Πότε θα δούμε ποιοτικό τουρισμό στην Κρήτη;

Παραπολιτικά
Πότε θα δούμε ποιοτικό τουρισμό στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» μας. Κακά τα ψέματα... Δε ζούμε το 1920 οπότε η μεγάλη πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου ήταν αγρότες, ούτε αναπτύξαμε ποτέ ισχυρό βιομηχανικό υπόβαθρο. Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας. Μας φέρνει χρήματα. Αλλά πρέπει να είναι ποιοτικός. Θα πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Και κυρίως να μη βασίζεται στη μαζική κατανάλωση. Η μαζική κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απερίσκεπτη συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει σε επιπολαιότητες. Δείτε για παράδειγμα τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή της Χερσονήσου. Οι τουρίστες έχουν καταναλώσει άφθονες ποσότητες αλκοόλ και κατόπιν πετάνε τα απομεινάρια από τις πίτσες πέριξ του κάδου των σκουπιδιών. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η σοβαρότητα είναι απούσα.

Και εδώ έρχεται η μεγάλη πρόκληση: Πότε θα δούμε ποιοτικό τουρισμό; Πότε θα δούμε τουρίστες οι οποίοι δε θα έρχονται στη χώρα μας για να πιουν και να μεθύσουν με σκοπό να... αλλάξουν παραστάσεις, αλλά θα δούμε τουρίστες που θα γίνουν πρεσβευτές του πολιτισμού μας; Πότε θα καταλάβουμε πως το σύνθημα “ήλιος-θάλασσα” είναι αναχρονιστικό και πλέον έχει τελειώσει; Ο τουρισμός έχει συγκριτικά οφέλη και μπορεί να βελτιώσει το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών του κράτους (ΑΕΠ) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν υπάρχει προσήλωση, στόχευση και σχέδιο.

Δε λειτουργεί λόγω εργασιών αποκατάστασης

Η Ιερά Μονή Σπηλιωτίσσης, αφιερωμένη στην Παναγία, λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται για αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός, όπως γνωστοποιήθηκε, δε θα δεχτεί φέτος προσκυνητές, καθώς δε θα γίνουν λειτουργίες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, φέτος στο χωριό θα τελεστεί ο εορτασμός της Παναγίας μόνο στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου και στον Μεγάλο Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου.

«Ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να επαναλειτουργήσει η Μονή ως είθισται», αναφέρεται.

Βράβευση επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Θα βραβεύσει τα παιδιά των ξενοδοχοϋπαλλήλων που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το Σωματείο του Ηρακλείου. Όπως ανακοίνωσε, «ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις μαθήτριες και μαθητές-παιδιά ξενοδοχοϋπαλλήλων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, εκφράζουμε συγχαρητήρια σε κάθε επιτυχόντα υποψήφιο ξεχωριστά, για τη μεγάλη επιτυχία τους με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης συγχαρητήρια εκφράζουμε και στους γονείς αυτών των παιδιών-συνοδοιπόρους σε αυτό το δύσκολο δρόμο για τη διαρκή στήριξη και καθοδήγηση που τους παρέχουν.

Τους ευχόμαστε καλή φοίτηση στο βήμα που κάνουν προς το αύριο με υψηλούς στόχους και πολλές δυνατές στιγμές.

Εσείς τα παιδιά των συναδέλφων και παιδιά μας είστε το μέλλον και η ελπίδα του τόπου μας.

Καλούμε τους γονείς (μέλη του Σωματείου) των επιτυχόντων όπως επικοινωνήσουν με το Σωματείο μας στα τηλέφωνα 2810/289.597 και 2810/288.026 προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν τους επιτυχόντες και τη σχολή στην οποία εισήχθησαν, έτσι ώστε να μπορέσουμε και φέτος να οργανώσουμε μια εκδήλωση με σκοπό την επιβράβευση των προσπαθειών των παιδιών τους.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Αυγούστου 2022.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας».

Συναντήσεις Μανόλη Κεφαλογιάννη

Την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου του ΕΦΚΑ και το υποκατάστημα ΕΦΚΑ στον Άγιο Μηνά επισκέφτηκε ο Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης και συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια Κρήτης Αριστέα Χαριτάκη και στελέχη του Οργανισμού.

Στη συζήτηση που επακολούθησε κυρίαρχο θέμα ήταν η ταχύτερη απονομή συντάξεων, ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχόλησε χιλιάδες συμπολίτες μας που τερμάτισαν τον εργασιακό τους βίο. Όπως τόνισαν τα στελέχη του ΕΦΚΑ, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν εκδοθεί πανελλαδικά πάνω από 350.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών αποδεικνύεται ο περασμένος Μάιος, που οι απονομές συντάξεων ξεπέρασαν τις 30.000. Όπως επισημάνθηκε, για τον νομό Ηρακλείου οι εκκρεμείς συντάξεις του περασμένου Οκτωβρίου, που ήταν γύρω στις 15.000, έχουν μειωθεί δραστικά και σήμερα δεν είναι πάνω από 2.000 και οι τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ηρακλείου σήμερα εξυπηρετούν τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί το 2022.

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, αφού αναφέρθηκε στις σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια και στο κομμάτι του ΕΦΚΑ, το τεράστιο έργο που έχουν επιτελέσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής που έχουν συμβάλει σημαντικά μαζί με τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΦΚΑ στην ταχύτερη απονομή συντάξεων, συγχάρηκε τη γενική διευθύντρια και τα στελέχη του ΕΦΚΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συναντήθηκε με τον διευθυντή του Άρη Στρατάκη, τον διοικητή Τουριστικής Αστυνομίας Βαγγέλη Γαργανουράκη και τον Μενέλαο Μαράκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων. Συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τη “βαριά βιομηχανία” της Κρήτης, τον τουρισμό, σε μια χρονιά που αναμένεται ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών στο νησί. Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για όλους τους φορείς του τουρισμού είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων που θα συμβάλει αποφασιστικά στον ποιοτικό τουρισμό που πρέπει να προσφέρει η Κρήτη στους χιλιάδες των επισκεπτών της και η διασύνδεση και συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τις τουριστικές επιχειρήσεις για την ανάδειξη των κρητικών προϊόντων και της κρητικής διατροφής.

Ύπαιθρος... πιο κοντά στη φτώχια

Πιο κοντά στη φτώχια και στον κοινωνικό αποκλεισμό βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι της υπαίθρου. Και αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Βέβαια, τα στοιχεία του 2021 αφορούν το σύνολο του πληθυσμού.

Ωστόσο, οι τάσεις που καταγράφονται στην ύπαιθρο άλλων χώρων-μελών το 2021, καθώς και η πορεία των δεικτών αυτών στην Ελλάδα μέχρι το 2020 παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Τι καταδεικνύουν αυτά τα δεδομένα;

  • Στα 2/3 των χωρών-μελών (10 στις 15 για την ακρίβεια), που ανακοίνωσαν στοιχεία για τη φτώχια το 2021, το ποσοστό του κινδύνου στον αγροτικό πληθυσμό μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Την τελευταία διαθέσιμη πενταετία, δηλαδή την περίοδο 2015-2020, το ποσοστό των πολιτών που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού και κατοικούσε στην ελληνική ύπαιθρο, μειώθηκε από το 38,6% στο 32,4%, δηλαδή κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
  • Την ίδια περίοδο, το ποσοστό του πληθυσμού που κινδύνευε και κατοικούσε στα αστικά ή ημιαστικά κέντρα ήταν σαφώς μικρότερο, καταδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου είναι σε δυσμενέστερη θέση από το σύνολο του πληθυσμού.
  • Στην ύπαιθρο της υπόλοιπης Ε.Ε., κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός όσων κινδύνευαν μειώθηκε μόλις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από το 25% στο 22%.
  • Η θετικότερη τάση για την Ελλάδα αποκρύπτει έως έναν βαθμό την πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου κινδυνεύει, στην υπόλοιπη Ε.Ε. ο αριθμός αυτός κατά μέσο όρο ανέρχεται στον έναν προς πέντε περίπου.

Είναι ακριβώς αυτά τα δεδομένα που εξηγούν το φαινόμενο ότι οι κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση της Ε.Ε., με την εξαίρεση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Να προσέχουμε τον καύσωνα

Η θερμοπληξία αποτελεί αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες. Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί και δε χρειάζεται να βάζουμε τον οργανισμό μας σε δοκιμασία. Ειδικά μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά και των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, η θερμοπληξία κάνει πάντα θραύση.

Στις ευαίσθητες ομάδες ανήκουν και οι χρόνια αλκοολικοί, τα άτομα που λαμβάνουν αντιισταμινικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες (καύσωνας, άπνοια και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία) όλοι είμαστε ευάλωτοι σε αυτή. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε αυξάνεται αν δεν έχουμε φροντίσει να αναπληρώσουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε εξαιτίας του ιδρώτα, αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή καφεΐνης ή αν χρειάστηκε να καταβάλουμε σωματική προσπάθεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News