσως μια γυναίκα ανάμεσά μας ζει μια κόλαση, πονάει καθώς δε βρίσκει διέξοδο από τη «φυλακή» της, ασφυκτιά μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Και ίσως εσύ μπορείς να τη σώσεις...

Ξανά για το τρένο

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το τρένο στην Κρήτη και το ΜέΡΑ25, που εξαρχής έχει επιλέξει πολιτικά να στηρίξει τη συγκεκριμένη εναλλακτική, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η προ πενταετίας πρόταση του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη για τη δημιουργία τρένου στην Κρήτη αρχίζει να συζητείται ευρέως και να έχει τεράστια απήχηση στους πολίτες του νησιού. Είναι η μόνη ρεαλιστική, ασφαλής και αναπτυξιακή λύση για το τεράστιο μεταφορικό πρόβλημα στο νησί και απαντά στο οδυνηρό ζήτημα της οδικής ασφάλειας και των εκατοντάδων ζωών που έχουν χαθεί στους δρόμους της Κρήτης.

Η κυβέρνηση της «Μητσοτάκης Α.Ε.» επιμένει να κάνει πως δεν ακούει τις εκκλήσεις τις δικές μας, των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Κρήτης και αρνείται ακόμα και να συζητήσει το ενδεχόμενο κατασκευής του τρένου».

«Όχι μόνο για το αεροδρόμιο»

Το ΜέΡΑ25, αφού επισημαίνει ότι δεν είναι το ζητούμενο ένα τρένο που θα συνδέει την πόλη με το αεροδρόμιο, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ως εξής:

«Η Κρήτη χρειάζεται τρένο απ’ άκρη σ’ άκρη, με παράλληλη σιδηροδρομική γραμμή στη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ, για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών και των επισκεπτών της σε όλο το εύρος της. Όσοι σήμερα συνδέουν τον μεγάλο αυτό στόχο με το αντιοικονομικό νέο αεροδρόμιο προσφέρουν υπηρεσίες στους εργολάβους και όχι στους πολίτες.

Το ΜέΡΑ25 επιμένει στη δημιουργία μεγάλης σιδηροδρομικής σύνδεσης σε όλο το εύρος του κεντρικού οδικού άξονα της Κρήτης ως μόνη ασφαλή και πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική για τις χερσαίες μεταφορές στο νησί».

Ενισχύσεις στους νέους αγρότες

Εγκρίθηκαν χθες οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πληρωμή της πρώτης δόσης σε όσους μετέχουν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών (υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”), οπότε και ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα.

Πρόκειται για τους επιλεγέντες σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Ηπείρου.

Επιπλέον πόροι

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες ανέρχεται για πρώτη φορά στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτή τη φάση από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους είναι ύψους 223.373.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επίσης οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών έγκρισης και πληρωμής των δικαιούχων.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές και στις υπόλοιπες Περιφέρειες στη βάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Για την ενέργεια

Σκληρή απάντηση έδωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αναφέρθηκε σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος, «δυστοπία είναι αυτό που ζουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, όχι απλά με ανοχή, αλλά με επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη.

Εξάλλου δική του, πομπώδης αλλά αποτυχημένη, ήταν η ψεύτικη απολιγνιτοποίηση που μας δέσμευσε στο φυσικό αέριο, που τώρα “τρέχει” κακήν κακώς να την αλλάξει. Όπως και το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων και δικτύων που μας έχει αφήσει χωρίς εργαλεία μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Αν δε στηρίζει το καρτέλ ενέργειας ο κύριος Μητσοτάκης, τότε να μας πει πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη και πότε θα τα φορολογήσει για να επιστραφούν στους καταναλωτές.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ, τα υπολόγισε για το τελευταίο 12μηνο σε 2,2 δισ. ευρώ, δημοσιοποίησε τους υπολογισμούς και δεν υπήρξε διάψευση ή αντίκρουση.

Όσο για το άλλο ανέκδοτο με την αναστολή της ρήτρας, θα πρέπει να είναι πιο ευρηματικοί, γιατί διαψεύστηκαν πολύ νωρίς, μόλις σε δύο εβδομάδες, εφόσον η ρήτρα μπήκε με το παραπάνω στις νέες τιμές που έκαναν νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ η ασυδοσία των χρυσοπληρωμένων «γαλάζιων» παιδιών της ΔΕΗ φάνηκε στις χρεώσεις πάγιου οικιακών τιμολογίων, όπου έβαλαν αυξήσεις 821% σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.  Για όλα αυτά βέβαια κουβέντα ο κ. Οικονόμου...».

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News