Τέλος εποχής για τον Χαρίδημο Πρατικάκη

Παραπολιτικά
Τέλος εποχής για τον Χαρίδημο Πρατικάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οξύνους, ακριβοδίκαιος, χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα συμπαθής - όχι μόνο μεταξύ των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων - αλλά και στους απλούς πολίτες. Ωστόσο, πάνω από όλα, πρόκειται για έναν “ανθρώπινο” δικαστή αρίστης νομικής κατάρτισης! Ο λόγος για τον πρόεδρο Εφετών Ανατολικής Κρήτης κ. Χαρίδημο Πρατικάκη, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα λόγω συνταξιοδότησης.

Γεννήθηκε το 1955 στον Σίβα της Μεσαράς και σπούδασε Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1983 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα. Αρχικά, υπηρέτησε ως πάρεδρος στα Χανιά και τα επόμενα χρόνια ως πρωτοδίκης (και στη συνέχεια ως πρόεδρος Πρωτοδικών) στα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Αφού προήχθη στον βαθμό του εφέτη, “μετακόμισε” στο Εφετείο Δωδεκανήσου, στη Ρόδο. Επέστρεψε στα “πάτρια” εδάφη το 2011, με την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Σ’ αυτό υπηρέτησε αρχικά ως εφέτης και, μετά την προαγωγή του, ως πρόεδρος Εφετών. Από το 2019 ήταν ο προϊστάμενος του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Ήταν ο προεδρεύων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, στην πολύκροτη δίκη του Γιώργου Μεταξάκη, ο οποίος το 1999 είχε πνίξει τους τρεις γιους του στον Αλμυρό ποταμό, στο Ηράκλειο. Εξάλλου, προήδρευσε σε δίκες που απασχόλησαν έντονα, τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο την Κρήτη, αλλά και το πανελλήνιο (υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη, υπόθεση θανάτου Κατσούλη κ.ά.).

Ο Χαρίδημος Πρατικάκης είναι παντρεμένος με τη δικαστική γραμματέα Μαρία Ανυφαντάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: Η κόρη του είναι ειρηνοδίκης, ενώ ο γιος του εισήχθη πρόσφατα στο Δικαστικό Σώμα και υπηρετεί ως πάρεδρος. Έχει, επίσης, ένα εγγονάκι. Η «ΝΚ» του εύχεται τα καλύτερα..!

Τι συμβαίνει με τις υποψηφιότητες στο Λασίθι;

Εδώ τα νεότερα λοιπόν για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στο Λασίθι. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ομάδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει «κλειδώσει» από τις 4 θέσεις του ψηφοδελτίου τις δύο. Με προτίμηση στον Μανόλη Κλώντζα και τον Νίκο Κουρουπάκη, τον πρώην δήμαρχο Σητείας. Μένει απλά πλέον, με βάση την ποσόστωση, να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο με δύο θέσεις γυναικών, ίσα για να κλείσει το ψηφοδέλτιο.

Τι μας προκύπτει εδώ, όμως; Η μεγαλύτερη σε μόνιμο πληθυσμό πόλη του Λασιθίου, η Ιεράπετρα, δε θα έχει εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο, κι αυτό παρά την πρόταση για τις υποψηφιότητες Γιάννη Γουλιδάκη, που ουσιαστικά δεν ανανέωσε για αντιπεριφερειάρχης (ενώ μπορούσε, επέλεξε να απελευθερωθεί για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.) και του Τάκη Πατεράκη. Μένει εκτός εκπροσώπησης λοιπόν η Ιεράπετρα και ο Γουλιδάκης άφησε τη θέση του κι έμεινε εκτός. Και για να έχουμε καλό ρώτημα: Με την υποψηφιότητα του γιου του Φοίβου Ιωαννίδη, του Γιάννη (πρ. γραμμ. του υπ. Δικαιοσύνης), τι έγινε τελικά; Την «έφαγε» και αυτή το σκοτάδι; Αφήστε και τη φερόμενη υποψηφιότητα και το ενδιαφέρον του δήμαρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη. Τι συμβαίνει λοιπόν στο Λασίθι;

Κανένα ενδιαφέρον για την Τράπεζα Αττικής

Με αφορμή δημοσιεύματα, η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας και ο κ. Μιχάλης Σάλλας, από την πλευρά του στρατηγικού επενδυτή, δηλώνουν πως ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν ούτε σκοπεύουν να εκδηλώσουν οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την Τράπεζα Αττικής.

Τόσο η διοίκηση της Παγκρήτιας, όσο και στρατηγικός επενδυτής παραμένουν προσηλωμένοι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας κατά 100 εκατ. ευρώ, τη φιλική συνένωση της τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.

«Είμαι 50 χρόνια θαυμαστής σου»

Ένα ωραίο σκηνικό εκτυλίχθηκε τις προάλλες στη συναυλία που διοργανώθηκε στο μικρό κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Μουσικός Ιούλιος», όπου την παρουσίαση και τον όλο συντονισμό έχει ο γνωστός καλλιτέχνης Γιώργος Χυντηράκης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία, ο Γιώργος Χυντηράκης «κουτελώθηκε» με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Περιουσίας Ηρακλείου και «συνοδοιπόρο» του στην «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», Μανόλη Βασιλάκη.

«Γιώργο, δηλώνω μεγάλος θαυμαστής σου επί 50 χρόνια τώρα. Αν δε σε πειράζει βέβαια έτσι που το λέω και προδίδω την ηλικία σου», του λέει, χαριτολογώντας, εκεί, στο συναπάντημα πάνω, ο Μανόλης Βασιλάκης.

Χαμογελά ο Χυντηράκης και του απαντά: «Μα εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ την ηλικία μου».

Ξεκινά η συναυλία στο μικρό κηποθέατρο. Οι δυο τους κάθονται κοντά.

Ε, δεν αντέχει στον πειρασμό ο Χυντηράκης, και σε μια στιγμή παίρνει το μικρόφωνο και προκαλεί τον Βασιλάκη να το πει δυνατά.

Ανταποκρίνεται στην πρόκληση ο αντιδήμαρχος και λέει από το μικρόφωνο: «Τον Γιώργο Χυντηράκη τον θαυμάζω εδώ και 50 χρόνια. Θυμάμαι, σαν τώρα, τη πρώτη φορά που τον άκουσα να τραγουδά. Ήταν το 1972, επί Χούντας τότε, στο άλλοτε Λιμενικό Περίπτερο, στην παραλιακή, που τον άκουσα να τραγουδά Θεοδωράκη. Και όχι όποιο-όποιο τραγούδι του αείμνηστου Μίκη παρακαλώ, ή ένα ερωτικό τραγούδι όπως μας τραγούδησε σήμερα, αλλά τη “Ρωμιοσύνη μην τη κλαις”».

Ε, ρε νοσταλγικές αποκαλύψεις και θύμησες!

Μνεία στον ΒΟΑΚ από την Αμφιλοχία

Ειδική αναφορά στον ΒΟΑΚ έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελετή παράδοσης της παράκαμψης της Αμφιλοχίας που συνδέει τον οδικό άξονα Άκτιο-Αμβρακία με την Ιονία Οδό.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε τρία εμβληματικά έργα, μεταξύ αυτών και ο ΒΟΑΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτά ήταν η Πατρών-Πύργου, ο ΒΟΑΚ και βέβαια το “Άκτιο-Αμβρακία”. Τρία εξαιρετικά σημαντικά έργα που όλοι αναρωτιούνταν όχι για το πότε θα ολοκληρωθούν, αλλά αν ποτέ θα γίνονταν. Χρειάστηκε να δουλέψουμε εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε πλέον να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα ότι η Πατρών-Πύργου έχει αυτή τη στιγμή τρία εργοτάξια που εργάζονται νυχθημερόν για να παραδοθεί επιτέλους το έργο στην ώρα του. Ο ΒΟΑΚ, από μια απλή μολυβιά στον χάρτη χωρίς μελετητική ωριμότητα, χάραξη και χρηματοδότηση, έχει πλέον προσωρινούς αναδόχους σε μεγάλο μέρος του και μέσα στη χρονιά θα δούμε και τα πρώτα εργοτάξια. Και το “Άκτιο-Αμβρακία”, μετά από μια απίστευτη περιπέτεια, παραδίδεται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στο ιστορικό του έργου, από το 2010 και μέχρι το 2017, που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τις τρεις από τις τέσσερις εργολαβίες με προϋπολογισμό 160 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο προϋπολογισμός για τα τρία από τα τέσσερα τμήματα του έργου ήταν μεγαλύτερος από τον αρχικό προϋπολογισμό ολόκληρου του έργου», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι και αυτός ο διαγωνισμός - όπως και άλλοι εκείνης της περιόδου - κόλλησε. «Αυτή είναι η κατάσταση που μας παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019. Μια κατάσταση ακόμα πιο προβληματική απ’ ό,τι ήταν όταν την παρέλαβε».

Στα υπουργεία οι βουλευτές για τον ΒΟΑΚ

Και για να μείνουμε στο θέμα του ΒΟΑΚ, είναι αλήθεια αυτό που ακούσαμε χθες ότι οι βουλευτές, λέει, του Ηρακλείου ή και άλλοι από την υπόλοιπή Κρήτη θα μαζευτούν την Τρίτη, 26 του μήνα, να πάνε στα υπουργεία για να ζητήσουν ενημέρωση; Αλήθεια, ποιοι βουλευτές; Οι κυβερνητικοί ή όλοι όλων των κομμάτων, δηλαδή οι Κρητικοί; Για να δούμε τι περισσότερο θα μάθουμε από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός προχθές για μπουλντόζες στο μεγάλο τμήμα του νέου ΒΟΑΚ από Χανιά ως Ηράκλειο μέσα στο 2023...

Ήπιε βρομόνερα... «ιερού ποταμού»!

Σκοταδισμός; Ηλιθιότητα; Γκάφα; Ή... όλα μαζί; Ο λόγος για την πράξη ενός... πρωθυπουργού! Του πρωθυπουργού του Παντζάμπ Bhagwant Mann.

Στο νοσοκομείο Indraprastha Apollo του Δελχί εισήχθη, λοιπόν, ο πρωθυπουργός του Παντζάμπ. Ο Mann υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον στομαχόπονο που ένιωθε και οι γιατροί του νοσοκομείου διέγνωσαν λοίμωξη.

Αν και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική η ασθένειά του, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες αλλά και βίντεο, που έχει γίνει viral, που τον δείχνουν να πίνει ένα ποτήρι νερό από το Kali Bein, έναν ποταμό που θεωρείται ιερός αλλά τα νερά του... μας παραπέμπουν στα νερά του... Βιολογικού της ΔΕΥΑΗ προ... επεξεργασίας βέβαια!..

Την επίμαχη φωτογραφία είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση! Και μάλιστα, ανακοινώθηκε πως ο πολιτικός φύτεψε ένα δενδρύλλιο στις όχθες του ποταμού και ότι ήπιε επίσης νερό από το ρυάκι.

Πάντως, το γραφείο του Bhagwant Mann δεν επιβεβαίωσε τη νοσηλεία του, ωστόσο πηγές αναφέρουν πως η ασθένειά του σχετίζεται με την κατανάλωση νερού από το Kali Bein. Αλλά και να μην το επιβεβαίωναν...

Το βίντεο που έγινε viral

Χρήστης ανέβασε στο Twitter βίντεο που απεικονίζει τον Bhagwant Mann να σκύβει στο ποτάμι και να γεμίζει το ποτήρι του, ενώ κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο σημείο.

Στη συνέχεια κατεβάζει... μονορούφι το ποτήρι νερό, χωρίς κανένα ίχνος δισταγμού, θέλοντας να αποδείξει πως τα ύδατα του Kali Bein είναι καθαρά και δεν έχουν ίχνος μόλυνσης.

Βέβαια, λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε στο νοσοκομείο, με τους χρήστες του Twitter να κάνουν πάρτι κάτω από την ανάρτηση...

Ο τερματοφύλακας είχε... καβούρια στην τσέπη

Τον κατά πολλούς καλύτερο τερματοφύλακα του κόσμου Νόιερ μετέφερε Τούρκος ταξιτζής, από το κέντρο του Μονάχου στο Λέχελ. Έπιασαν μάλιστα και κουβεντούλα. Το ταξί δεν το πλήρωσε ο ίδιος αλλά η ομάδα του. Ο οδηγός κατά την επιστροφή είχε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. Το βράδυ στο καφενείο θα είχε πολλά να πει στους φίλους του.

Κάποια στιγμή είδε από τον καθρέπτη του κάτι που έμοιαζε με πορτοφόλι. Σταμάτησε, το άνοιξε και είδε ότι ήταν του Νόιερ!

Είχε μέσα 800 ευρώ, το δίπλωμα οδήγησης και πιστωτικές κάρτες. Ο ταξιτζής πήγε αμέσως στα γραφεία της Μπάγερν, βρήκε τον διευθυντή της ομάδας και του έδωσε το πορτοφόλι σε απόσταση... 120 χιλιομέτρων. Μαζί με τη βενζίνη και τα διόδια, ο ταξιτζής χρεώθηκε πάνω από 400 ευρώ.

Πώς εβάσταξε!

Μία βδομάδα μετά, του χτύπησε ο κούριερ την πόρτα. Έλαβε ένα δέμα. Το άνοιξε και είδε μέσα μια φανέλα των τερματοφυλάκων της Μπάγερν υπογεγραμμένη από τον Νόιερ.

Ούτε καν ένα εισιτήριο... Μια πρόσκληση. Μόνο τα εύρετρα αν ζητούσε, θα ήταν το 5% των 800 ευρώ που είχε το πορτοφόλι, ως ανταμοιβή για την πράξη του... Μπράβο κουβαρνταλίκι ο τερματοφύλακας... Πώς εβάσταξε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News