Ο πλανήτης στον... φούρνο

Παραπολιτικά
Ο πλανήτης στον... φούρνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι κάτι δεν πάει καλά γενικώς στον πλανήτη; Έχουν τρελαθεί οι άνθρωποι, έχει τρελαθεί και η φύση. Γενικώς από το κακό στο χειρότερο. Και καθώς το κλίμα μουρλαίνεται και πάει, οι επιστήμονες έχουν βραχνιάσει να καλούν τους πάντες σε λήψη μέτρων, όχι για να αναστραφεί η κατάσταση, αλλά για να σταματήσει τουλάχιστον εκεί το κακό. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα.

Το σκίτσο με τον πλανήτη στον φούρνο μικροκυμάτων μάς έρχεται από τον διεθνή Τύπο και από τη σταχυολόγηση που κάνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για τη δημοσιογραφία στη Γηραιά ήπειρο Voxeurop.

Με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας για τα θέματά τους

Με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργο Μακράκη και Άννα Στουμπίδη, αντίστοιχα, συναντήθηκε ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» ενημέρωσαν τον Χάρη Μαμουλάκη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν δασκάλους και νηπιαγωγούς, αλλά και τους γονείς. Για τις πολλές και σημαντικές κενές θέσεις εκπαιδευτικών, το ζήτημα της σχολικής στέγης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διεύρυνση του ωραρίου του ολοήμερου, τις νέες συνθήκες που αλλάζουν δεδομένα ετών, τα παράδοξα που έχουν επικρατήσει στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, κ.ά.

Ο Χάρης Μαμουλάκης, από την πλευρά του, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση για ζητήματα που τους αφορούν και σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Πολιτεία οφείλει να ακούσει επιτέλους νηπιαγωγούς και δασκάλους, να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και να φροντίσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης. Η κοινωνία προχωράει, τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Από την πλευρά μας παραμένουμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, αρωγοί στο δύσκολο έργο τους, με μόνο γνώμονα το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της μάθησης: Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς».

Προς το υπουργείο Δικαιοσύνης η ερώτηση για το δικαστικό

Μετά τη δήλωση του υπουργείου Υποδομών στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, ότι είναι αναρμόδιο να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται, η επίκαιρη ερώτηση για τη δημοπράτηση του ώριμου έργου του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου κατατίθεται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής: «Μετά τη δήλωση του υπουργείου Υποδομών ότι είναι αναρμόδιο να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται, η ερώτηση κατατίθενται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ολοένα και πιο επιτακτική καθίσταται η ανάγκη αυτονόμησης του έργου της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, αφού παρά τις δεσμεύσεις του υφυπουργού Υποδομών σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μου (07/06/2022), δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση χώρου για το νέο δικαστικό μέγαρο Χανίων, γεγονός που κωλύει το συνολικό έργο ΣΔΙΤ.

Η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεί ένα αναγκαίο και ώριμο έργο, που όμως έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του, παρόλο που το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στο οποίο προβλέπεται να γίνει είναι ξεκάθαρο και άρα μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Κοινός τόπος, ύστερα και από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, Δήμου Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης, βουλευτών, Εμπορικού Συλλόγου, Επιμελητήριων, ΔΣΗ κ.τ.λ., είναι ο διαχωρισμός της ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου από άλλα υποέργα που δεν είναι ώριμα.

Επειδή η προκήρυξη του διαγωνισμού για το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα πολύ, αφού αναμενόταν από τον Μάιο του 2021 και ήδη βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2022 και επειδή για το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων δεν έχει γίνει ακόμη ούτε η παραχώρηση του οικοπέδου,

Ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να δημοπρατήσετε την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, δεδομένης της ωριμότητάς του, και να το απεμπλέξετε από το μη ώριμο του δικαστικού μεγάρου Χανίων;
  2. Εφόσον διαπιστώσετε ότι δεν προχωρεί το έργο μέσω ΣΔΙΤ, προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου ως δημόσιο έργο;».

Τέλος οι «ενδιάμεσες»

Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα.

Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Πώς ορίζονται

Ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι εξής:

α) Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

β) Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Τι θα ισχύσει

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μειωμένης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος 10 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Αυτό δεν ισχύει για νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τα οποία από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση.

Ουδείς τις ήθελε

Η καθιέρωση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων ήταν ένα μέτρο που αναρωτιέται κανείς γιατί ψηφίστηκε και ίσχυσε τόσα χρόνια, αφού στην ουσία ουδείς το ήθελε. Ούτε οι έμποροι το επιθυμούσαν, ούτε οι καταναλωτές ενδιαφέρθηκαν ποτέ ιδιαίτερα. Οπότε... απορίας άξιο είναι που ίσχυσε τόσα χρόνια.

Τι συμβαίνει με τις δασικές υπηρεσίες;

Ήθελα και να ήξερα, τι γίνεται στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης και μάλιστα σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που οι φωτιές και η ανησυχία είναι στο «κόκκινο»; Μαθαίνω ότι όλες οι δασικές υπηρεσίες του νησιού είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες (που είναι και πολύ επίκαιρο), αλλά κυρίως στο κομμάτι που αφορά την αντιπυρική προστασία των δασών. Για τέτοια ετοιμότητα μιλάμε και μετά ζητάμε, λέει, τις ευθύνες και πού αυτές αναλογούν.

Πρόεδρος ξανά ο Γ. Γωνιανάκης

Ο Γιάννης Γωνιανάκης επανεκλέχτηκε πρόεδρος της νεοεκλεγείσας διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, που την περασμένη Δευτέρα συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα. Η συγκρότηση σε σώμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου, έγινε με μυστική ψηφοφορία.

Αναλυτικότερα, η νέα διοίκηση των οικοδόμων έχει ως εξής: πρόεδρος Γιάννης Γωνιανάκης, αντιπρόεδρος Γεράσιμος Πεϊνήρης, γενικός γραμματέας Μύρων Κοτσιφός, αναπληρωτής γραμματέας Ευάγγελος Γερακάκης, ταμίας Α' Αλέξανδρος Τσέρος, ταμίας Β' Νικήτας Κόκκινος, έφορος Αριστομένης Παπαϊωάννου και μέλη Eltion Ballabani, Ματθαίος Ραπτάκης, Τρύφωνας Γιοφτσίδης, Γεώργιος Πατέστος, Gezim Goxha, Γεώργιος Τσιγγένης, Ιλίρ Χίντα και Γεώργιος Μάρκογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News