Βανδάλισαν το σχολείο του ακριτικού νησιού

Παραπολιτικά
Βανδάλισαν το σχολείο του ακριτικού νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμα βανδαλισμού έπεσε το νοτιότερο σχολείο της Ευρώπης, αυτό της Γαύδου, από αγνώστους μέχρι στιγμής δράστες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, «από τη θρασύτητα και τη βιαιότητα αγνώστων δε γλίτωσε ούτε το σχολείο μας, στο οποίο προκάλεσε-αν σημαντικές φθορές (έσπασαν τα φώτα, έκοψαν το φιλέ του γηπέδου, κατέστρεψαν μέρος των υλικών που είχαμε προμηθευτεί για το φτιάξιμο του τάπητα του γηπέδου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριτικό σχολείο μας έχει δεχτεί δωρεές απ’ όλον τον κόσμο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετά ΜΜΕ το έχουν αναδείξει ως «φρουρό» της εκπαίδευσής μας.

Είναι κρίμα, κάποιοι να έρχονται στο φιλόξενο νησί μας και να μη σέβονται ούτε καν τον χώρο που τα παιδιά μας μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται».

Εξερευνούν το βαθύτερο σπήλαιο την Ελλάδας στα Λευκά Όρη

Ξεκινάει σήμερα η αποστολή εξερεύνησης στο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας, στον Γουργούθακα. Η ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα, με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σπηλαιολογικών συλλόγων, οργανώνει την εξερεύνηση και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Ελλάδας.

Το βάραθρο Γουργούθακας στα Λευκά Όρη έχει συνολικό βάθος 1.208 μέτρα και καταλήγει σε λίμνη, στην οποία σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί υποβρύχια σπηλαιο-εξερεύνηση για πρώτη φορά. Κατάδυση θα πραγματοποιηθεί επίσης στο βάθος των -730 μ.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανακάλυψη ανεξερεύνητων τμημάτων του βαράθρου. Επιπλέον θα υπάρξει επιστημονική μελέτη του σπηλαίου, καθώς και λεπτομερής φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση.

Η αποστολή αποτελείται από Έλληνες σπηλαιοεξερευνητές, καθώς και επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη γεωλογία των σπηλαίων και στη βιοσπηλαιολογία.

Οι στόχοι τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, όπου σπηλαιοεξερευνητές από όλη την Ελλάδα συμφώνησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Σήμερα ξεκινάει η κύρια φάση του εγχειρήματος.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ερχόμενοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα μεταβούν από τη Σούδα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και από εκεί στην είσοδο του Γουργούθακα σε υψόμετρο 1.600 μ.

Εμπλοκή με το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Μετά το αίτημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για επαναξιολόγηση της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, καθώς διεκδικεί κτήρια για κατοικίες στρατεύσιμων, το ζήτημα φαίνεται ότι καλείται να διαπραγματευτεί από μηδενικής βάσης η δημοτική Αρχή.

Στο θέμα παρενέβη ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, επί θητείας του οποίου επιτεύχθηκε η παραχώρηση. Αυτή τη φορά, ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» υπενθύμισε πως το 2019 πέτυχε την υπογραφή συμφωνίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία επικυρώθηκε η απόδοση του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων και ξεκίνησε η μετεγκατάστασή του στην Αγιά.

Ο Τάσος Βάμβουκας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα, επισημαίνει για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πως «η αξιοποίησή του το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα «projects» του Δήμου και θα καλύψει μεγάλες ανάγκες της πόλης, όπως πρασίνου, υπόγειου πάρκινγκ, χώρων αθλητισμού, δομών κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Είναι σαφές πως δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης δεν έχουν γίνουν οι απαραίτητές ενέργειες, ώστε να παραδοθεί στον Δήμο.

Δεδομένου ότι η πόλη στενάζει από έλλειψη χώρων στάθμευσης - κάτι που θα εξασφάλιζε σε ένα βαθμό η απόδοση της έκτασης στον Δήμο - η κοινωνία περιμένει από τη δημοτική Αρχή να διεκδικήσει τα συμφωνηθέντα.

Μόλις 900 ευρώ για «Ψηφιακή αναβάθμιση»

Την ανεπάρκεια ως προς την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ψηφιακή αναβάθμιση αναδεικνύει με ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 41 ακόμη βουλευτών.

«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτός των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους το ποσό επιδότησης για την ψηφιακή τους αναβάθμιση ανέρχεται μόλις στα 900 ευρώ; Περιμένουμε εξηγήσεις από τον υπουργό ως προς το ποια δεδομένα και παραδοχές χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ότι η επιδότηση των 900 ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ψηφιακής αναβάθμισης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, πόσες αιτήσεις αναμένει το υπουργείο ότι θα κατατεθούν, καθώς και το εάν θα αυξηθεί αυτό το ποσό».

Εθελοντές πολ. προστασίας

Ο Δήμος Κισσάμου και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας απευθύνουν πρόσκληση στους δημότες της Κισσάμου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή και ένταξή τους στην Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισσάμου.

Οι τομείς δραστηριοποίησης της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καθορίζονται ως: Πυροπροστασία, Αντιμετώπιση Χιονοπτώσεων - Πλημμυρικών φαινομένων- Σεισμών.

Μέλη της Ομάδας Εθελοντών μπορούν να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου επιθυμούν. Θα δημιουργηθεί «Μητρώο Εθελοντών Δήμου Κισσάμου», στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής.

Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα δίνονται στη δημοσιότητα μόνο εφόσον οι εθελοντές το επιθυμούν.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιου εθελοντή Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Κισσάμου, www.kissamos.gr, και με την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής θα υλοποιηθούν οι δράσεις εκπαίδευσης της ομάδας.

Αποζημιώσεις και υποβρύχια

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Σημείωσε, δε, πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.

Σαφής θέση

Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους Ε.Ε., της Κύπρου.

Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Η δική μου κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βαθιά φιλία με... ουλές

Από τη μεριά της, η Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε την ομιλία της, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία υπάρχει μία βαθιά φιλία χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές».

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι μια γερή φιλία βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, όπου και πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια. Επιπροσθέτως, παραδέχτηκε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σωστή. «Έπρεπε να ακούμε περισσότερο την ελληνική πλευρά», δήλωσε.

Ο «οδηγός της παρέας»

Παγκρήτια δράση ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και ΒΟΑΚ και Αστυνομικών Τμημάτων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης θα διανείμουν ειδικές συσκευές αλκοολομέτρησης μίας χρήσης, τις οποίες διέθεσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης, και ενημερωτικό υλικό για να πληροφορήσουν σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού να επιλέξουν τον “Οδηγό της παρέας” που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.

Το μήνυμα είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει... Ο οδηγός της παρέας».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News