Συνάντηση με άρωμα... κρητικής ομογένειας

Παραπολιτικά
Συνάντηση με άρωμα... κρητικής ομογένειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με «άρωμα» Κρήτης, για την ακρίβεια με «άρωμα» της μακρινής κρητικής ομογένειας από την Αυστραλία, είχαμε προχθές στο γραφείο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε, βλέπετε, τον πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ΚΟΑΝΖ) κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον συνεχάρη για το έργο και τις ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες της KOANZ, μεταξύ των οποίων και οι εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της Μάχης της Κρήτης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αυστραλία, στις οποίες συμμετέχει αντιπροσωπία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ. Επίσης αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας, καθώς και στην αξία και στον ρόλο του ομογενειακού Ελληνισμού.

Στο Προεδρικό προσκεκλημένη της ΠτΔ η δήμαρχος Γαύδου

Στην καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Κυριακή για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προσκεκλημένη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ήταν μεταξύ άλλων η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη.

Η πρώτη πολίτης της χώρας, επισκεπτόμενη φέτος την ημέρα των Θεοφανίων το ακριτικό νησί, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης, έδειξε το ενδιαφέρον και την αγωνία της για την εσχατιά της Ευρώπης, δηλώνοντας πως «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας και ιδίως στα ακριτικά της νησιά, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανές, διάσπαρτες στα πελάγη μας, κοιτίδες Ελληνισμού».

Φεύγοντας τότε από τη Γαύδο η κ. Σακελλαροπούλου δεσμεύτηκε, συγκινημένη, στους ακρίτες πως δε θα τους ξεχάσει. Η παρουσία της δημάρχου του ακριτικού νησιού στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή, εκτός από μεγάλη τιμή για την ίδια και για τη Γαύδο, ήταν και μια ακόμη απόδειξη πως η ανώτατη πολιτειακή Αρχή της χώρας δεν ξεχνά, απεναντίας στηρίζει έμπρακτα την Κοινωνία των Πολιτών, η οποία εκπροσωπήθηκε στη δεξίωση με διευρυμένη λίστα προσκεκλημένων.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Αγίου Τίτου και από τον Ιερό Ναό θέλησαν να ευχαριστήσουν όσους συνέβαλλαν με την παρακάτω ανακοίνωση: «Με πολλή χαρά γνωρίζουμε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας ότι με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Αποστόλου Τίτου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκαν οι εξωτερικές λίθινες επιφάνειες της τοιχοποιίας του Ιερού Ναού, που παρουσίαζαν έντονα δείγματα φθοράς από τον χρόνο.

Για τις εργασίες αυτές, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Ασκιανάκης, οι συνεφημέριοι του και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εκφράζουν τις ολόθερμες ευχαριστίες τους σε όσους συνέβαλαν στο έργο αυτό.

Ευχαριστούν την Εξοχοτάτη κυρία Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού και τους συνεργάτες της στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο τμήμα Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων κ.κ. Μαρία Μερτζάνη, Δέσποινα Παπαϊωάννου και Παναγιώτη Κωσταλούπη για τις άοκνες ενέργειές τους.

Ευχαριστούν, επίσης, ευγνωμόνως τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά και για τη γενικότερη ηθική συμπαράσταση του ιδίου και των συνεργατών του.

Ευχαριστούν, επίσης, τη Διεύθυνση Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Κρήτης για την προώθηση και επίβλεψη του έργου τη διευθύντρια και τους συνεργάτες της.

Τέλος, ευχαριστούν τον συντηρητή κ. Βασίλειο Μαρκάκη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με ζήλο και συνέπεια εργάστηκαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συντήρηση της λιθοδομής.

Ευχόμαστε ο Κύριός μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, να χαρίζει σε όλους υγεία και δυνάμεις πολλές, ώστε να χαιρόμαστε όλοι τα καλά τους έργα στο Ιερό αυτό Μνημείο της Πίστης και του Πολιτισμού μας, στην ευλογημένη πόλη του Ηρακλείου, τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου μας».

Διακοπές με... κλήρωση

Από μια κλήρωση κρίνονται οι ολιγοήμερες διακοπές πολλών Ελλήνων, και αυτή είναι ωμή πραγματικότητα για τους χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους, που περιμένουν τα 150 ευρώ του προγράμματος για να καταφέρουν να ξεκουραστούν λίγες μέρες.

Περίπου 1,170 εκατ. ήταν οι αιτήσεις και οι πιθανότητες για τους 200.000 τυχερούς ήταν 1/6 να κληρωθούν. Αλλιώς θα περιμένουν στο τέλος Σεπτεμβρίου να γίνει η δεύτερη κλήρωση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Αυτό που δύσκολα αποδέχεσαι είναι ότι οι τουρίστες χαίρονται τοπία και ομορφιές του τόπου μας, τα οποία πολλοί Έλληνες, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δύσκολα θα δουν ποτέ από κοντά...

Εντυπωσιακή αύξηση αντιρρήσεων

Τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής για τον αριθμό των ιδιοκτητών που έχουν υποβάλει αντίρρηση ή δήλωση πρόδηλου σφάλματος κατά των δασικών χαρτών δείχνουν ξεκάθαρα πως οι δύο παρατάσεις λειτούργησαν σωτήρια. Από περίπου 7.000 αντιρρήσεις που είχαν υποβληθεί ως τον περασμένο Μάιο, έφτασαν κοντά στις 20.000 μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Αν το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδεχτεί το αίτημα για τρίμηνη αυτή τη φορά παράταση, είναι σαφές πως και η πολιτική ηγεσία θα κερδίσει το στοίχημα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες γης θα διασφαλίσουν τη χρήση των περιουσιών τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τις χάσουν.

Καταστροφή με την ευλογία της Περιφέρειας

Το έργο που υλοποιείται στην επαρχιακή οδό Παλαιόχωρας-Τεμενίων, στο ύψος του Αζωγυρέ, για την αντιστήριξη της πλαγιάς που απειλείτο με κατάρρευση, όχι απλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής του Σελίνου, αλλά προκαλεί αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, θέτει πιθανόν σε κίνδυνο τα εδάφη και κτήρια του Αζωγυρέ.

Εκρήξεις με δυναμίτη

Σε επιστολή τους κάτοικοι του χωριού μιλούν για εκρήξεις με δυναμίτη, που ταράζουν συθέμελα τους οικισμούς. Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Ελένη Δοξάκη δηλώνει πως οι εκρήξεις είναι ελεγχόμενες και πως ρηγματώνουν τους βράχους. Για την καταστροφή του ποταμού και του φυσικού περιβάλλοντος, όμως, ούτε λόγος. Ούτε και για τις πιθανές επιπτώσεις από το αμφιβόλου νομιμότητας έργο, με παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού.

Εν λευκώ άδεια

Για δε τον μερικό αποκλεισμό μικρών χωριών και την αδυναμία πρόσβασης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος, όπως μιας πιθανής πυρκαγιάς, υπάρχει η μέριμνα ή ο εργολάβος έχει εν λευκώ άδεια να πράττει κατά βούληση, αγνοώντας για οποιαδήποτε επίπτωση στον οποιοδήποτε;

Άλλα ήθη

Στην Ελλάδα έχουμε αφήσει πολύ πίσω μας τη θανατική ποινή και ακόμη πιο πίσω το «σόου» που σχετίζεται με αυτήν - καθώς έχει αποδειχτεί με κάθε δυνατό τρόπο ότι καμία επίδραση δεν έχει η δημόσια τιμωρία στις τάσεις του κόσμου να παρανομεί. Ωστόσο, στην Αίγυπτο η θανατική ποινή συνεχίζει να εφαρμόζεται και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι το 1998 ήταν... δημόσιο θέαμα. Και ένας δικαστής θέλει να την ξανακάνει, διότι θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έχει χαρακτήρα αποτροπής μελλοντικών εγκλημάτων.

Η 21χρονη φοιτήτρια

Αφορμή, η δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Νάιρα Ασράφ, που έχει συγκλονίσει την Αίγυπτο, αφού η κοπέλα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου επειδή αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε συμφοιτητής της στο Πανεπιστήμιο της Μανσούρα.

Σε ζωντανή μετάδοση

Ο 21χρονος Μοχάμεντ Αντέλ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της συμφοιτήτριάς του και έτσι δικαστήριο στην Αίγυπτο ζήτησε να τροποποιηθεί ο νόμος σχετικά με τη θανατική ποινή για να μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση η εκτέλεσή του.

Τι ζητάει το δικαστήριο

Στη συνέχεια, το δικαστήριο απέστειλε επιστολή στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο, ζητώντας την τηλεοπτική μετάδοση του απαγχονισμού, με στόχο να αποτραπούν ανάλογα ειδεχθή εγκλήματα στο μέλλον.

«Η τηλεοπτική μετάδοση, έστω και μέρους της διαδικασίας, θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της αποτροπής, που δεν επετεύχθη μέσω της μετάδοσης της ανακοίνωσης της ποινής», αναφέρει η επιστολή του δικαστηρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News