Σκέψεις, τέχνη και όραμα

Παραπολιτικά
Σκέψεις, τέχνη και όραμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ταξίδι στην αυτογνωσία μέσα από ένα μαγευτικό έργο, μια καλλιτεχνική εγκατάσταση του καλλιτέχνη Πίτερ Ουόλκερ από το Λίβερπουλ της Αγγλίας. Με παραπομπές στην πασίγνωστη απεικόνιση της δημιουργίας του Αδάμ από τον Μιχαήλ Άγγελο στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό της Ρώμης, το έργο αυτό, που εκτίθεται στον καθεδρικό της πόλης, μας βάζει σε σκέψεις... Όπως οφείλει να κάνει η τέχνη.

Κινητοποιήθηκε ο πρωθυπουργός

Με... διαφορά φάσης, αλλά κάλλιο (λίγο) αργά παρά ποτέ, αντέδρασε η κυβέρνηση στη σοβαρότατη καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακόμη και σήμερα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά τού Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά παρακολούθησης», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να επιληφθεί του θέματος και να κινήσει τη διαδικασία για τη διαλεύκανσή του, ενώ η κυβέρνηση θα συνδράμει προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί, για να ριχτεί άπλετο φως και να μη μείνει καμία σκιά.

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το θέμα είχαν θέσει προηγουμένως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δικαστική Αστυνομία, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με τον εισηγητή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη, τη γραμματέα της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Νάντια Γιαννακοπούλου να καταγγέλλουν παράνομη αντιδημοκρατική ενέργεια, να κάνουν λόγο «για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, που αφορά τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών», και να καλούν την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, ώστε να δώσουν εξηγήσεις ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, χαρακτηρίζοντάς το «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

Να αρθεί η αδικία!

Ήρθε η ώρα μία τεράστια αδικία να αποκατασταθεί. Με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, που κοινοποιήθηκε και στην ΟΙΕΛΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρετούν από το 2004 περίπου σε θέση δασκάλων, ζητούν να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο: Να εφαρμοστεί ο νόμος (άρθρο 39, Ν. 4115/2013) και να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους στην εκπαίδευση.

Όπως γράφει η Ομοσπονδία, «αυτοί κράτησαν τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία όρθια σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν δάσκαλοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους, πολλά ιδιωτικά δημοτικά θα έβαζαν λουκέτο. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια, εφαρμόζοντας επιτέλους νόμο που έχει θεσπίσει εδώ και εννέα χρόνια. Θα αναμείνουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας».

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του DTRaIN

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων-ΜΑΙΧ συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου “Erasmus+ DTRaIN - Σχεδιαστική σκέψη για την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα” (http://www.dtrain.eu/). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, αναγγέλλοντας έτσι την επιτυχή λήξη τριών χρόνων εντατικής δουλειάς.

Με τη φράση «επενδύουμε στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση», κατά την έναρξη της εκδήλωσης η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και γενικά της συνεχιζόμενης ανάπτυξης δεξιοτήτων στον αγροδιατροφικό τομέα και επισήμανε με βεβαιότητα ότι όλες οι επιμέρους δράσεις του θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ευαισθητοποιήσουν τις ομάδες στόχου.

Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα τον Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, κ. Γεώργιος Αλεξάκης, αναφέρθηκε στα έργα στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ παράλληλα επιδοκίμασε την εκπαιδευτική διάσταση του έργου DTRaIN και τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να φέρει στον αγροδιατροφικό τομέα του νησιού. Σημείωσε δε ότι αναμφίβολα η διασύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφής είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης, καθώς οι δύο αυτοί τομείς αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της Κρήτης.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε επίσης ο δρ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς καινοτομίας τόσο στον ερευνητικό, όσο και τον επιχειρηματικό χώρο.

Συνάντηση Βαρδάκη-Κοζυράκη

Συνάντηση με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, την περασμένη Τρίτη, για το φλέγον θέμα των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Συζητήθηκαν εκτενέστερα τα προβλήματα που ανέκυψαν για τον πρωτογενή τομέα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και όσα επισημαίνουν εδώ και καιρό οι αγροτικοί σύλλογοι Κρήτης, οι οποίοι κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Παρά τη σοβαρότητα του θέματος, δεν έχουν επιλυθεί ακόμα βασικά ζητήματα, όπως αυτό της αναγκαστικής αποχώρησης των εργατών γης από τρίτες χώρες από τη χώρα με τη λήξη της 9μηνης εργασίας τους, για τρεις μήνες ανά έτος, αλλά και της ορθής εκτίμησης του αριθμού των απαιτούμενων θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα εκκρεμή αιτήματα για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας, που έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία μετάκλησης εργατών γης.

Μεταξύ άλλων, δόθηκε η δυνατότητα να τεθούν επί τάπητος η διαχείριση υδατικών πόρων (άδειες χρήσης νερού από γεωτρήσεις-πηγάδια), ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και η τραγική υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης, με αποτέλεσμα την πλημμελή άσκηση καθηκόντων και τις μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση υποθέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών, με την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού να κρίνεται αναγκαία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News