Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο πλευρό παιδιών με καρκίνο

Παραπολιτικά
Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο πλευρό παιδιών με καρκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίπλα στους μικρούς μαχητές της ζωής, στην Αιματολογική-Ογκολογική Κλινική Παιδιών και Εφήβων του ΠΑΓΝΗ, βρέθηκε πριν λίγες μέρες η αγαπημένη ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της στο Ηράκλειο με την παράσταση “Περσέας και Ανδρομέδα”, και έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου «Η Παρέα της Αγάπης», η Κάρμεν Ρουγγέρη δίχως δεύτερη σκέψη έσπευσε να συναντηθεί με τους μικρούς της φίλους στον χώρο της κλινικής.

Και όπως αναφέρει «Η Παρέα της Αγάπης», «περάσαμε μαζί ένα όμορφο μεσημέρι γεμάτο χαμόγελα και παιχνίδια και χωριστήκαμε με την υπόσχεση, και από τις δύο πλευρές, να συναντηθούμε ξανά του χρόνου, αυτή τη φορά στην πλατεία του θεάτρου, γεροί και δυνατοί».

Η φωτογραφία είναι της Γιάννας Καραγιώργου από το Profile Photography G.K.

«Όχι» από Ελλάδα

Η πρόταση της Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15% στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη του ρωσικού αερίου, δεν έγινε ευμενώς δεκτή σε αρκετές χώρες. Μία από εκείνες που έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους είναι και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση δε συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», είπε συγκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση για ενδεχόμενες κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

«Όχι» λένε και οι Ίβηρες

Την ίδια ώρα, και οι δύο χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, αρνούνται τη μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η ισπανική κυβέρνηση δε θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, αφού η Ισπανία γνωστοποίησε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δε θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Ούτε και η πορτογαλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν οι Βρυξέλλες και το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.

Το όνειρο της πρώτης κατοικίας έγινε εφιάλτης

Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά μία από τις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό μειώνεται και η τάση, με δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να φτάσουν... αρκετά υψηλά μέσα στην επόμενη διετία, θα κάνει την απόκτηση κατοικίας... όνειρο θερινής νυκτός για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

13 χρόνια μισθοί για ένα τριάρι

Η έρευνα του ΟΟΣΑ για τα ακίνητα των χωρών-μελών του είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Στην Ελλάδα, για να αγοράσεις ένα τριάρι, θα πρέπει να διαθέσεις τους μισθούς 13 ετών, που είναι το έκτο χειρότερο νούμερο μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Πώς φτάσαμε στην τραγική αυτή επίδοση; Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πάνω από 10% (δε συμπεριλαμβάνεται το 2022, όπου σημειώνεται επίσης μεγάλη αύξηση), αλλά οι μισθοί παραμένουν... καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Παρότι από το 2010 η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, μετά τη “βουτιά” των πρώτων μνημονιακών χρόνων, είναι η μικρότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η μείωση των πραγματικών αμοιβών ήταν τόσο τεράστια, που η στέγη παραμένει ζητούμενο για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων νοικοκυριών.

Γονική παροχή και κληρονομιά

Το πρόβλημα απόκτησης κατοικίας είναι ιδιαίτερα έντονο στους νέους έως 34 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν κληρονομήσει ή λάβει ακίνητο με γονική παροχή, είναι μόλις 13%.

Η απόκτηση κατοικίας παραμένει, ωστόσο, μια διαχρονική σταθερά για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ποσοστό ιδιοκατοίκησης 72%, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με πριν από 15 χρόνια.

Η περίοδος αύξησης των επιτοκίων, στην οποία εισέρχεται πλέον και η Ευρωζώνη, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων, ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες που πληρώνουν υψηλό ποσοστό του εισοδήματός τους για τη μηνιαία δόση και έχουν χαμηλότερες αποταμιεύσεις. Το πρόβλημα θα το έχουν οι δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Οι φωτιές είναι... αναμενόμενες

Διαβάζουμε κι ακούμε πολλά κι αυτές τις μέρες για τις πυρκαγιές και τις καταστροφές που προκαλούν. Σε βαθμό... μαζικής υστερίας. Μια υστερία την οποία, φοβούμαι, υποβοηθούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στα media, με τους πηχυαίους τίτλους και τα «χτυπήματα» που... ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η «μεγάλη αλήθεια» στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι φωτιές είναι αναμενόμενες. Είτε πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, είτε για ανθρώπινη παρέμβαση (ακόμη και απευθείας εμπρησμό) οι φωτιές είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει.

Πριν κυριαρχήσει απόλυτα ο άνθρωπος στη γη και προσαρμόσει το φυσικό περιβάλλον στις ανάγκες του, οι φωτιές ήταν η «ανανέωση» του δάσους - μην ξεχνάμε ότι η μόνη πραγματική αναδάσωση είναι η φυσική αναδάσωση, αυτή που συμβαίνει όταν δεν πειράζουμε, ούτε επεμβαίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο στα καμένα. Βεβαίως, επειδή πλέον ο ανθρώπινος παράγοντας δρα καταστροφικά, τα καμένα συνήθως καταπατούνται και είτε χρησιμοποιούνται για οικονομική δραστηριότητα, είτε... φυτρώνουν βίλες. Σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό που έκαναν παλιότερα οι βοσκοί, που έκαιγαν εκτάσεις για να τις κάνουν βοσκοτόπια.

Ψυχραιμία, λοιπόν

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία, φροντίδα για τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους και επαγρύπνηση. Γιατί, το ότι η φωτιά είναι μοιραίο ότι θα ανάψει, δε σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί να καταστρέψει ό,τι βρίσκεται στο διάβα της. Κρίμα που δεν ενισχύθηκε και η Πυροσβεστική στον βαθμό που ενισχύθηκαν η ΕΛ.ΑΣ. και η Εκκλησία... Θα είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες να πολεμήσουν στα μέτωπα της φωτιάς οι άνδρες και γυναίκες της και με πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα και λιγότερες απώλειες σε περιουσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News