Κορυφαίο το έργο του Πέτρου Θέμελη

Παραπολιτικά
Κορυφαίο το έργο του Πέτρου Θέμελη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πολυβραβευμένο έργο ενός οραματικού ανθρώπου, ενός εμπνευσμένου δασκάλου, ενός αρχαιολόγου που έχει αναδείξει μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, την αρχαία Μεσσήνη, του καθηγητή Πέτρου Θέμελη βρίσκει άλλη μια σημαντική αναγνώριση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μπαίνει σε τροχιά η δημιουργία ενός νέου μουσείου, το οποίο θα αναδείξει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή.

Το ΥΠΠΟΑ δεν παραλείπει να αναγνωρίσει το μεγάλο έργο του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος έχει διδάξει γενιές αρχαιολόγων ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και ως υπεύθυνος των ανασκαφών του τομέα Ι της αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, με πολλούς φοιτητές να έχουν πιει από το... νερό της γνώσης που προσέφερε άφθονο στις παλιές γενιές των φοιτητών Αρχαιολογίας που συμμετείχαν στις ανασκαφές της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής πόλης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου, «οι πολυετείς ανασκαφές τού καθηγητή Πέτρου Θέμελη και η συνεχής φροντίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχουν αποδώσει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα και για την επιστήμη αλλά και για την ανάδειξη και προβολή του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκπαιδεύει και μυεί τον επισκέπτη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι υποδειγματικές τόσο οι ανασκαφές, όσο και ο χώρος στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Το παλιό μουσείο ήταν και παραμένει πολύτιμο για τα δεδομένα της εποχής του. Σήμερα, όμως, η Αρχαία Μεσσήνη δικαιούται ένα νέο σύγχρονο μουσείο, το οποίο θα προβάλει τους μοναδικούς θησαυρούς που έχει φέρει η αρχαιολογική σκαπάνη στην επιφάνεια, ένα μουσείο που θα διδάσκει την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής. Κάθε έργο πολιτισμού, εκτός από πολιτιστικό, είναι και ένα έργο αναπτυξιακό καθώς προσφέρει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

Συγχαρητήρια και από εμάς στον μεγάλο καθηγητή για τη νέα αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειάς του, που έχει δεχτεί και συνεχίζει να το πράττει επαίνους από κάθε γωνιά του κόσμου τόσο από τους επιστήμονες, όσο και από τους επισκέπτες που ταξιδεύουν στον χρόνο και τον χώρο μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών και την υποδειγματική συντήρηση και ανάδειξή τους.

Ο Γ. Κεφαλογιάννης στα πληγέντα χωριά

Την εκτεταμένη καταστροφή διαπίστωσε κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθυμνιώτης βουλευτής, συνοδευόμενος από τον προέδρο της ΔΕΕΠ Ρεθύμνου κ. Μανόλη Φουρφουλάκη και τον προέδρο της Τοπικής Οργάνωσης Αγίου Βασιλείου κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής και παράλληλα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και στελέχη του Δήμου Αγίου Βασιλείου, παρουσία και του διευθυντή Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκου Δασκαλάκη, για έναν πρώτο άμεσο συντονισμό.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό αλλά για θεσμική προσήλωση στην αντιμετώπιση των συνέπειων και στη θωράκιση μιας εκ των πλέον πυρόπληκτων περιοχών της χώρας μας.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, τις αστυνομικές δυνάμεις, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές, που από την πρώτη στιγμή έδωσαν σκληρή μάχη, κυρίως για τη διασφάλιση της μη διακινδύνευσης ανθρωπίνων ζωών, με δεδομένο ότι πρώτα και πάνω απ’ όλα προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αγαπημένη η Κρήτη

Με τα κριτήρια όπως είναι τα αξιοθέατα, η φυσική ομορφιά, οι παραλίες, το φαγητό και η φιλοξενία των ντόπιων η Κρήτη βρέθηκε στα αγαπημένα νησιά παγκοσμίως.

Τα αγαπημένα τους νησιά παγκοσμίως βαθμολόγησαν, όπως κάθε χρόνο, οι αναγνώστες του δημοφιλούς περιοδικού “Travel + Leisure”.

Βασιζόμενο σε κριτήρια όπως οι δραστηριότητες, τα αξιοθέατα, η φυσική ομορφιά και οι παραλίες, το φαγητό, η φιλοξενία των ντόπιων και οι τιμές, το “Travel + Leisure” κατέληξε σε μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τρία ελληνικά νησιά ανάμεσα στα 22 καλύτερα.

Πρόκειται για την Κρήτη, τη Μήλο και την Πάρο. Στην πρώτη θέση μεταξύ των νησιών του κόσμου βρέθηκε η Ίσκια της Ιταλίας.

«ΟΚ» στη πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια “απενοχοποιείται” και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου: η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να μη διατυπώσει ένσταση επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων («ταξινομία»).

Η υπό συζήτηση ένταξη θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις.

Εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις ούτε από το Συμβούλιο, η πρόταση της Επιτροπής για την ταξινομία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την πρόταση να μη συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στην ταξινομία, η οποία στην ψηφοφορία συγκέντρωσε 278 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 353 ψήφοι ευρωβουλευτών για την έγκρισή της.

Τσάμπα δωρεές; Ναι μεν, αλλά...

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε αρκετές χιλιάδες φορολογούμενους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την πρόνοια του νόμου περί αφορολόγητων γονικών δωρεών έως 800.000 ευρώ και είπαν να «βγάλουν τα λεφτά από το στρώμα» (ή το σεντούκι) και να τα δωρίσουν στα παιδόγγονά τους.

Απορρίπτονται!

Κι αυτό διότι απορρίπτονται η μία μετά την άλλη προσφυγές φορολογούμενων, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση των φόρων που τους επιβλήθηκαν για δωρεές χρηματικών ποσών. Ο νόμος ναι μεν προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για δωρεές και γονικές παροχές, ωστόσο θέτει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ένας από τους βασικούς όρους στη δωρεά χρηματικών ποσών σε συγγενείς πρώτου βαθμού είναι η μεταφορά των χρημάτων να πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

«Από το στρώμα»

Έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις όπου τα χρήματα βγήκαν... «από το στρώμα» και εν συνεχεία κατατέθηκαν στην τράπεζα. Για αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογικές Αρχές έχουν επιβάλει κανονικά φόρο 10%, παρά το γεγονός ότι το ποσό της δωρεάς ήταν μικρότερο των 800.000 ευρώ. Και αυτό καθώς ακολουθήθηκε κατά το ήμισυ η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η δωρεά χρημάτων από το στρώμα στην τράπεζα δεν μπορεί να αναγνωριστεί, καθώς δεν είναι γνωστή η προέλευση των χρημάτων.

Παράδειγμα

Μάλιστα, σε ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε φορολογούμενους προς τη ΔΕΔ Θεσσαλονίκης ζητά να ακυρωθεί ο φόρος που επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα, ο παππούς του τού δώρισε ποσό 31.000 ευρώ. Το ποσό το κατέθεσε με μετρητά στον λογαριασμό του εγγονού του. Επιβλήθηκε φόρος 3.100 ευρώ από την εφορία. Η ΔΕΔ θεωρεί ότι υπάρχει καταστρατήγηση της νομοθεσίας και ορθώς η εφορία επέβαλε τον σχετικό φόρο.

Γίνονται και λάθη

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εφορία δεν ερμηνεύει σωστά τη νομοθεσία. Σε άλλη υπόθεση δωρεάς, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στον γκισέ της τράπεζας. Δηλαδή ο δωρεοδόχος ζήτησε ανάληψη 50.000 ευρώ και ζήτησε το ποσό αυτό να κατατεθεί στον γιο του. Η εφορία επέβαλε φόρο 5.000 ευρώ λανθασμένα. Και αυτό γιατί η συναλλαγή έγινε εντός της τράπεζας από τον έναν λογαριασμό στον άλλο. Η ΔΕΔ σε αυτή την περίπτωση κάνει δεκτή την προσφυγή του φορολογούμενου και ακυρώνει τον σχετικό φόρο.

Σημειώνεται ότι εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News