Για έναν καλύτερο κόσμο

Παραπολιτικά
Για έναν καλύτερο κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία χρόνια, η μάχη για την προστασία της άγριας ζωής βρίσκει όλο και περισσότερους ευαισθητοποιημένους πολίτες και οργανώσεις που συστρατεύονται για τον στόχο μιας καλύτερης ζωής σε έναν καλύτερο κόσμο που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Και ένα από τα παραδείγματα είναι το εικονιζόμενο καταφύγιο για φλαμίνγκο που έχει δημιουργηθεί στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Εκεί οι άνθρωποι της Οργάνωσης Σάντα Κρουζ φροντίζουν τα πανέμορφα πουλιά που διασώθηκαν από τα χέρια των λαθροθηρών, δίνοντάς τους την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά για όλους μας.

Ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος

Για την ανανέωση της άδειας οδήγησης, την αντικατάσταση παλιάς άδειας με νέου τύπου, καθώς και για αντίγραφα αδειών οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής δεν απαιτείται πια η φυσική παρουσία του πολίτη στις Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης. Ο πολίτης μπορεί, επίσης, να έχει πλήρη εικόνα των οχημάτων που έχει στην κατοχή του, καθώς και να αιτηθεί ψηφιακά ένα αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής.

Από χθες Παρασκευή 15 Ιουλίου προστέθηκε μία ακόμα ψηφιακή υπηρεσία. Ο πολίτης θα μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και μέρα της εβδομάδας και από τον υπολογιστή του την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, χωρίς τη φυσική παρουσία πωλητή και αγοραστή στις Υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.

Τόσο η νέα αυτή υπηρεσία, που αφορά χιλιάδες πολίτες που προχωρούν σε μεταβίβαση οχήματος, όσο και παλαιότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν ήδη μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες, είναι προσβάσιμες για όλους στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης gdme.crete.gov.gr, χωρίς περιορισμούς ωραρίων και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών.

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν καταγράψει διεθνή αναγνώριση και αφορούν το νέο μοντέλο λειτουργίας, την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου, καθώς και την απλούστευση διαδικασιών. Υιοθετώντας ένα μοναδικό μοντέλο συνεργασίας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, συναρμόδια υπουργεία και φορείς σχεδίασαν από κοινού καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή των πρώτων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης, η καλή πρακτική διευρύνθηκε με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την επέκτασή τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

«Συνεχείς βανδαλισμοί και καταστροφές στην Αγία Σοφία»

Ο Μανόλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις καταστροφές και στους βανδαλισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας, αλλά και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και της ζητά να λάβει μέτρα ώστε να διασωθούν ο διάκοσμος και τα ψηφιδωτά της.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι ο εμβληματικότερος Ναός της Ορθοδοξίας και έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Πριν δύο χρόνια, συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Τούρκου προέδρου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, αν και από το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, την είχε μετατρέψει σε μουσείο. Μάλιστα, στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων εντός της Αγίας Σοφίας, παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Δύο χρόνια τώρα, η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές. Τον περασμένο Απρίλιο, έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζονται οι καταστροφές των μαρμάρων, των ψηφιδωτών και των τοίχων του ναού.

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος. Αυτή τη φορά αφαιρέθηκε διάκοσμος από την Αυτοκρατορική Πύλη.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

⦁ Είναι σε γνώση της οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που γίνονται στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας;

⦁ Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ψηφιδωτών και του διάκοσμου της Αγίας Σοφίας;».

Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μινώα

Την άμεση χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (ΔΕΥΑΜΠ) ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ότι ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, που έπληξε τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, προκάλεσε - εκτός από εκτεταμένες φθορές σε κτήρια ιδιωτικά και δημόσια - και ζημιές σε υποδομές ύδρευσης και συγκεκριμένα σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού, δίκτυα τροφοδοσίας και διανομής νερού, Η/Μ εγκαταστάσεις αντλιοστασίων, αλλά και αποχέτευσης, σε αγωγούς και φρεάτια αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων, αντλιοστάσια λυμάτων κ.λπ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καθίζηση του εδάφους κατά 20cm σε όλη την πληγείσα περιοχή, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, που ήταν και το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ η εκτεταμένη μετασεισμική ακολουθία δημιουργεί νέες ζημιές που δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα.

Ο υπουργός με την απάντησή του, αφού ευχαρίστησε τον βουλευτή για την ερώτησή του, δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Μινώα Πεδιάδας (ΔΕΥΑΜΠ), προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό.

Χρήματα για σχολεία

Τη λειτουργική αναβάθμιση σχολικών μονάδων του Δήμου Χερσονήσου σηματοδοτεί η έγκριση της πρότασης που κατατέθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” συνολικού προϋπολογισμού 1.465.000 ευρώ.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η αναβάθμιση σχολικών υποδομών για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο παρέχονται εκπαιδευτικές υπηρεσίες, σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε: «Δρομολογούμε σημαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος σε υποδομές του Δήμου Χερσονήσου. Είναι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων με γνώμονα τη λειτουργική και την αισθητική τους αναβάθμιση. Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη σχολική κοινότητα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο τού τόπου μας. Τα παιδιά είναι εξάλλου το μέλλον αυτού του τόπου και πρέπει να τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον έμπνευσης και δημιουργικότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News