Παραπολιτικά

Αναπάντητα ερωτήματα για τους «παραθυράτους» σεισμολόγους

Ενώ εξακολουθεί να σείεται ο τόπος στο Αρκαλοχώρι από τους μετασεισμούς εδώ και 10 μήνες μετά τον ισχυρό του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι δύο σεισμολόγοι - και μάλιστα ο ένας είναι και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (και για τις φωτιές στην Αττική είχε άποψη ο επικεφαλής της Αντισεισμικής Προστασίας και περιφερόταν σε ολονυχτία από κανάλι σε κανάλι) - επιμένουν να ασχολούνται με τις έξτρα μελέτες που ζητάνε σε κάθε δήλωσή τους στα ΜΜΕ, για το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Καθησυχαστικοί για τους μετασεισμούς και τα σπίτια (!) στο Αρκαλοχώρι, για τους ίδιους μετασεισμούς «φοβιστικοί» για το υπό κατασκευή αεροδρόμιο. Μα, αλήθεια τώρα, έχουν δει τις εδαφολογικές/δομικές-αντισεισμικές μελέτες των κατασκευαστών και δεν τους καλύπτουν; Είναι μήπως και πολιτικοί μηχανικοί και μάλιστα δομοστατικοί και δεν το ξέρουμε; Ενώ στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο ακόμα είμαστε στις χωματουργικές εργασίες, πώς εκτιμούν ότι ο ανάδοχος δεν έχει λάβει υπόψη του συντελεστές ασφαλούς κατασκευής και αντισεισμικής θωράκισης για έργα τέτοιας σημασίας;

Αλήθεια όμως, γιατί δε δημοσιοποιούν τις επιστολές τους προς την κατασκευάστρια εταιρεία για να μάθουμε τι της ζητούν για αυτές τις μελέτες που λένε ότι χρειάζονται, και έναντι ποιου ποσού είναι πρόθυμοι να τις αναλάβουν; Και γιατί αυτοί, αν έχει βάση το θέμα, και όχι το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ή τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης να μην αναλάβουν κάτι τέτοιο; Έχει διαδικασίες ανάθεσης το ελληνικό κράτος, γιατί οι εν λόγω δύο κύριοι δεν είναι οι μοναδικοί... Ή όποιος «πιέζει» από τη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα μικρόφωνα των ΜΜΕ, έχει μόρια προτεραιότητας;

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και πολλοί θυμόμαστε τι έλεγαν οι σεισμολόγοι του Facebook το καλοκαίρι του 2021, αλλά και για τα χάρτινα κτήρια του σεισμού το ’99 και τι κατέθεσαν μετά στη δίκη των θυμάτων της «Ρικομέξ».

Αν δεν κάνουμε λάθος, στις λίστες με διεθνείς διακρίσεις εντοπίζεται απουσία των σεισμολόγων του Facebook από τις επιστημονικές κατατάξεις. Αντίθετα, ονόματα άλλων συναδέλφων τους από ΑΠΘ και ΕΚΠΑ είναι πρώτα στην επιστημονική σειρά... μάλλον κάτι λάθος θα κάνουν οι διεθνείς κατατάξεις!

Και επειδή δε χωράνε λογικές του τύπου “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω... από τους σεισμούς στις φωτιές...”, για να μην πούμε στον βωμό των μελετών, ας μας πει και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Είναι θεμιτό πρόεδρος Οργανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο, όπως ο ΟΑΣΠ, να χρησιμοποιεί τον δημόσιο τίτλο του για να ζητά να του ανατεθούν έργα μελετών; Το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει, αν υπάρχει όντως θέμα, δε θα ήταν να ενημερώσει το υπουργείο για να καλέσει τον κατασκευαστή για εξηγήσεις;

Σημειώνουμε πάντως πως οι επιστημονικές εργασίες διεθνώς κορυφαίων του είδους αναφέρουν ότι συνήθως ο μέσος χρόνος επανάληψης ενός σεισμού 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι ξεπερνά τα 500 χρόνια... Αυτά μας έλεγαν και ένα μήνα μετά τον περσινό σεισμό του Σεπτεμβρίου... Τώρα τι έγινε, τα ξέχασαν;

Στην ηγεσία της FENS η ερευνήτρια του ΙΤΕ

Σημαντική διάκριση για το ΙΤΕ - και εν γένει για την επιστημονική κοινότητα της χώρας - συνιστά η εκλογή της ερευνήτριας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη στη θέση της γενικής γραμματέως της FENS (πρόκειται για την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών).

Η κ. Ποϊράζη είναι διευθύντρια Ερευνών και επικεφαλής του Εργαστηρίου “Δενδρίτες” στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ και έχει συμβάλει τα μέγιστα με το ερευνητικό της έργο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μεμονωμένοι νευρώνες επεξεργάζονται πληροφορίες, αποκαλύπτοντας τον ρόλο των δενδριτών στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων.

Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε στο Παρίσι - με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 8.000 συμμετεχόντων - το FENS Forum, κατά το οποίο ανακοινώθηκε η νέα του εκλεγμένη ηγεσία: Η κ. Ποϊράζη θα είναι εφεξής υπεύθυνη για τη διαχείριση και διοίκηση της FENS μαζί με τον Ole Kiehl (εκλεγμένο πρόεδρο) και την Aniko Korosi (εκλεγμένη ταμία). Η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη θα υπηρετήσει τη FENS έως 2024 ως εκλεγμένη γενική γραμματέας και από το 2024 έως 2026 ως γενική γραμματέας.

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών (FENS) ιδρύθηκε το 1998 στο πρώτο Φόρουμ για τις Ευρωπαϊκές Νευροεπιστήμες και είναι ο κύριος οργανισμός για τις νευροεπιστήμες στην Ευρώπη εκπροσωπώντας 44 εταιρείες νευροεπιστημών σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Η δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας του Einsten Foundation Berlin, του ερευνητικού βραβείου Alexander von Humboldt Wilhelm Bessel του Humboldt Foundation, του ERC Starting Grant και του βραβείου ΕΜΒΟ ΥΙΡ, μεταξύ άλλων. Είναι μέλος του EMBO, ιδρυτικό μέλος του Association of ERC Grantees και ήταν η πρώτη πρόεδρος του Δικτύου Αριστείας FENS-Kavli.

Αντιδράσεις για Κικίλια από το Λασίθι

Αντιδράσεων και «βολών» συνέχεια στον νομό Λασιθίου, με φόντο τα της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.  Μετά το ΚΚΕ Λασιθίου, καυστική ανακοίνωση, κάνοντας τη δική της αποτίμηση για την επίσκεψη Κικίλια, εξέδωσε και η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου.

«Σε μια περιοχή που ζει κατεξοχήν από τον τουρισμό, ήρθε ο υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας για να μας πει πόσο καλός ήταν στη διαχείριση του κορωνοϊού - προφανώς πανηγυρίζει για την πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων (ευρωπαϊκή κατάταξη).  Κομπάζει για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει παρουσιάσει αυτός και η κυβέρνησή του ένα σχέδιο στοιχειώδους προετοιμασίας των δημόσιων δομών υγείας στις τουριστικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη να οριστούν φέτος ξενοδοχεία καραντίνας!  Τα προβλήματα των εργαζομένων, η επαγγελματική εξουθένωσή τους, οι κακές συνθήκες εργασίας και το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εξακολουθεί να απαντάται με αδιαφορία, εμπαιγμό και εν τέλει κοροϊδία.

Η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και τα ωράρια γαλέρας στον τουρισμό-επισιτισμό δε λύνονται με παροτρύνσεις προς τους εργοδότες και είναι εμπαιγμός στην αγωνία των εργαζομένων», αναφέρει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου που καταλήγει: «Δεν κρύβεται δε η άγνοια του υπουργού για το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας της ΑΣΤΕΚ, αν κρίνει κανείς από τη μη απάντησή του στον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό ή καλύτερα η εκτός τόπου και χρόνου ανεκδιήγητη απάντησή του, χωρίς καν να ακούσει το αίτημα, ότι είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πρωτογενούς τομέα, των χρημάτων που έχουν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση, στον κορωνοϊό, μη κατανοώντας καθόλου το θέμα, λέγοντας απλώς αυτά που ήθελε να πει για να κρύψει την άγνοιά του.

Η υποχρέωση και το καθήκον του κάθε υπουργού είναι να ακούει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις. Το «προτιμώ τα έργα από τα λόγια», κενό γράμμα, γιατί έργα δεν υπάρχουν. Η έλλειψη διάθεσης διαλόγου το μόνο που δείχνει είναι το αυταρχικό, ανεύθυνο και αναποτελεσματικό πρόσωπο της κυβέρνησης που εκπροσωπεί ο υπουργός».

Οδηγός προστασίας

Ήταν στις 7 Αυγούστου πέρυσι. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μαζί με το υπουργείο Υγείας, εξέδωσαν έναν πολύ σημαντικό οδηγό για την προστασία της υγείας μας από τις επιπτώσεις της φωτιάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οδηγό, όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρισκόμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν στην περιοχή μας και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας μας.

«Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτήρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές», σύμφωνα με τον οδηγό.

«Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα ή βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, όπως δύσπνοια. Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να οδηγήσει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη τον θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές».

Μέτρα προστασίας

Παρακάτω, ο οδηγός μας συμβούλευε να τηρούμε μέτρα όπως:

* Παραμονή σε κλειστούς χώρους. «Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό)».

* Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. «Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Η επιλογή εισαγωγής “φρέσκου αέρα” που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον».

* Για τα αιωρούμενα σωματίδια θα πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. «Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών».

«Όπλο» στα χέρια του Μητσοτάκη

Υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε ο Χριστόφορος Βερναδάκης. Κι αυτό διότι θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρει ευκαιρία να αξιοποιήσει πολιτικά το ατόπημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποκάλεσε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας»!

Τι κι αν στη συνέχεια δήλωσε δημόσια ότι ζητά συγνώμη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια