Παραπολιτικά

Η ζωή που επιμένει ακόμη και μέσα στα σκουπίδια

Μια εικόνα σπαρακτική από τα αποκαΐδια της Πεντέλης... Μια γατούλα, που κατόρθωσε να γλιτώσει τη ζωή της από τις αδηφάγες φλόγες, κάθεται για να βρει λίγη ηρεμία και δροσιά, δίπλα σε ένα καμένο αυτοκίνητο.

Η εικόνα λέει πολλά για την τρομακτική μήνι των δασικών πυρκαγιών που έχουν γίνει ένας σύντροφός μας, τρομακτικός μεν, αλλά πάντα παρών δε, κάθε χρόνο, σε όλη τη χώρα. Και το δόλιο το γατάκι προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έγινε και από τι γλίτωσε... Όπως και οι άνθρωποι που κατάφεραν να γλιτώσουν την περιουσία τους από τη φωτιά.

Τεράστιες καθυστερήσεις

Δεν «τραβάει» ούτε με... βίντσι ο μηχανισμός της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Μα, με τίποτε όμως! Ο μηχανισμός ουσιαστικά είναι μια τροποποιημένη εκδοχή ανάλογων που ισχύουν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (αν και βασίζεται στον ιδιωτικό πτωχευτικό κώδικα των ΗΠΑ), αποτελούσε (επιτακτική!) μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας και η Ν.Δ. τον έφερε στη Βουλή και τον ψήφισε, ευελπιστώντας ότι θα «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίχως τον θόρυβο των κατασχέσεων και εκπλειστηριασμών. Αν και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, πολύς κόσμος θα χάσει την περιουσία και τα σπίτια του.

Μικρό ενδιαφέρον

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων που θα ενέπιπταν στις διατάξεις του μηχανισμού, λίγες δεκάδες χιλιάδες έχουν μπει στη διαδικασία αυτή. Αλλά και από αυτές τις λίγες δεκάδες χιλιάδες, έχουν προχωρήσει (με ευθύνη των τραπεζών, βασικά) απειροελάχιστες. Καθιστώντας τον μηχανισμό - μέχρι τούδε τουλάχιστον - μια εξαιρετικά ηχηρή και παταγώδη αποτυχία. Και είναι περίεργο που τη διαδικασία τη φρενάρουν/τρενάρουν οι τράπεζες, καθώς ο μηχανισμός είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα τους. Σα να τον έγραψε τραπεζίτης. Που μάλλον αυτό ακριβώς συμβαίνει. Τότε γιατί δεν προχωράνε, έστω αυτές οι λίγες υποθέσεις που έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες; Έλα μου ντε!

Τα νούμερα

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος. Ωστόσο η «συγκομιδή» είναι εξαιρετικά φτωχή για ένα μέτρο που βρίσκεται ενεργό πάνω από ένα χρόνο. Για το πόσο “λιμά” είναι τα νούμερα, ας δούμε πώς τα περιγράφει ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας: «Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Το μέλλον

Το μέλλον του μηχανισμού είναι τουλάχιστον... αβέβαιο. Οι τράπεζες, παρότι πήραν ό,τι ακριβώς ζήτησαν, δεν ασχολούνται παρά ελάχιστα και αποσπασματικά με την προώθηση των αιτήσεων και ακόμη λιγότερο με την έγκρισή τους. Οι δανειολήπτες δε... βιάζονται να ενταχθούν. Η κυβέρνηση, παρότι επένδυσε στη συγκεκριμένη λύση, δεν... καίγεται να την προωθήσει. Και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι όταν γίνει κυβέρνηση ο εξωδικαστικός θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καταργηθούν.  Μα, άμα κανείς δεν τον θέλει, γιατί τον έφτιαξαν;

Και οι συνταξιούχοι

Ο «Τουρισμός για Όλους», που είναι η εκδοχή της Ν.Δ. τού πάλαι πότε «κοινωνικού τουρισμού» της ΔΥΠΑ (που είναι η εκδοχή της Ν.Δ. του ΟΑΕΔ, αφού η λέξη «εργασία» και «εργαζόμενος» είναι... τζιζ στο νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο, που προτιμά την «απασχόληση» και τον «απασχολήσιμο») δε φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό. Ως προς το σκέλος του προγράμματος για τους δικαιούχους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) του e-ΕΦΚΑ, έληξε προχθές η προθεσμία και σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν μόλις 16.000 αιτήσεις, ενώ το πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει έλεγχος από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να διασφαλιστεί πως όλοι όσοι έχουν κάνει αιτήσεις είναι όντως συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όλοι όσοι είναι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ θα λάβουν την επιδότηση ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, καθώς δε θα υπάρξει μοριοδότηση.  Λογικό, αφού οι αιτήσεις υπολείπονται κατά πολύ των διαθέσιμων vouchers.

Τι προβλέπει

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το “Μητρώο Παρόχων” της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, καταβάλλοντας μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%.

Δεν... τους παίζει κανείς

Θυμάστε τις εποχές των μνημονίων και πώς αντιμετώπιζαν το θέμα τα καθεστωτικά (αθηναϊκά) μίντια; Ήταν η εποχή που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήταν «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους, ο Αντώνης Σαμαράς με τα χίλια ζόρια και με πανστρατιά της Δεξιάς κατάφερε να κάνει οριακά κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και (την αλήστου μνήμης) ΔΗΜ.ΑΡ., ο ΣΥΡΙΖΑ εθεωρείτο «αριστερό» κόμμα αφού δεν είχε δώσει ακόμη τα διαπιστευτήριά του στην εξουσία και γενικώς η κατάσταση ήταν... έκρυθμη. Την εποχή αυτή λοιπόν, εμφανίστηκαν μια σειρά από δεξιά (λ.χ. ΑΝ.ΕΛ.) έως ακροδεξιά (λ.χ. Χ.Α.) κόμματα και τα μίντια της εξουσίας τα έπαιζαν όλα «με τα χίλια». Σπρώχνοντας τον κόσμο να τα ψηφίσει μην τυχόν και προτιμήσει τίποτε «κομμουνιστές» και... μας πάρουν τα σπίτια. Οι ΑΝ.ΕΛ. προμοταρίστηκαν αρκετά ώστε να γίνουν κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ (που στο μεταξύ είχε πείσει την εξουσία ότι θα είναι «καλό παιδάκι» και «υπεύθυνο» όταν βγει) και η Χ.Α. προμοταρίστηκε μέχρι που σταμάτησε να είναι χρήσιμη και τότε... τη έχωσαν στη φυλακή.

Σήμερα, τι;

Σήμερα έχουν προκύψει πεντ’ έξι δεξιά έως ακροδεξιά μορφώματα, από τον γραφικό Βελόπουλο έως τους φιλελεύθερους ακροδεξιούς (!!!!) Τζήμερο και Κρανιδιώτη και τον έγκλειστο Κασιδιάρη με τους ΕΓΤΠ του. Τα βλέπετε αυτά τα κόμματα πουθενά στα επίσημα μίντια; Ούτε αθιβολή που λέμε κι εδώ στην Κρήτη. Βλέπετε, δεν είναι χρήσιμοι πλέον. Δεν τους χρειάζεται το σύστημα για ανάχωμα. Αν δεν ψηφίσουν το «δικό τους» κόμμα, τη Ν.Δ., το πολύ-πολύ οι ψηφοφόροι να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδείξει πόσο πειθήνιος είναι. Οπότε... στο σκοτάδι οι «εναλλακτικοί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια