Η εναέρια μάχη του αρχηγού στα Χανιά

Παραπολιτικά
Η εναέρια μάχη του αρχηγού στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εναέρια μάχη με ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά ενεπλάκη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Όχι βεβαίως σε κανονική μάχη, αλλά στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης ελληνικών F-16 με τα 5ης γενιάς «αόρατα» αμερικανικά αεροσκάφη F-35, τα οποία θέλει, ως γνωστόν, να αγοράσει η χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης δύο F-16 Block 52+ εναντίον δύο F-35, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, συμμετείχε προχθές Τετάρτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης “Poseidon Rage”, άσκηση η οποία έφερε τις προάλλες στα Χανιά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη.

Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες

Με εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες έκλεισε η σχολική χρονιά για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Η εκπαίδευση έγινε από την ομάδα “Φίλιος Ζευς” προς το προσωπικό του σχολείου. Η διεύθυνση του σχολείου εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση επικοινωνώντας τη δράση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Κλείνοντας μια δύσκολη σχολική χρονιά, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους επώνυμα και ανώνυμα που στήριξαν και στηρίζουν για άλλη μια σχολική χρονιά το σχολείο μας, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Ξεκινώντας λοιπόν, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας “Φίλιος Ζευς”, που με προθυμία και επαγγελματισμό εκπαίδευσε το προσωπικό του σχολείου μας στις Πρώτες βοήθειες. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το οδοντιατρείο της κ. Ελένης Γιγουρτσή και του κ. Ιωάννη Σημαιάκη (Αντ. Καστρινάκη 27) και την παιδίατρο κ. Άννα Ιωαννίδη (Ζωγράφου 11), που με χαρά μάς άνοιξαν τις πόρτες των ιατρείων τους στα πλαίσια προγραμμάτων υγείας για τους μαθητές μας. Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους αυτούς τους φίλους που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το σχολείο μας και θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Ευχόμαστε σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και με το καλό γεμάτο υγεία να έρθει η νέα σχολική χρονιά!».

Μνημόσυνο για το κυρό Τιμόθεο

Την προσεχή Κυριακή 24 Ιουλίου θα τελεστεί ιερό μνημόσυνο, στο Ιερό Ησυχαστήριο «Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις», στην Παντάνασσα, για τα 16 χρόνια από την εν Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Τιμοθέου. Τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο θα τελέσει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιος Βερδινάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Οι κατοικίες που χάθηκαν

Μα καλά, τόση αγωνία για το αεροδρόμιο Καστελίου έχει ο δήμαρχος της περιοχής που, αντί να ζητήσει από το υπουργείο να δει τι θα κάνει με τις κατοικίες των ανθρώπων που έχουν χαθεί οι μισές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, τον ενδιαφέρει να δει πώς θα αντιδράσει το αεροδρόμιο όταν κατασκευαστεί κι αν ξανακάνει κάποιον δυνατό σεισμό και για αυτό απευθύνεται στο υπουργείο; Οι κατοικίες δήμαρχε, οι κατοικίες είναι το πρόβλημα και η ερήμωση που έρχεται, γιατί όσοι έχασαν σπίτια με 20χίλιαρα δεν τα χτίζουν ξανά!

Το ΒΑ τμήμα του ρήγματος δίνει τα ρίχτερ

«Ψυχραιμία» είναι το μήνυμα του Φίλιππου Βαλλιανάτου με βάση τα στοιχεία 11 σεισμογράφων... «Θα ανησυχούσα αν το επίκεντρο των σεισμών είχε μετατοπιστεί σε άλλους χώρους εκτός αυτών που έχουν διεγερθεί από τον Σεπτέμβρη του 2021», σημείωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΕΚΠΑ στο Ράδιο 98,4.

Εξήγησε με απλό τρόπο τι πιθανολογεί πως συμβαίνει και επικαλέστηκε τα στοιχεία που του δίνουν οι εγκατεστημένοι σεισμογράφοι που το τμήμα του έχει εγκαταστήσει σε 11 σημεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

«Υπάρχει ένας χώρος ΒΑ και ένας ΝΔ όπου γίνονται οι σεισμοί. Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σημειώνεται ΒΑ μέσα στον προγενέστερο σεισμογόνο χώρο. Ίσως πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι που ξεμπλοκάρει αυτό το διάστημα και μέσα από την παραμόρφωση της συσσώρευσης ενέργειας έσπασε και πάει να ισορροπήσει στη θέση που πρέπει να είναι», ανέφερε.

«Από τη μέχρι σήμερα καταγραφή των σταθμών σε Λιγόρτυνο, Πραιτώρια, Ασήμι, Χάρακα, Πύργο, Ροτάσι, Μεσοχωριό και Τεφέλι (διπλός σεισμολογικός σταθμός και σταθμός σεισμικής επιτάχυνσης) που συμπληρώνουν τους σταθμούς Κνωσού, Ιεράς Μονής Οδηγητρίας και Πεύκου, καθώς και τους δύο σταθμούς σεισμικής επιτάχυνσης εντός της πόλης του Ηρακλείου, κατεβαίνουμε σχεδόν στα 0 ρίχτερ», εξηγεί, «γιατί το διάστημα πριν τα 4,5 ρίχτερ προχθές το μεσημέρι η δραστηριότητα ήταν πολύ-πολύ μικρή και έδειχνε τα μικροραγίσματα και μικροσπασίματα πριν τον μεγάλο σεισμό των 4,5 ρίχτερ».

Μηδενικό βέβαια και το κόστος εγκατάστασης του δικτύου των σεισμογράφων που θα παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί, με ανοικτή την πρόταση-αναγκαιότητα - προσθέτω - προς την Πολιτεία, τον ΟΑΣΠ και την Πολιτική Προστασία να επιχειρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατεύθυνση μόνιμης εγκατάστασης δικτύου στα σημεία αναφοράς που τώρα επιχειρεί το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης του ΕΛΜΕΠΑ, του οποίου διευθυντής είναι ο Φίλιππος Βαλιανάτος.

Έξι υπουργεία, έξι γνώμες

Πόσο αστεία και τραγική μπορεί να είναι αυτή η γραφειοκρατία; Έξι υπουργεία για τους εργάτες γης; Εργασίας, Μετανάστευσης, Εξωτερικών, ΥΠΑΑΤ, Επενδύσεων, Νησιωτικής Πολιτικής. Εύγε!

Πόσο τραγικοί μπορεί να είμαστε και εκτός πραγματικότητας (ο πρωτευουσιάνος τι να ξέρει από γη και καλλιέργεια) όταν στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου εσύ ακόμα ψάχνεσαι ως υπουργείο πώς θα απλουστεύσεις τη “ρημάδα” τη διαδικασία για τη νόμιμη παραμονή 6.000 εργατών γης στα χωράφια;

Το Μετανάστευσης ακόμα επεξεργάζεται τον Κώδικα, το Εργασίας τέσσερις μήνες δεν έχει καταλήξει πόσοι επιπλέον χρειάζονται να μείνουν στις αγροτικές περιοχές, ενώ το ΥΠΑΑΤ για να έχει “καθαρό κούτελο” προωθεί τα αιτήματα των αγροτών.

«Δεν έχουμε πια λόγο να μιλάμε μαζί τους. Αύγουστο 2022 με Ιούνιο 2023 δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε», σημειώνει ο Μιχ. Βιαννιτάκης από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News