«Στο φως της μνήμης»: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Ανώγεια για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα

Παραπολιτικά
«Στο φως της μνήμης»: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Ανώγεια για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Δευτέρα,01 Αυγ 2022, 19:00
Στο πλατεία Αρμί, στην αίθουσα κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων
Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν

Έκθεση ζωγραφικής με πορτρέτα Ανωγειανών οπλαρχηγών «Διά χειρός Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη», συναυλία με τη σύμπραξη σπουδαίων Κρητικών καλλιτεχνών και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, και έκθεση για τον ρόλο της Κρήτης στον επαναστατικό αγώνα του 1821 περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στα Ανώγεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού, το 1822, από τους Τούρκους.

«Πρόκειται για τρεις αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αναμένεται να ρίξουν φως στα ιστορικά γεγονότα», τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, απευθύνοντας πρόσκληση σε όλους τους Κρητικούς να δώσουν το «παρών» και «να ταξιδέψουν με τους ήχους της μουσικής στους αιώνες της Ιστορίας». Ευχαρίστησε δε την ΕΚΙΜ και τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων, για την πολύτιμη συνδρομή τους στη συλλογή των έργων του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη που θα εκτεθούν στην πλατεία Αρμί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός εξέφρασε τη χαρά του για τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου στο «αφιέρωμα για την πρώτη πυρπόληση των Ανωγείων, που κάηκαν και ξανακάηκαν, οι κάτοικοί του όμως», όπως είπε, «δε λύγισαν, αλλά σηκώθηκαν και κατάφεραν να δώσουν το στίγμα τους στον τόπο». Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του οπλαρχηγού, αγωνιστή, οικογενειάρχη, εικαστικού και ενός από τους πρώτους δημάρχους των Ανωγείων Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη.

Οι τρεις εκδηλώσεις

Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Έκθεση ζωγραφικής «Διά χειρός Κ.Φ. Σταυρακάκη»: Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια και περιλαμβάνει πίνακες του Ανωγειανού ζωγράφου Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908), με πορτρέτα των Ανωγειανών οπλαρχηγών, που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και πίνακες που βρίσκονται σε σπίτια Ανωγειανών και εικόνες που φιλοξενούνται στις μονές Αρκαδίου, Βωσάκου και Χαλέπας, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στ’ Ανώγεια, καθώς και στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων το 1822 από τους Τούρκους, και διοργανώνεται από τον Δήμο Ανωγείων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αρμί, στην αίθουσα κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει οι Μήτσος Σταυρακάκης και Όλγα Καλλέργη, ενώ ο σχεδιασμός είναι του Ιωάννη Οικονομάκη. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την κοινωνική, πολιτική και αγωνιστική δράση, αλλά και το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη.

Θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, επίτιμος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου με θέμα «Το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη εξ Ανωγείων».
  • Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, συγγραφέας-ερευνητής, με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Φαν. Σταυρακάκης. Η πολιτική και αγωνιστική του δράση».
  • Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, δρ. ιστορικός της Τέχνης, με θέμα «Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σταυρακάκης».

Συναυλία με τίτλο «Στο φως της μνήμης... 1822-2022»: Σπουδαίοι καλλιτέχνες της Κρήτης ενώνουν τις φωνές τους με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ την Τρίτη 2 Αυγούστου, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Βασίλης Σκουλάς, Ψαραντώνης, Μιχάλης Καλλέργης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκη Ξυλούρη, Νικόλας Καράτζης, Μαρίνα Δακανάλη και Βασίλης Α. Δραμουντάνης μάς «ταξιδεύουν» με το πρωτότυπο μουσικό έργο των Γιώργη Καράτζη και Πάρι Περισυνάκη. Χορεύει ο Θανάσης Μαυρόκωστας με την ομάδα του, ενώ η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Αραβίδη. Η ηχοληψία είναι των Μιχάλη Συγλέτου, Κώστα Γιαννακόπουλου και Βασίλη Χανιώτη. TuneMaster η Χριστίνα Σιώρου, φροντιστές οι Κώστας Καραμούκος και Δημήτρης Μαρούλης, ενώ η παραγωγή είναι των Βασίλη Ν. Δραμουντάνη και Σωτηρίας Σβόλη. Συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»: Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 11 έως τις 31 Αυγούστου στη δημοτική αίθουσα «Μανόλης Κεφαλογιάννης» και πραγματεύεται το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στον αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του 1821 και οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830. Με αφετηρία τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα, που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων - Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση - το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν τη συμμετοχή των Κρητών στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Ανωγείων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και άλλων φορέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News