Ανάπτυξη παρά τα εμπόδια

Παραπολιτικά
Ανάπτυξη παρά τα εμπόδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά, οι εργαζόμενοι βάλλονται πανταχόθεν - από τα ενοίκια που έχουν φτάσει στο Θεό, από τις τιμές του ρεύματος και της βενζίνης, από τις καθημερινές αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς - ωστόσο η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα... πάει καλά... Κάτι που θα αποτυπωθεί και στην ανάπτυξη που θα καταγραφεί στο τέλος της χρονιάς, παρότι και εκεί θα υπάρξει σαφέστατος αντίκτυπος του υψηλότατου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες, επιδόματα και «χαρτζιλίκια» για τον λαό - μοιάζει σα να είναι το «υγρό» όνειρο του νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου και... πιθανότατα είναι.

Άλλωστε, η κυβέρνηση ουδέποτε έχει κρύψει ότι η προτεραιότητά της είναι η ανεμπόδιστη επιχειρηματικότητα. Κι ας χρειάζεται να αδειάζει πού και πού τα ταμεία για να δίνει επιδόματα στον λαό, που δεν λαμβάνει άλλο μερτικό από την ανάπτυξη, αφού οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε αστεία επίπεδα. Κι αυτό όχι τυχαία φυσικά, αφού πρέπει να είμαστε... «ανταγωνιστικοί».

Λιγότερα δάνεια

Το οξύμωρο της οικονομικής κατάστασης της χώρας - επιχειρήσεις που ανθούν και κοσμάκης που δεν τα βγάζει πέρα - αποτυπώνεται και στα δάνεια. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρατηρήθηκε αύξηση στη συνολική ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Στα κριτήρια και τους συνολικούς όρους χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά επίσης δεν παρατηρήθηκε μεταβολή, αλλά η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε και στα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο β’ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση κεφαλαίων κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Τα νοικοκυριά

Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε, σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν από την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το γ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Κι άλλες... μπίζνες

Βεβαίως μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που «πάνε καλά» είναι και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Αν νομίζατε ότι οι φρεγάτες, τα Rafale και τα F-35 είναι οι μόνες αγορές που προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη... κακώς το νομίσατε. Πάμε και για άλλα, αφού βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6 (δισεκατομμύρια).

Κορβέτες Ιταλίας

Καταρχήν, έχουμε την περαιτέρω ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού. Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής των κορβετών με τις οποίες θα εξοπλιστεί το Πολεμικό Ναυτικό. Μετά την οριστική αξιολόγηση των υποψήφιων πολεμικών πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό και την ενημέρωση του πρωθυπουργού, φέρεται ότι προηγούνται οι ιταλικές κορβέτες τύπου Doha, με τις γαλλικές στη δεύτερη θέση και τις ολλανδικές να ακολουθούν.

Αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με εικόνα των τεχνικών προδιαγραφών της κάθε πρότασης εξηγούν ότι οι ιταλικές κορβέτες έχουν καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης και επιπλέον οι Ιταλοί κατασκευαστές δεσμεύονται ότι μπορούν να παραδώσουν πολύ γρήγορα δύο από τα τέσσερα πλοία που θα παραγγείλει η Αθήνα.

Και τα Leopard

Και για να μη μείνει παραπονεμένος ο στρατός ξηράς... Φαίνεται ότι έχει «ωριμάσει» το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου των 2/3 από τα 350 άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2Α4 που έχει στη δύναμή του ο Στρατός Ξηράς, πρόγραμμα που αναμένεται να αναλάβουν οι Γερμανοί κατασκευαστές.

Τα συμβόλαια τόσο για τις κορβέτες όσο και για τα άρματα μάχης θα οριστικοποιηθούν με διακρατική συμφωνία (Government to Government) μεταξύ Αθήνας και Ρώμης και μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, όπως φαίνεται να έχει συζητηθεί ήδη μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης σε ανώτατο επίπεδο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βόλφγκανγκ Σολτς. Οι κορβέτες που προσφέρουν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι τρεις τελικές επιλογές που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έχει κάνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το ΓΕΕΘΑ.

Άντε παιδάκια, καλές δουλειές!

Γεμίσαμε... σελέμπριτις

Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για το διεθνές σταρ σύστεμ, αλλά φέτος έχει... παραγίνει. Δεν περνάει μέρα να μην ανεβάσει φωτογραφίες κάποιος διάσημος, πλούσιος, επιτυχημένος ή... όλα μαζί, όπου βρίσκεται στην Ελλάδα και... περνάει υπέροχα. Βεβαίως τις τελευταίες μέρες ασχολούμαστε με τις περιπέτειες του «πολύ» Ίλον Μασκ στη Μύκονο, αλλά υπάρχουν πάμπολλοι σελέμπριτις όλων των βαθμίδων που... «διακοπεύουν» στην Ελλαδίτσα μας. Οι περισσότεροι διαφημίζουν και τα μέρη που πηγαίνουν, ορισμένοι όμως - όπως λ.χ. η Αυστραλέζα οσκαρούχα ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν - προτιμούν να παραμένουν «ινκόγκνιτο». Δυστυχώς, το μερίδιο της Κρήτης στους «διάσημους» φαίνεται να βαίνει μειούμενο, αφού ο «ορατός» Βορράς είναι αφιερωμένος - πλην ελαχίστων σημείων - στον «μαζικό» τουρισμό, ενώ ο υπέροχος Νότος δεν... έχει ανακαλυφθεί ακόμη από το διεθνές τζετ-σετ και άλλωστε δεν υπάρχουν υποδομές για τουρισμό υψηλών εισοδημάτων εκεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News