default-image

Στο Μαλεβίζι τιμούν τον Τίτο Παπαδάκη

Παραπολιτικά
Στο Μαλεβίζι τιμούν τον Τίτο Παπαδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη μνήμη του πρώην κοινοτάρχη Ροδιάς, που αποτέλεσε τον πρωτεργάτη για τη δημιουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου Ροδιάς, Τίτου Παπαδάκη, θα τιμήσουν ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ροδιάς, και συμπίπτει με τον έναν χρόνο από τον θάνατο του Τίτου Παπαδάκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια επιγραφικής πλάκας προς τιμήν όσων συνεισέφεραν για τη δημιουργία του Αλιευτικού Καταφυγίου Ροδιάς.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης στο χωριό καταγωγής του

Η συνεργασία του Δήμου Φαιστού με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δημιουργία ενός σχολείου χειροτεχνίας στον Ζαρό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζαρού, υπό τον υφυπουργό Πολιτισμού με καταγωγή από τον Ζαρό κ. Νικόλα Γιατρομανωλακη, τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γρήγορη Νικολιδάκη και τη συμμετοχή πολιτών, ιερέων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του Ζαρού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο δήμαρχος έθεσε επίσης το ζήτημα υποστήριξης στη διοίκηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος, στο οποίο και ανήκει το κέντρο, από το υπουργείο, με σκοπό να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η προσφορά του στον Πολιτισμό. Υφυπουργός και δήμαρχος αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα υλοποίησης νέων δράσεων σύγχρονου πολιτισμού στους ορεινούς όγκους, εν γενεί στους Δήμους της ενδοχώρας και ειδικότερα στον Δήμο Φαιστού και τον Ζαρό.

Ο δήμαρχος Φαιστού κ. Νικολιδάκης και ο υφυπουργός κ. Γιατρομανωλάκης συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας Δήμου και υπουργείου, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρύτερης τόνωσης του πολιτιστικού αποθέματος στην ενδοχώρα. Την ίδια στιγμή, τονίστηκε πως θα υπάρχει συνεργασία με συλλόγους του Ζαρού, προκειμένου να γίνει επεξεργασία όλων των επιμέρους θεμάτων και να κατατεθούν τελικές προτάσεις προς τον υφυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του υφυπουργού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων επισκέψεων που πραγματοποιεί στην ενδοχώρα.

Ο υφυπουργός, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, έδειξε την ικανοποίησή του από τα όσα υλοποιούνται και προωθούνται στον τόπο καταγωγής του, ενώ ανέφερε πως το υπουργείο είναι πρόθυμο να ενισχύσει και να βοηθήσει την όλη προσπάθεια.

40 νεκροί τη μέρα χωρίς... διασωληνωμένους;

Η θερινή «κορύφωση» του πανδημικού κύματος είναι πλέον αυταπόδεικτο γεγονός - άλλωστε το έχει δεχτεί επίσημα και το υπουργείο Υγείας - ωστόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι δε χρειάζονται μέτρα, αφού οι ΜΕΘ έχουν λίγους διασωληνωμένους και το Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, καθώς, ναι μεν έχουμε περίπου μόλις 140 διασωληνωμένους, όμως καταγράφουμε πάνω από 40 νεκρούς ημερησίως. Και όσο και να θέλει να δικαιολογήσει την κατάσταση ο υπουργός Υγείας λέγοντας ότι πλέον έχουμε θανάτους με COVID και όχι από COVID, τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Μήπως αυτοί οι 42 νεκροί την ημέρα δεν έφτασαν ποτέ σε ΜΕΘ ή μήπως οι ΜΕΘ αδειάζουν λόγω των πολλών θανάτων;

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο Ιούνιος έκλεισε με 387 νεκρούς από κορωνοϊό, ενώ στον Ιούλιο - μέχρι τις 24 του μήνα που έχουμε στοιχεία - ο αριθμός έχει ήδη εκτιναχθεί στους 767 θανάτους.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, θεωρεί πολύ σοβαρό θέμα αυτό των αυξημένων θανάτων. Όπως είπε χθες χαρακτηριστικά, «είχαμε φτάσει σε μονοψήφιους αριθμούς και έχουμε τώρα 40 νεκρούς την ημέρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ακραίων χαλαρωτικών μέτρων και το ζήτημα είναι ότι την πληρώνουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας».

Αντίθετος με την πλήρη χαλάρωση δηλώνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί μέσα σε ένα πλοίο γραμμής είναι όλοι χωρίς μάσκα, όταν είναι ορατός ο κίνδυνος της διασποράς.

Όσο για το θέμα της ατομικής υπευθυνότητας, έχουμε αποτύχει πλήρως όταν χιλιάδες θετικοί πηγαίνουν διακοπές χωρίς καμία προφύλαξη και κανένα σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας έναν Αύγουστο που παραδοσιακά είναι ο μήνας με τις περισσότερες μετακινήσεις, γι’ αυτό έχει χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου στην επιστημονική κοινότητα.

Απέπλευσε το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Ο απόπλους του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, από το λιμάνι Τασούκου, ανοίγει έναν νέο κύκλο εντάσεων με τη γείτονα.

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, «το τουρκικό γεωτρύπανο “Adbul Μamid Han” θα ξεκινούσε μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος.

Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο είχε τότε την ονομασία “West Cobalt”. Η Άγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανάγκη ενίσχυσης των ανασκαφών στη Λύττο

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ανασκαφικού έργου που πραγματοποιείται στην αρχαία Λύττο από το υπουργείο Πολιτισμού αναδεικνύει με μια ακόμη ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή της τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και 15 ακόμη βουλευτών.

«Όταν για πρώτη φορά ζητήσαμε από το υπουργείο Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει την επέκταση των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της αρχαίας Λύττου από το Ταμείο Ανάκαμψης, η υπουργός αμέλησε να μας αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο αρνείται, και συνεχίζει να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η εκτιμώμενη έκταση των δυνητικών αρχαιολογικών ευρημάτων εκτείνεται σε 1.000 περίπου στρέμματα. Το σημερινό ανασκαφικό ενδιαφέρον εστιάζεται αναγκαστικά σε τρία σημεία, με σκοπό την άντληση ευρημάτων και τη συλλογή πληροφοριών για διαφορετικές περιόδους της αρχαίας ιστορίας του νησιού μας, συμπεριλαμβανομένων ανασκαφών με ευρήματα από την κλασική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. Ωστόσο, η σημασία και ο όγκος των ευρημάτων αυτών υποδεικνύουν ότι απαιτείται και η αρωγή της Πολιτείας, τόσο με επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο, κυρίως, με χρηματοδότηση».

Νέα έρευνα για τις εκλογές

Νέα έρευνα βλέπει το φως της δημοσιότητας, στην οποία κυρίαρχη θέση έχει το ζήτημα της ακρίβειας, η αντοχή της κυβέρνησης στην κοινωνική πίεση, η συρρίκνωση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η βελτίωση της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πολιτική έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», δύο στους τρεις πολίτες αξιολογούν με αρνητικό πρόσημο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας.

Ωστόσο, η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δε μεταβάλλεται, ανιχνευόμενη και σε αυτή τη μέτρηση στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αυξάνει οριακά τη δική του επιρροή, διαμορφώνοντας την απόσταση από τη Ν.Δ. στο 5,5%.

Παράλληλα, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω, ανιχνευόμενη στο 11,5%, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (5,5%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και οι Έλληνες ΓΤΠ (2%).

Η ακρίβεια «καίει»

Σε ερώτηση ποιο ζήτημα είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το 57% απαντά η ακρίβεια, το 31% τα εθνικά θέματα, το 31% οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ το 26% η διαφθορά και θέματα διαφάνειας.

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βελτιώνεται, συμπαρασυρόμενη σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της εικόνας του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Η ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος της Αριστεράς αυξάνεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών από το 21% στο 23%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσλαμβάνεται ως πιο ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους, ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε συμφέροντα και ως να έχει την ικανότητα να συναισθάνεται καλύτερα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός τις ανησυχίες της κοινωνίας.

Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος, συνεπέστερος αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών.

Στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας, η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώνεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 41%.

Εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος

Στην ίδια έρευνα παρατηρείται, δε, εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος: Στις αρχές του 2017 ο αρνητισμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καταγραφόταν στο 70-75% των ψηφοφόρων, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί αποφασιστικά (48%) και είναι ευθέως συγκρίσιμος ως μέγεθος με τον αντίστοιχο απέναντι στη Ν.Δ. (43%).

Την ίδια ώρα, το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο έχει «καεί», από τη στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν άφοβα διακοπές...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News