Και στρατιωτική χρήση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

Παραπολιτικά
Και στρατιωτική χρήση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, σχετικά με τη μετατροπή της τμήματος της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” σε στρατιωτική βάση, επικαλούμενος απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαμουλάκης, έχει ζητηθεί από τις 23/1/2020 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο καθορισμός της απαιτούμενης έκτασης που χρειάζεται για τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι τυχόν περιορισμοί για τις χρήσεις της υπολειπόμενης προς αξιοποίηση έκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”. Στην απάντηση Παναγιωτόπουλου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «...Το ΥΠΕΘΑ γνωστοποίησε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι ένα τμήμα της έκτασης του υφιστάμενου Α/Δ δε δύναται να αποδεσμευτεί, ενώ για άλλα τμήματα η αποδέσμευση πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης, καθώς χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση κρίσιμων και αδήριτων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη συνέχιση των οποίων δεν υφίσταται βιώσιμη εναλλακτική λύση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου Α/Δ Ηρακλείου απαλλοτριώθηκε, υπέρ του Δημοσίου για λόγους δημόσιας ωφελείας, με σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, η συνέχιση της στρατιωτικής χρήσης έκτασης αυτού, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο, εξακολουθεί να ικανοποιεί την προϋπόθεση της επωφελούς για το Δημόσιο αξιοποίησης του ευρύτερου χώρου του Α/Δ».

Στη Βουλή τα εργασιακά στον ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας

Στα έδρανα της Βουλής θα μεταφερθεί προσεχώς, και αν μη τι άλλο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία οι απαντήσεις που θα δοθούν, το θέμα με το “θολό τοπίο” που καταγράφεται αισίως γύρω από τα εργασιακά δεδομένα δεκάδων εργαζομένων στον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, μετά την κατάργησή του ως φορέα με τη σημερινή του μορφή και τη διατήρηση του - έως το 2028 - ως δημοτική Α.Ε.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας της Κρήτης, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική επερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

«Με τον Ν. 4954/2022 (άρθρο 35) ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ μετατρέπεται σε μια απλή Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς αντικείμενο τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, καθώς προβλέπεται η ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (υπ’ αριθμ. 1391/18.6.2019) περί συγχώνευσής του στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Μέσα σε όλα αυτά δε γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό, που σημειωτέον έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για το υφιστάμενο προσωπικό πολλών νησιωτικών περιοχών, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως του Νοτίου Αιγαίου και των Ιόνιων νήσων, αλλά και της νησιωτικής περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τη σύσταση Ειδικών Περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τη μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού των προϋπαρχουσών εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων στους νέους φορείς, με την ίδια σχέση εργασίας», αναφέρεται στην επερώτηση των βουλευτών.

«Το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας διαθέτει αποδεδειγμένα εμπειρία ετών σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ωστόσο τίθεται θέμα μεταβολής του εργασιακού αντικειμένου του προσωπικού του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκε αρχικά. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο οι νέες συνθήκες να δημιουργούν στους εργαζόμενους ανασφάλεια για τη μελλοντική τους εργασιακή υπόσταση και εξέλιξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης, ενώ στην επερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για ποιους λόγους δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το προσωπικό του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση να δώσουν στο προσωπικό του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας την επιλογή της μεταφοράς του στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους Χερσονήσου/Μινώα Πεδιάδος ή την παραμονή του στη νέα ανώνυμη εταιρεία.

Τα «ευχαριστώ» και η υπόσχεση για την Ελένη του

Όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό του μετά τον χαμό της συζύγου του Ελένης Σμαραγδή ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του ο Κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.

«Αισθάνομαι τη βαθιά ανάγκη να ευχαριστήσω όσους παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία της γυναίκας μου Ελένης, που απομακρύνθηκε από τον τρέχοντα κόσμο, εισερχόμενη πλέον στα ενδότερα του Χρόνου, στη μακάρια αθανασία...

Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω όσους θέλησαν να στείλουν την αγάπη τους με κατάθεση στεφάνου, αλλά και εκείνους που κατέθεσαν τον οβολό τους στα Παιδικά Χωριά SOS. Άπειρα ευχαριστώ στους αμέτρητους, οι περισσότεροι άγνωστοι σε εμάς, που με διάφορους τρόπους έστειλαν την ανυπόκριτη και βαθιά τους αγάπη - από όλες τις χώρες τους κόσμου όπου πέρασε και άφησε το αποτύπωμά της - για τη σύζυγό μου Ελένη, τον Άγγελό μου.

Επιθυμώ, επίσης, να καταθέσω δημόσια την υπόσχεση που της δώσαμε, τόσο προσωπικά όσο και οι στενοί συνεργάτες μας, ότι θα ολοκληρώσουμε την τελευταία της επιθυμία, κινώντας γη και ουρανό για να γίνει πραγματικότητα η ταινία “Καποδίστριας”, για την οποία παλεύαμε μαζί τα τελευταία 5 χρόνια, με την ελπίδα ότι έτσι θα αναπαυτεί η ψυχή της!».

Στο τελευταίο ταξίδι της Ελένης Σμαραγδή την αποχαιρέτησαν πολλοί συνεργάτες της από τον κινηματογράφο, αλλά και συγγενείς και πολλοί φίλοι. Στην εξόδιο ακολουθία το «παρών» έδωσαν ο συνθέτης Μίνως Μάτσας και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης, Τόνης Λυκουρέσης, Χάρης Παπαδόπουλος πρόεδρος ΕΕΣ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, πρόεδρος ΕΑΚ, Γιάννης Σολδάτος, ιστορικός Κινηματογράφου και Δημήτρης Αποστόλου.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής και Χαλανδραίος Χάρης Ρώμας, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Μαίρη Βιδάλη, ο διανοητής και εκπρόσωπος του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ Μάνος Δημητρακόπουλος, οι ευεργέτες της ταινίας “Καποδίστριας” Σάσα Βαρδινογιάννη και Απόστολος Βούλγαρης της Audiovisual, η ευεργέτιδα της ταινίας “El Greco” Λένα Κεφαλογιάννη, ο κριτικός κινηματογράφου και φίλος Γιάννης Ζουμπουλάκης, η δημοσιογράφος Νότα Διαμαντοπούλου, η δημοσιογράφος Εύη Κυριακοπούλου, ο δήμαρχος Αλίμου και φίλος Ανδρέας Κονδύλης και πολλοί άλλοι.

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Φύγε εσύ, έλα εσύ»...

Τελικά σε σχέση με τους προηγούμενους επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης... και πολύ έκατσε στο πόστο του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δημήτρης Μελάς... Ναι, καλά το καταλάβατε. Πάει κι αυτός. Έφυγε... Στη θέση του, όπως ανακοινώθηκε χθες, τοποθετείται ο γεωπόνος Ευάγγελος Σημανδράκος, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο Κυριάκος Μπαμπασίδης.

Ο Ευάγγελος Σημανδράκος είναι γεωπόνος ΑΠΘ (ΜSc) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας ΕΑΠ. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολεοδομίας καθώς και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης από το 2019, ενώ ήταν επικεφαλής του συνδυασμού “Κοζάνη Μπροστά”. Διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Γρεβενών μεταξύ 2014 και 2019. Κατά την περίοδο 2001-2014 έχει εργαστεί ως ιδιώτης μελετητής με τη σύνταξη μελετών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ΜΜΕ σε επιχορηγούμενα προγράμματα (Αναπτυξιακός Νόμος, συγχρηματοδοτούμενες Δράσεις ΕΣΠΑ-ΠΕΠ), μελέτες κόστους-οφέλους, σύνταξη φακέλων ένταξης νέων αγροτών, σχεδίων βελτίωσης, μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων και πιστοποιήσεις ISO9001 και HACCP.

Μέγαρα: «Συγνώμη για την πόρτα»...

Πυροσβέστες στα Μέγαρα, αφού με αυτοθυσία έσωσαν σπίτι που κινδύνευε από τις φλόγες, στη συνέχεια έγραψαν ένα σημείωμα με το οποίο ζητούν συγνώμη που έσπασαν την εξώπορτα του σπιτιού.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Νίκος Λάμψας δήλωσε: «Προσέφεραν τα μέγιστα. Αν δεν ήταν αυτοί οι δύο άνθρωποι, ο Τάσος και ο Χρήστος, τους οποίους ευχαριστώ με όλη την ψυχή μου, και όλο το Πυροσβεστικό Σώμα, το σπίτι θα είχε... καεί.

Δευτερόλεπτα πριν η φωτιά είχε κυκλώσει το σπίτι, είχε “ακουμπήσει” στην πίσω μεριά, και αυτοί οι δύο άνθρωποι, θυσιάζοντας πάρα πολλά πράγματα, έκαναν το χρέος τους και μας συγκίνησαν με αυτό το σημείωμα, που θα το κρατήσουμε για όλη μας τη ζωή»...

Κι όμως, λίγους μήνες πριν...

Κι όμως, στους ίδιους ανθρώπους, λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση τους πέταγε δακρυγόνα και τους έβρεχε με την αύρα...

Οι εποχικοί πυροσβέστες πολεμήθηκαν και χτυπήθηκαν όσο λίγοι, ενώ χαρακτηριστικό της βιαιότητας την οποία δέχτηκαν είναι το γεγονός πως ένας εξ αυτών έχασε το δάχτυλό του από αστυνομική κροτίδα, στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αφορμή για να βγούνε στους δρόμους περίπου 2.500 εποχικοί πυροσβέστες ήταν το μέλλον τους που παρέμενε μετέωρο, καθώς δεν είχε αποσαφηνιστεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την απορρόφησή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας με καθεστώς 12μηνης εργασίας.

Η Πυροσβεστική κάθε καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα σε περιστατικά πλημμύρας, και όχι μόνο, παίζει σπουδαίο ρόλο στην ακεραιότητα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, τόσο προς τους μόνιμους όσο και προς τους εποχικούς εργαζομένους της Πυροσβεστικής, το λιγότερο που οφείλει η κάθε κυβέρνηση της χώρας μας είναι ο σεβασμός που τους αναλογεί και τους αξίζει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News