Κυκλοφοριακό κομφούζιο και το καλοκαίρι;

Παραπολιτικά
Κυκλοφοριακό κομφούζιο και το καλοκαίρι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κυκλοφοριακό κομφούζιο, τα κορναρίσματα και τα νεύρα δεν «εξαφανίστηκαν» ούτε το τέλος Ιουλίου, όπως θα περίμεναν πολλοί οδηγοί. Τις ώρες αιχμής, όπως στις 8 το πρωί, περιμετρικά του κόμβου Αϊ Γιάννη ή του κόμβου της ταλαιπωρίας, όπως έχει ονομαστεί, σχηματίζονται ακόμη οι γνώριμες ουρές και προκύπτει η γνωστή ταλαιπωρία. Είτε οι Ηρακλειώτες δεν... έφυγαν τελικά για διακοπές ή οι οδηγοί περιμένουν υπομονετικά το «κύμα» αδειούχων του Αυγούστου για να «ανασάνουν», καθώς σωτηρία δεν υπάρχει...

Νέα παγκόσμια διάκριση για τον Νικόλα Ραπάνη

Μια ακόμη σπουδαία διάκριση πέτυχε ο Ηρακλειώτης μαθητής, Νικόλας Ραπάνης, ο οποίος ήρθε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MOS στην κατηγορία Excel, λαμβάνοντας έπαθλο 3.500 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρητικός μαθητής λυκείου αναδείχτηκε πριν περίπου δύο μήνες πρωταθλητής Ελλάδας του Microsoft Office Specialist, στην κατηγορία του Excel, και έτσι εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό που διεξήχθη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Μαζί του ταξίδεψαν, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, ο Χρήστος Λέτσιος, που πρώτευσε στην ενότητα του Power Point, και ο Ανδρέας Ναλμπάντης, που αναδείχτηκε πρώτος στην κατηγορία του Word.

Αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια στον Νικόλα (οι ιδιαίτερες δεξιότητες του οποίου δεν εξαντλούνται μόνο στο Excel, αφού μεταξύ άλλων είναι και εξαιρετικός σεφ!) και φυσικά στους γονείς του: τον φωτογράφο-φωτορεπόρτερ Στέφανο Ραπάνη και τη δημοσιογράφο Ελένη Σταυρουλάκη.

Ο πατέρας του, Στέφανος Ραπάνης, γνωστοποίησε με υπερηφάνεια τη διάκριση του γιου του στο Facebook.

Μεγάλη συμμετοχή παιδιών στη δράση οδικής ασφάλειας

Έπαιξαν, γέλασαν, χάρηκαν, μα κυρίως έμαθαν πώς πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους τα δεκάδες παιδιά που συμμετείχαν στη δράση του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου στην πλατεία Μιχαήλ Κατσαμάνη στο Γάζι.

«Από τα παιδιά ξεκινά η αλλαγή της κουλτούρας στην οδική συμπεριφορά», τόνισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, κατά την έναρξη της δράσης.

Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων ήταν εντυπωσιακή τόσο στο διαδραστικό κύκλο παιχνιδιών με τίτλο “Ο κύριος ΚΟΚ πάει Survivor”, όσο και στο κουίζ οδικής ασφάλειας που έχει επιμεληθεί η Τροχαία Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της δράσης της Τροχαίας Ηρακλείου στο Γάζι, μικροί και μεγάλοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία :

  • Να γνωρίσουν τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας (περιπολικά - μοτοσυκλέτες).
  • Να ενημερωθούν σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του προστατευτικού κράνους στα δίκυκλα και της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα.
  • Να χρησιμοποιήσουν τα γυαλιά προσομοίωσης χρήσης αλκοόλ και μέσα από ειδική άσκηση να αντιληφθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια αλκοόλ.

Επιχείρηση- «σκούπα» στην Κίσσαμο

Στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου κατέληξαν ξημερώματα νεαροί που με μοτοσυκλέτες μικρού ή μεγαλύτερου κυβισμού σήκωναν στο πόδι την κωμόπολη της Δυτικής Κρήτης. Έγιναν δεκάδες προσαγωγές, ενώ κατασχέθηκαν μοτοσυκλέτες στη διάρκεια της επιχείρησης- «σκούπα» που πραγματοποίησε ειδική ομάδα της Αστυνομίας, με εντολή του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής.

Το φαινόμενο της ηχορύπανσης από μοτοσυκλέτες, που συνήθως οδηγούν ανήλικοι χωρίς δίπλωμα, παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Κρήτης, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει, με το κλίμα ανομίας να διατηρείται με την ανοχή πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών. Αυτή τη φορά, οι φωνές αγανάκτησης των κατοίκων εισακούστηκαν.

Στη Βουλή για τα νέα τμήματα ένταξης

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως αναφορά στο υπουργείο Παιδείας την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς “Φαιστός”, για να ιδρυθούν άμεσα τα νέα τμήματα ένταξης, και αιτείται απαντήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, από τις 26/7/2021 έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονταν με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτ. 48132/Δ3) για ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.) και οι προτάσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά να είναι στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί - μέχρι σήμερα - οι διαδικασίες που αφορούν στη δημοσίευση της απόφασης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις.

Ζητείται... εξήγηση

Εξηγήσεις για την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, θέμα που είχαμε αναδείξει εδώ στη “Ν.Κ.” παραθέτοντας και την αποκαλυπτική αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και ΥΠ.ΕΝ., ζητάει με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

Απόρριψη... στην ψύχρα

«Η κυβέρνηση απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου, με την οποία περιγράφονταν προτάσεις για τις βασικές χρήσεις γης και τις μορφές εκμετάλλευσης για την έκταση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, όταν θα σταματήσει η λειτουργία του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτή η απόρριψη δε λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι στη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Καστελιού, περιλαμβάνεται ως αναβλητική αίρεση η ωρίμανση των σχεδίων για την αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου. Και έρχεται μάλιστα τη στιγμή που η διαδικασία εκπόνησης νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, έχει επί της ουσίας παγώσει.

Ας το καταλάβουν: Η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου θέλει και πρέπει να έχει λόγω στην αξιοποίηση της έκτασης του “Νίκος Καζαντζάκης”. Ο εν κρυπτώ σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι κατακριτέος και μας βρίσκει αντίθετους».

Πότε θα προχωρήσει;

Με την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε ο Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, ζητείται ενημέρωση σχετικά με το πώς και πότε θα προχωρήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα καλύπτει την περιοχή του πρώην αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης”, εάν θα αποδεχτεί τελικά η κυβέρνηση το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός που θα εξασφαλίσει κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Ζητούνται, επίσης, απαντήσεις σχετικά με το εάν έχει προσδιοριστεί χωρικά η έκταση που θα παραμείνει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εάν θα συμπεριληφθεί η τοπική κοινωνία στον σχεδιασμό για την εκμετάλλευση της έκτασης του «Ν. Καζαντζάκης» και αν ναι, μέσα από ποια διαδικασία.

Τέλος, ζητείται, για πολλοστή φορά, να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο η σύμβαση για τη δανειοδότηση του ελληνικού Δημοσίου για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι με όλες τις εκθέσεις και τα σχετικά υπομνήματα που τη συνοδεύουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News