Θερινό σχολείο στον Άγιο Νικόλαο για τον πολιτισμό

Παραπολιτικά
Θερινό σχολείο στον Άγιο Νικόλαο για τον πολιτισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, επιμορφωμένων, εκπροσώπων της εκπαίδευσης, αλλά και κοινού ξεκίνησαν οι εργασίες του 6ου Θερινού Σχολείου στο ξενοδοχείο “Miramare Resort & Spa” στον Άγιο Νικόλαο (15-21 Ιουλίου) με θέμα “Πολιτιστική κληρονομιά και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στην εκπαίδευση”.

Το 6ο Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Διά Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και τον Δήμο Αγίου Νικολάου, ενώ σκοπός, όπως έγινε γνωστό κατά την έναρξη των εργασιών του, είναι η διασύνδεση του χώρου της εκπαίδευσης και του πολιτισμού με άξονα τις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργικότητα.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, υπενθυμίζοντας ότι πριν δύο χρόνια λειτούργησε το 1ο Θερινό Σχολείο στην πόλη, τόνισε ότι επιθυμία της δημοτικής Αρχής, αλλά και του Δ.Σ., είναι η συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Δήμο.

Όπως τόνισε, «με τα σεμινάρια και τη σπουδή των επιστημόνων δίδεται η δυνατότητα να μεταφερθεί στους συμμετέχοντες ότι η τεχνολογία υπάρχει για να μας βοηθήσει και όχι να μας καθυποτάξει, ενώ το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν ανοικτές διαλέξεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του Πολιτισμού και των Τεχνών».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΔΙΒΕΑ), υπεύθυνος των Summer School, κ. Παναγιώτης Αναστασιάδης, αναφερόμενος στον σκοπό, στη διάρθρωση και στο πρόγραμμα του 6ου Θερινού Σχολείου, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι επιμορφούμενοι θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να μπορούν οι ίδιοι στα σχολεία τους, σε συνεργασία με τους μαθητές, να δημιουργούν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

«Αντίο» από τον Γιάννη Κουράκη και τον Σύλλογο Γονέων

Με αφορμή την απώλεια της Ελένης Σμαραγδή, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε όλους, ιδιαίτερα στην οικογένεια του φίλου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, αλλά και γενικότερα στον κόσμο της Τέχνης, η απώλεια της Ελένης Σμαραγδή, που έφυγε από τη ζωή.

Από την περίοδο της δεκαετίας του ’80, όταν συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελένη Σμαραγδή διακρίθηκε υπηρετώντας την Τέχνη, σε διάφορα επίπεδα. Αργότερα δε, όταν συνδέθηκε στην πορεία της ζωής με τον Γιάννη Σμαραγδή, αποτέλεσε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και έγινε το σταθερό και ανυποχώρητο στήριγμά του σε όλες τις σπουδαίες πρωτοβουλίες του.

Προσωπικά, δε θα λησμονήσω ποτέ την αγάπη της για την Κρήτη, αλλά και την τεράστια συμβολή της στο στήσιμο της έκθεσης του “El Greco” στην Πύλη Βηθλεέμ των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, όπου άφησε το προσωπικό της αποτύπωμα.

Εκφράζουμε στους οικείους της, και ιδιαίτερα στον φίλο μου σύζυγό της, τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Την ίδια ώρα, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβυζίου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό της κυρίας Ελένης Σμαραγδή, συζύγου του αγαπητού συντοπίτη μας κ. Γιάννη Σμαραγδή. Ο κόσμος της Τέχνης στερείται ένα ενεργό και αξιόλογο μέλος, που με πάθος και ποιότητα υπηρέτησε τον χώρο αυτόν σε όλα τα επίπεδα. Με μεγάλη συγκίνηση την αποχαιρετούμε».

Συνεχίζονται οι επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους

Το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλη Κουμαντάκη, με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπη Λεκάκη, με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Καρουζάκη, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κρουσώνα, κ. Μαρία Αντωνογιαννάκη, καθώς και με τον οικονομικό επόπτη του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Σκουλούδη, στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της “Minoan Fruits”, στις Βασιλειές.

«Πρωταγωνιστές» ήταν τα θέματα που ταλανίζουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και το σύνολο της κοινωνίας, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις, τα “φουσκωμένα” τιμολόγια ρεύματος και ο πληθωρισμός.

Όπως τονίστηκε από όλους τους φορείς, παρόλο που οι μμικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση της ελληνικής οικονομίας, ζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με αύξηση των πάγιων εξόδων τους, μείωση του ετήσιου τζίρου, συσσωρευμένα χρέη και με ένα διαρκώς εναλλασσόμενο φορολογικό και νομικό πλαίσιο.

Μετά τον εποικοδομητικό διάλογο, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες, ενώ ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά σε αυτές, με κριτήρια περιβαλλοντικά, την ψηφιακή αναβάθμιση, καθώς να υπάρξουν και κίνητρα για συνέργειες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, η κ. Μαρία Καναβάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σταύρος Τζεδάκης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η κ. Σενετάκη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική διάκριση για τον καθηγητή – ακαδημαϊκό

Στην 81η θέση επί του συνόλου των Ελλήνων επιστημόνων και στην 1η θέση στα αντικείμενα “Business & Management” και “Decision Sciences and Operations Management” βρίσκεται ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, μια σημαντική διάκριση που καταδεικνύει για άλλη μια φορά το υψηλής ποιότητας και αναγνώρισης ερευνητικό έργο του. Οι θέσεις αυτές αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα της παγκόσμιας ερευνητικής κατάταξης “AD Scientific Index, 2022”.

Η κατάταξη περιλαμβάνει 1.019.537 επιστήμονες από 16.093 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 6.685 καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματα προκύπτουν χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη διαδικασία και βασίζονται στις συνολικές βαθμολογίες του δείκτη h-index, του δείκτη i10-index και στο σύνολο των αναφορών, ενώ για το 2022 λήφθηκε υπόψη το ερευνητικό έργο των 5 τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, το ερευνητικό έργο του καθηγητή-Ακαδημαϊκού Κωνσταντίου Ζοπουνίδη επιτυγχάνει βαθμολογία 74 στον δείκτη h-index, βαθμολογία 218 στον δείκτη i10-index, ενώ συγκεντρώνει 18.467 αναφορές στο Google Scholar. Τόσο στο αντικείμενο “Business & Management” όσο και στο “Decision Sciences and Operations Management” λαμβάνει την πρώτη θέση στην Ελλάδα, τη 47η και την 6η θέση στην Ευρώπη και την 190ή και την 35η θέση στον κόσμο αντίστοιχα.

Μέριμνα για τους αρχαιολογικούς χώρους των Αρχανών

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης ζητά τη συμβολή των κοινοτικών ταμείων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο. Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην Ελλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, ευνοούν τις μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές, που, δυστυχώς, καταστρέφουν την Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στο Ρέθυμνο στην Κρήτη, ενώ τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες έχουν εκκενωθεί, καθώς πυρκαγιές σαρώνουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ έχουν αποτεφρώσει και χιλιάδες πρόβατα και μελίσσια.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων δίνουν μάχη από την Παρασκευή για να ελέγξουν τις μεγάλες πυρκαγιές, που αναζωπυρώνονται συνεχώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Με ποιο τρόπο μπορεί να υποστηρίξει την Κρήτη για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές;

* Ποιες επιπρόσθετες μορφές βοήθειας θα μπορούσαν να παρασχεθούν για την αντιστάθμιση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη;».

Ν.Δ. και... εκλογικός νόμος

Ήταν ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έλεγε χαρακτηριστικά: «Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;».

Αυτά έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14 Ιουνίου. Τώρα, όμως, δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Και να διευκρινίσουμε ότι νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αφορά τις δεύτερες εκλογές, αφού για να εφαρμοστεί νέο εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Έτσι τη “βόμβα” της απλής αναλογικής η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αφοπλίσει και θα πάει αναγκαστικά σε διπλές κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37-38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.

Για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας

Στην ανακατανομή του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία προχωρά η Κομισιόν, με στόχο να διατεθούν 2,9 εκατ. ευρώ και να καλυφθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων παιδιών της Ουκρανίας στα σχολεία της Ε.Ε.

Ήδη, την 1η Ιουνίου, η Κομισιόν δημοσίευσε Κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο καλούσε τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν τις αιτήσεις τους για ενίσχυση στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία στοχεύει στην προώθηση μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής μέσω της διανομής φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε παιδιά σχολικής ηλικίας, προσφέροντας παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γεωργία και την καλή διατροφή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 220,8 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος (έως 130,6 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και έως 90,1 εκατ. ευρώ για γάλα).

Όπως εξηγεί η Κομισιόν, η πρόσκληση προς τα κράτη-μέλη να επανεξετάσουν τα αιτήματά τους έγινε υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κατάστασης που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχεδιάζουν εργάτες γης-ρομπότ

Ρομπότ με... χειρωνακτικές δεξιότητες που θα αξιοποιηθούν στον αγροτικό τομέα και θα συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τον άνθρωπο, προκειμένου να εκτελούν με επιτυχία όλες τις εργασίες που έχει ανάγκη ένας αμπελώνας, φιλοδοξούν να αναπτύξουν επιστήμονες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Το πρότζεκτ αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα ενσωματώνει πολλές δεξιότητες, με το όνομα Τεχνολογία Επιδέξιας Γεωργίας Αμπελώνων (ΤΕΓΕΑ)...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News