Το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, πάει... Tomorrowland

Παραπολιτικά
Το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, πάει... Tomorrowland

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα rebranding και επαναλανσαρίσματα κι αν κάνουν ο Ανδρουλάκης και οι συν αυτόν, το cult status του παλιού, ορθόδοξου ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται καν να το ακουμπήσουν. Για του λόγου το αληθές, εθεάθη νεανίδα να ανεμίζει περήφανα τον πράσινο ήλιο στο... Βέλγιο, και μάλιστα στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Tomorrowland!

Φυσικά η φωτογραφία με την κοπέλα που κυμάτισε υπερήφανα τη σημαία του ΠΑΣΟΚ έγινε αυτοστιγμεί viral.

Η εικόνα της κάνει τον γύρο του διαδικτύου και, όπως είναι φυσικό, έδωσε το έναυσμα για διάφορα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Στήριξη για συνταξιούχους

Μπορεί τα οικονομικά να «ζορίζουν» και το 2023 να αναμένεται δημοσιονομικά δύσκολο, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέα στηρίγματα στην κατεξοχήν τάξη που είναι η εκλογική πελατεία της, τους συνταξιούχους, αναζητώντας μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Εναλλακτικά σενάρια, όπως η καταβολή αναδρομικών σε δόσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς και εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων (13η σύνταξη), προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Νέο «μείγμα»

Μπορεί ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τα αναδρομικά πριν από λίγο καιρό, να είπε «αφήστε να ανακοινώσουμε και κάτι στη ΔΕΘ», αλλά το τελευταίο δίμηνο έχει αλλάξει το «μείγμα» των μέτρων στήριξης. Η πλειονότητα των παροχών κατευθύνεται πλέον στην ελάφρυνση των νοικοκυριών, που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τη δαπάνη για την ενέργεια.

Χώρος... θα βρεθεί

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα για τους συνταξιούχους. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ λαμβάνονται πάντα στο Μαξίμου.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση του ΣτΕ έκλεινε ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Αντίθετα, οι περίπου 350.000 με 400.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που είχαν καταθέσει αγωγές μπορούσαν να περιμένουν να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Τα σενάρια που εξετάζονται (χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις πριν κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

- Να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική, για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.

Για όσους δεν έχουν προσφύγει, εξετάζεται το σενάριο να πάρουν ένα μέρος των αναδρομικών (π.χ. δώρα έως 800 ευρώ), πάλι σε ετήσιες δόσεις. Το κόστος γι’ αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Εναλλακτικό σενάριο

Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται εναλλακτικά, αν δε δοθούν τα αναδρομικά του ΣτΕ, είναι να δοθεί ένα βοήθημα για όσους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ, εν είδει 13ης σύνταξης.

Πάντως, αν όλα αυτά είναι υπό εξέταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις το 2023, ενώ θα τους καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης αν έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Σοκ για τον βιασμό ανήλικης από αστυνομικό

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για βιασμό ανήλικης από αστυνομικό, ο οποίος τελικά συνελήφθη, ύστερα από καταγγελία του θύματος. Ο αστυνομικός προέβη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022 σε κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη, ενώ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, κάνοντας χρήση προφίλ σε διαδικτυακή εφαρμογή, επιχειρούσε συστηματικά να παρασύρει την ανήλικη σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ο αστυνομικός συνελήφθη απογευματινές ώρες την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν εντάλματος σύλληψης, και κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιόν τους, που συμπλήρωσαν τα 12 και όχι τα 15 έτη, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Προπονητής βόλεϊ

Προηγήθηκε καταγγελία ανήλικης και των γονέων αυτής, σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως προπονητής βόλεϊ σε αθλητικό σύλλογο νησιού, προέβη τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022 σε κατ’ επανάληψη γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη, ενώ τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, κάνοντας χρήση προφίλ σε διαδικτυακή εφαρμογή, επιχειρούσε συστηματικά να παρασύρει την ανήλικη σε πορνογραφικές παραστάσεις.

Είδε τα μηνύματα

Συγκεκριμένα, η μητέρα της ανήλικης ήταν εκείνη που ανακάλυψε ότι κάτι συμβαίνει, μέσα από μηνύματα του αστυνομικού προς το παιδί της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αστυνομικός είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας παραγγέλθηκε η εξέταση της ανήλικης από ιατροδικαστή, ενώ επιπλέον κατά την προανακριτική διαδικασία προέκυψε ότι ο ανωτέρω είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες (θωπεία) σε βάρος ακόμη μίας ανήλικης.

Κατασχέθηκαν... τα πάντα

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία και σε οχήματά του, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, tablet, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης κ.ά.). Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό ένταλμα, δυνάμει του οποίου συνελήφθη ο αστυνομικός. Για τη 14χρονη παραγγέλθηκε η εξέτασή της από ιατροδικαστή, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Και νέους πυρηνικούς σταθμούς;

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πάνε την αντι-πυρηνική πολιτική της Γερμανίας 30 χρόνια πίσω. Ήδη ο πρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης Gesamtmetall (βιομήχανοι μετάλλου, εξαιρετικά σημαντικός κλάδος στη Γερμανία), Stefan Wolf, τάσσεται υπέρ της κατασκευής νέων αντιδραστήρων στη Γερμανία, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια.

«Αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε για την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων. Παγκοσμίως, 50 νέοι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή και η τεχνολογία έχει προχωρήσει», δήλωσε ο Wolf στην εφημερίδα “Funke Mediengruppe”, σε ένα προκαταρκτικό ρεπορτάζ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News